odaro 25.09.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Czy możliwe jest wykonanie głównego rozłącznika instalacji elektrycznej za pomocą przycisku na drzwiach rozdzielnicy elektrycznej. Chodzi mi o to żeby na drzwiach rozdzielnicy był zamontowany przycisk którym w razie potrzeby jednym naciśnięciem wyłączamy całą instalację w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.09.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Są specjalne aparaty służące do tego celu, na ogół zakończone nie przyciskiem, a przestawianym pokrętłem. Poszukaj w katalogach producentów. Jeśli bardzo chcesz, żeby tak to było zrobione, bo szczerze mówiąc... wydaje mi się, że to trochę przekombinowany pomysł. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 25.09.2011 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Są specjalne aparaty służące do tego celu, na ogół zakończone nie przyciskiem, a przestawianym pokrętłem. Poszukaj w katalogach producentów. Jeśli bardzo chcesz, żeby tak to było zrobione, bo szczerze mówiąc... wydaje mi się, że to trochę przekombinowany pomysł. J. Nie musi być przycisk może być dźwignia. Czy np. Moeller ma coś takiego w swojej ofercie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek73 25.09.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Mozesz na drzwiach zainstalować przycisk, który bedzie sterował jakims stycznikiem albo DPXem zainstalowanym w rozdzielnicy. Robisz po prostu wyłacznik p.poż. Ale to trochę kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.09.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Czy możliwe jest wykonanie głównego rozłącznika instalacji elektrycznej za pomocą przycisku na drzwiach rozdzielnicy elektrycznej. Przerost formy nad treścią. Chodzi mi o to żeby na drzwiach rozdzielnicy był zamontowany przycisk którym w razie potrzeby jednym naciśnięciem wyłączamy całą instalację w domu. W razie jakiej potrzeby? Z czego masz drzwi rozdzielnicy, że jest problem z ich otwarciem? Mógłbym zrozumieć wyłącznik przy drzwiach, gdy rozdzielnica jest na drugim końcu domu lub w garażu Generalni kupa zbędnej i nikomu niepotrzebnej roboty Czy np. Moeller ma coś takiego w swojej ofercie? Jakiś problem z przejrzeniem katalogów w pdf-ie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 25.09.2011 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Jakiś problem z przejrzeniem katalogów w pdf-ie? Jak mi powiesz czego szukać to znajdę. Ale nie powiesz bo sam tego nie wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 25.09.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 ...po co Ci to?w sumie nie moja sprawa, ale z czystej ciekawości pytam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 25.09.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Może to mieć sens... W rozdzielnicy masa przełączników: esek, różnicówek, pewnie zmierzchówki, czasówki i weź tu wytłumacz komuś mniej obeznanemu, że ten tutaj to gasi światło w całym domu. Po drugie w sytuacji zagrożenia wyeksponowany wyłącznik na pewno szybciej zostanie użyty. Po trzecie, nie każdemu pewnie chcemy udostępniać zawartość rozdzielnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.09.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Ile czasu zajmie nawet wzorowemu absolwentowi Polonistyki (*) zorientowanie się, za co ma ciągnąć? J. * - z całym szacunkiem dla polonistów, chodzi mi po prostu o modelowy przykład humanisty, co to z nieznania się "na tych wszystkich śrubkach" (to cytat) swoje credo życiowe zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 25.09.2011 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 (edytowane) Może to mieć sens... W rozdzielnicy masa przełączników: esek, różnicówek, pewnie zmierzchówki, czasówki i weź tu wytłumacz komuś mniej obeznanemu, że ten tutaj to gasi światło w całym domu. Po drugie w sytuacji zagrożenia wyeksponowany wyłącznik na pewno szybciej zostanie użyty. Po trzecie, nie każdemu pewnie chcemy udostępniać zawartość rozdzielnicy... Dokładnie tak. U mnie rozdzielnica to tak naprawdę cztery duże rozdzielnice skręcone razem. Łączna pojemność tych 4 rozdzielnic to 1146modułów Mam instalację położoną w gwiazdę pod inteligentną instalację i np. same zugi na przewody prądowe zajmują jedną rozdzielnice I jak tu wytłumaczyć żonie co ma wyłączyć w razie awarii instalacji a niestety często jestem w pracy po 24 godziny. Edytowane 25 Września 2011 przez odaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.09.