Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozłącznik główny instalacji elektrycznej na drzwiach rozdzielnicy - jak to zrobić?

Recommended Posts

Czy możliwe jest wykonanie głównego rozłącznika instalacji elektrycznej za pomocą przycisku na drzwiach rozdzielnicy elektrycznej.

Chodzi mi o to żeby na drzwiach rozdzielnicy był zamontowany przycisk którym w razie potrzeby jednym naciśnięciem wyłączamy całą instalację w domu.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Są specjalne aparaty służące do tego celu, na ogół zakończone nie przyciskiem, a przestawianym pokrętłem. Poszukaj w katalogach producentów. Jeśli bardzo chcesz, żeby tak to było zrobione, bo szczerze mówiąc... wydaje mi się, że to trochę przekombinowany pomysł.

J.

Są specjalne aparaty służące do tego celu, na ogół zakończone nie przyciskiem, a przestawianym pokrętłem. Poszukaj w katalogach producentów. Jeśli bardzo chcesz, żeby tak to było zrobione, bo szczerze mówiąc... wydaje mi się, że to trochę przekombinowany pomysł.

J.

Nie musi być przycisk może być dźwignia.

Czy np. Moeller ma coś takiego w swojej ofercie?

Czy możliwe jest wykonanie głównego rozłącznika instalacji elektrycznej za pomocą przycisku na drzwiach rozdzielnicy elektrycznej.

Przerost formy nad treścią.

Chodzi mi o to żeby na drzwiach rozdzielnicy był zamontowany przycisk którym w razie potrzeby jednym naciśnięciem wyłączamy całą instalację w domu.

W razie jakiej potrzeby?

Z czego masz drzwi rozdzielnicy, że jest problem z ich otwarciem?

Mógłbym zrozumieć wyłącznik przy drzwiach, gdy rozdzielnica jest na drugim końcu domu lub w garażu

Generalni kupa zbędnej i nikomu niepotrzebnej roboty

Czy np. Moeller ma coś takiego w swojej ofercie?

Jakiś problem z przejrzeniem katalogów w pdf-ie?

Może to mieć sens...

W rozdzielnicy masa przełączników: esek, różnicówek, pewnie zmierzchówki, czasówki i weź tu wytłumacz komuś mniej obeznanemu, że ten tutaj to gasi światło w całym domu. Po drugie w sytuacji zagrożenia wyeksponowany wyłącznik na pewno szybciej zostanie użyty. Po trzecie, nie każdemu pewnie chcemy udostępniać zawartość rozdzielnicy...

rozdzielnia%2525202.JPG

Ile czasu zajmie nawet wzorowemu absolwentowi Polonistyki (*) zorientowanie się, za co ma ciągnąć?

J.

* - z całym szacunkiem dla polonistów, chodzi mi po prostu o modelowy przykład humanisty, co to z nieznania się "na tych wszystkich śrubkach" (to cytat) swoje credo życiowe zrobił.

Może to mieć sens...

W rozdzielnicy masa przełączników: esek, różnicówek, pewnie zmierzchówki, czasówki i weź tu wytłumacz komuś mniej obeznanemu, że ten tutaj to gasi światło w całym domu. Po drugie w sytuacji zagrożenia wyeksponowany wyłącznik na pewno szybciej zostanie użyty. Po trzecie, nie każdemu pewnie chcemy udostępniać zawartość rozdzielnicy...

Dokładnie tak.

U mnie rozdzielnica to tak naprawdę cztery duże rozdzielnice skręcone razem. Łączna pojemność tych 4 rozdzielnic to 1146modułów :rolleyes:

Mam instalację położoną w gwiazdę pod inteligentną instalację i np. same zugi na przewody prądowe zajmują jedną rozdzielnice :)

I jak tu wytłumaczyć żonie co ma wyłączyć w razie awarii instalacji a niestety często jestem w pracy po 24 godziny.

Edytowane przez odaro

Oj domyślam się, że nie robocza, ale mimo wszystko nie wyobrażam sobie czegoś takiego tak wogóle, o wyobrażeniu sobie takiej rozdzielni w domu jednorodzinnym nawet nie wspominam, bo to byłby jeszcze krok dalej, niż "nie wyobrażam sobie".

Moja rozdzielnia ma 96 pól i ma wymiary mniej więcej 0,6 x 0,8m. U Ciebie musi to być szafisko mające dziesięciokrotnie większą powierzchnię. Czyli na przykład TRZY METRY x METR SZEŚĆDZIESIĄT.

Czy możesz pokazać zdjęcie tego cuda?

J.

Oj domyślam się, że nie robocza, ale mimo wszystko nie wyobrażam sobie czegoś takiego tak wogóle, o wyobrażeniu sobie takiej rozdzielni w domu jednorodzinnym nawet nie wspominam, bo to byłby jeszcze krok dalej, niż "nie wyobrażam sobie".

Moja rozdzielnia ma 96 pól i ma wymiary mniej więcej 0,6 x 0,8m. U Ciebie musi to być szafisko mające dziesięciokrotnie większą powierzchnię. Czyli na przykład TRZY METRY x METR SZEŚĆDZIESIĄT.

Czy możesz pokazać zdjęcie tego cuda?

J.

Wymiary zewnętrzne całości to 200x226cm (szerokośćxwysokość)

Na razie mam zdjęcia tylko pustej rozdzielnicy.

U mnie rozdzielnica to tak naprawdę cztery duże rozdzielnice skręcone razem. Łączna pojemność tych 4 rozdzielnic to 1146modułów :rolleyes:

No bez jaj...

J.

Dlaczego ? Jak ktoś ma coś takiego

http://images.wikia.com/starwars/images/e/ee/DeathStar2.jpg

to potrzebuje tyle modułów.

Taki może być?

http://sklep.tmatic.pl/Rozlacznik-4-pol-80A-do-pokretla%283,530,5860%29.aspx

Edytowane przez dendrytus

http://www.spamel.com.pl/scripts/product.php?pid=Rozlaczniki_izolacyjne_RSI_80_z_pokretlem&cat=RozlacznikiLista&psg=&language=PL&r=1&ptk=

Tylko szkoda drzwi dziurawić.

Zamiast tego może być FRX z wyzwalaczem i przycisk p-poż lub coś podobnego umieszczone przy rozdzielnicy.

Jeśli myślisz w przyszłości o instalacji agregatowej, to w miejscu rozłącznika dobrze by było umieścić przełącznik źródła zasilania. Rozwiąże 2 problemy na raz.