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Łączna pojemność tych 4 rozdzielnic to 1146modułów No bez jaj... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 25.09.2011 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 No bez jaj... J. To jest maksymalna pojemność tych 4 rozdzielnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.09.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Oj domyślam się, że nie robocza, ale mimo wszystko nie wyobrażam sobie czegoś takiego tak wogóle, o wyobrażeniu sobie takiej rozdzielni w domu jednorodzinnym nawet nie wspominam, bo to byłby jeszcze krok dalej, niż "nie wyobrażam sobie". Moja rozdzielnia ma 96 pól i ma wymiary mniej więcej 0,6 x 0,8m. U Ciebie musi to być szafisko mające dziesięciokrotnie większą powierzchnię. Czyli na przykład TRZY METRY x METR SZEŚĆDZIESIĄT. Czy możesz pokazać zdjęcie tego cuda? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 25.09.2011 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Oj domyślam się, że nie robocza, ale mimo wszystko nie wyobrażam sobie czegoś takiego tak wogóle, o wyobrażeniu sobie takiej rozdzielni w domu jednorodzinnym nawet nie wspominam, bo to byłby jeszcze krok dalej, niż "nie wyobrażam sobie". Moja rozdzielnia ma 96 pól i ma wymiary mniej więcej 0,6 x 0,8m. U Ciebie musi to być szafisko mające dziesięciokrotnie większą powierzchnię. Czyli na przykład TRZY METRY x METR SZEŚĆDZIESIĄT. Czy możesz pokazać zdjęcie tego cuda? J. Wymiary zewnętrzne całości to 200x226cm (szerokośćxwysokość) Na razie mam zdjęcia tylko pustej rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.09.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 (edytowane) U mnie rozdzielnica to tak naprawdę cztery duże rozdzielnice skręcone razem. Łączna pojemność tych 4 rozdzielnic to 1146modułów No bez jaj... J. Dlaczego ? Jak ktoś ma coś takiego http://images.wikia.com/starwars/images/e/ee/DeathStar2.jpg to potrzebuje tyle modułów. Taki może być? http://sklep.tmatic.pl/Rozlacznik-4-pol-80A-do-pokretla%283,530,5860%29.aspx Edytowane 26 Września 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 26.09.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Mozesz na drzwiach zainstalować przycisk, który bedzie sterował jakims stycznikiem albo DPXem zainstalowanym w rozdzielnicy. Robisz po prostu wyłacznik p.poż. Ale to trochę kosztuje. DPX to dobry pomysł. Szukać w katalogach Legranda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 26.09.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 wg mnie tez szkoda sensu ... a po co ci odłączać instalacje ?? to daj żonie klucz do ZK i niech RBK wyciągnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 26.09.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 wg mnie tez szkoda sensu ... a po co ci odłączać instalacje ?? to daj żonie klucz do ZK i niech RBK wyciągnie Wyłącznik ppoż nie jest obowiązkowy w domach jednorodzinnych ale jest zalecany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.09.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Elektryk który to robił teraz juz ma zapewniony byt na dwa pokolenia naprzód.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 27.09.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 http://www.spamel.com.pl/scripts/product.php?pid=Rozlaczniki_izolacyjne_RSI_80_z_pokretlem&cat=RozlacznikiLista&psg=&language=PL&r=1&ptk= Tylko szkoda drzwi dziurawić.Zamiast tego może być FRX z wyzwalaczem i przycisk p-poż lub coś podobnego umieszczone przy rozdzielnicy.Jeśli myślisz w przyszłości o instalacji agregatowej, to w miejscu rozłącznika dobrze by było umieścić przełącznik źródła zasilania. Rozwiąże 2 problemy na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts