odaro 27.09.2011 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 (edytowane) http://www.spamel.com.pl/scripts/product.php?pid=Rozlaczniki_izolacyjne_RSI_80_z_pokretlem&cat=RozlacznikiLista&psg=&language=PL&r=1&ptk= Tylko szkoda drzwi dziurawić. Zamiast tego może być FRX z wyzwalaczem i przycisk p-poż lub coś podobnego umieszczone przy rozdzielnicy. Jeśli myślisz w przyszłości o instalacji agregatowej, to w miejscu rozłącznika dobrze by było umieścić przełącznik źródła zasilania. Rozwiąże 2 problemy na raz. Widzę Dudi że znasz się na temacie. Dzisiaj w sumie też doszedłem do tego że Legrand ma FRX z możliwością podłączenia wyzwalacza tylko przycisk p-poż nie bardzo mam miejsce na niego. Jest dość duży. Ale teraz pomyślałem że taki przycisk mogę zamontować na ścianie przeciwległej do rozdzielnicy. Mam wyprowadzony na zewnątrz budynku przewód pod ewentualny agregat czy to oznacza że zamiast rozłącznika głównego zastosować przełącznik źródła zasilania. Czy tak wogóle można zrobić? Będę wdzięczny jak mi pomożesz bo jak sam widzisz niewiele elektryków zna się w tym temacie. Edytowane 27 Września 2011 przez odaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.09.2011 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 można ale należy pamiętać że przełącznik zródła zasilania ma podczas załączania agregatu automatycznie odcinać zasilanie z ZK ... aha kolega z ZE mówił , że takie cos jak posiadanie agregatu trzeba im zgłosić bo chyba muszą wyrazić zgodę na takie coś , ale raczej nikt sie tym nie przejmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.09.2011 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 można ale należy pamiętać że przełącznik zródła zasilania ma podczas załączania agregatu automatycznie odcinać zasilanie z ZK ... aha kolega z ZE mówił , że takie cos jak posiadanie agregatu trzeba im zgłosić bo chyba muszą wyrazić zgodę na takie coś , ale raczej nikt sie tym nie przejmuje Ale ja nie chce automatycznego tylko ręczny przełącznik źródła zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 28.09.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Ale ja nie chce automatycznego tylko ręczny przełącznik źródła zasilania. Nie szkodzi. Jeśli chcesz to zrobić w 100% zgodnie z przepisami, to agregat musi być zgłoszony. Jeśli nie zgłosisz, to działać będzie, ale w razie wypadku (porażenie kogoś na słupie w razie awarii zasilania) będziesz pierwszym podejrzanym z powodu posiadania agregatu "na lewo". Ale tutaj na ten temat się rozpisywał nie będę. Poczytaj na forum, bo sporo tego o agregatach było. A co do przycisku p-poż, to nie musi być dokładnie taki. Jakikolwiek przycisk zwierny wystarczy, nawet "dzwonkowy" podtynkowy zamontowany w puszcze obok rozdzielnicy. Tylko że tutaj też - działać będzie, ale ani to zgodne z przepisami, ani wygodne, bo ktoś może ten przycisk uznać za przycisk do światła. A przycisk aż taki duży nie jest. Jakieś 10x10cm. A jego czerwony kolor i napis np "wyłącznik główny" nie będzie nikogo mylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 28.09.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 można zrobić takie coś:zwykła FRka , tak zamontowana że załączone jest w pozycji do góry. Do szyny FRki przywiązujesz cienki sznureczek, wyprowadzasz szczeliną przez dół drzwiczek i zakańczasz małym pierścieniem w kolorze czerwonym. Niewiasta podchodzi do drzwiczek, ciągnie za kółeczko, prądu nie ma. Można to też tak zmodyfikować, że każde otworzenie drzwiczek powoduje samoczynne wyłączenie FRki. To taki mój autorski pomysł, jako tantiemy butelka jamesona za każdą aplikację w rodzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 28.09.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 można ale należy pamiętać że przełącznik zródła zasilania ma podczas załączania agregatu automatycznie odcinać zasilanie z ZK ... aha kolega z ZE mówił , że takie cos jak posiadanie agregatu trzeba im zgłosić bo chyba muszą wyrazić zgodę na takie coś , ale raczej nikt sie tym nie przejmuje Dodam tylko, że pisząc wniosek o dostawę energii elektrycznej KAŻDY wnioskodawca oświadczał, że nie ma dodatkowych źródeł zasilania i MUSIAŁ dostarczyć oświadczenie elektryka (z uproszczonym schematem instalacji), że instalacja jest wykonana bezpiecznie, więc można podać na nią napięcie. To są prawnie wiążące oświadczenia z własnoręcznymi podpisami. W razie wypadku po przedostaniu się takiego dodatkowego napięcia na sieć, prokurator nie ma wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.09.2011 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Dodam tylko, że pisząc wniosek o dostawę energii elektrycznej KAŻDY wnioskodawca oświadczał, że nie ma dodatkowych źródeł zasilania i MUSIAŁ dostarczyć oświadczenie elektryka (z uproszczonym schematem instalacji), że instalacja jest wykonana bezpiecznie, więc można podać na nią napięcie. To są prawnie wiążące oświadczenia z własnoręcznymi podpisami. W razie wypadku po przedostaniu się takiego dodatkowego napięcia na sieć, prokurator nie ma wątpliwości. Spokojnie żadnego agregatu nie zamierzam teraz montować chce tylko tak przygotować instalację żeby później łatwo i zgodnie z prawem taki agregat podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.09.2011 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 A co do przycisku p-poż, to nie musi być dokładnie taki. Jakikolwiek przycisk zwierny wystarczy, nawet "dzwonkowy" podtynkowy zamontowany w puszcze obok rozdzielnicy. Tylko że tutaj też - działać będzie, ale ani to zgodne z przepisami, ani wygodne, bo ktoś może ten przycisk uznać za przycisk do światła. A przycisk aż taki duży nie jest. Jakieś 10x10cm. A jego czerwony kolor i napis np "wyłącznik główny" nie będzie nikogo mylił. OK chyba już ten czerwony przycisk zaakceptowałem. Tylko nie wiem jak połączyć FRX z wyzwalaczem Legranda z przełącznikiem agregat- sieć Spamela. Piszę o przełączaniu na agregat ręcznym nie automatycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jelen 29.09.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Tylko nie wiem jak połączyć FRX z wyzwalaczem Legranda z przełącznikiem agregat- sieć Spamela. Przełącznik zupełnie oddzielnie. Z agregatem sprawa się komplikuje o tyle że lepiej mieć więcej styków - żeby to spełniało swoją funkcję rozłączyć trzeba nie tylko zasilanie z miasta ale też pamiętać o agragacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 05.10.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 OK chyba już ten czerwony przycisk zaakceptowałem. Tylko nie wiem jak połączyć FRX z wyzwalaczem Legranda z przełącznikiem agregat- sieć Spamela. Piszę o przełączaniu na agregat ręcznym nie automatycznym. A po co i FRX i przełącznik agregat sieć? Przełącznik agregat sieć ma trzy pozycje. Sieć - 0 - Agregat. Dajesz w pozycje 0 i napięcie masz odcięte. Tylko trzeba to zrobić wajchą w szafie lub na drzwiach szafy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.10.2011 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 A po co i FRX i przełącznik agregat sieć? Przełącznik agregat sieć ma trzy pozycje. Sieć - 0 - Agregat. Dajesz w pozycje 0 i napięcie masz odcięte. Tylko trzeba to zrobić wajchą w szafie lub na drzwiach szafy. No właśnie problem jest z tą wajchą a konkretnie jak tą wajchą przełączyć się na pozycję 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 07.10.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 To może lepiej przełącznik umieścić w osobnej, niewielkiej rozdzielnicy z drzwiami transparentnymi? Szkoda kasy na FRX i przełącznik. Albo powrót do początku - dziura w drzwiach, pokrętło wyprowadzone na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 09.10.2011 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 (edytowane) To może lepiej przełącznik umieścić w osobnej, niewielkiej rozdzielnicy z drzwiami transparentnymi? Szkoda kasy na FRX i przełącznik. Albo powrót do początku - dziura w drzwiach, pokrętło wyprowadzone na zewnątrz. A kto mi wytłumaczy czym się różni ten ROZŁĄCZNIK IZOLACYJNY FR 303 40 A od tego ROZŁĄCZNIK IZOLACYJNY FRX 303 40 A i jakie mają zastosowanie bo różnica w cenie jest bardzo duża. Edytowane 9 Października 2011 przez odaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 09.10.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Podałeś stronę do katalogu i jej nie czytałeś? Przecież jak byk tam napisali: Rozłączniki izolacyjne FRX 300 przystosowane są do współpracy ze stykami pomocniczymi i wyzwalaczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 09.10.2011 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Podałeś stronę do katalogu i jej nie czytałeś? Przecież jak byk tam napisali: To dlaczego sprzedawca polecał mi ten pierwszy razem z wyzwalaczem do wyłącznika przeciwpożarowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 09.10.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Adresatem tego pytania jest sprzedawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 09.10.2011 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Adresatem tego pytania jest sprzedawca. Ale powiedz czy jesteś pewny że ten pierwszy nie można połączyć z wyzwalaczem tak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 10.10.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Ale powiedz czy jesteś pewny że ten pierwszy nie można połączyć z wyzwalaczem tak czy nie?Nie jestem pewien z prostego powodu. NIe mam możliwości porównania jednego z drugim. Ale znając wersję FR to nie dziwię się, że nie ma do nich wyzwalaczy. Wie to ten, który próbował przewajhować taki rozłącznik. I to jest sprawa konstrukcji mechanicznej. Sprawa konstrukcji elektrycznej może nie pozwalać na taki wyzwalacz, bo zamiast rozłączyć może się skleić. Ale to już raczej moje teoretyczne przypuszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.10.2011 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Wczoraj zadzwoniłem do firmy Spamel z pytaniem jaki przełącznik sieć- agregat wybrać z ich oferty. Polecili mi łączniki krzywkowe np. taki na drzwi rozdzielnicy SK20 P Łącznik krzywkowy mocowany do pulpitu albo mocowany na szynę SK16 BS Łącznik krzywkowy mocowany do bazo-szyny w cenie około 70zł. Mamy wtedy przełączanie na sieć lub agregat a w pozycji O rozłączenie całej instalacji. O dziwo wcale nie polecali tego typu rozwiązania Rozłącznik izolacyjny RSI 63 który jest w cenie około 250zł. Podobno lepszym rozwiązaniem jako rozłącznik główny i przełącznik sieć - są te wyżej wymienione łączniki krzywkowe. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 11.10.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Co o tym myślicie? Myślę, że goście ze Spamela nie powinni ludziom rad udzielać. Myślę też, że powinieneś im zadać pytanie "to po co produkujecie coś takiego jak PRZK?" Nie pierwszy raz spotykam się z tym, że nie mają pojęcia o czym mówią. Przełącznik źródła zasilania to jedno - łącznik krzywkowy drugie. Wiem, że cena atrakcyjna, ale znajdź mi zakład energetyczny, który nie przyczepi się do agregata załączanego łącznikiem krzywkowym. A co do FRX`a. Pewien nie jestem (nie mam wyzwalacza pod ręką), ale wyzwalacz wzrostowy chyba ma z boku trzpień, który wchodzi w FRX`a i ten trzpień go rozłącza. FR otwór na trzpień ma, ale pod otworem nie ma mechanizmu rozłączającego. Tak więc wyzwalacz z FR nie będzie działał - wyzwalacz trzpień przesunie, ale nie rozłączy FR`a. I jestem tego pewien na 99%. Sprzedawca wprowadził Cię w błąd. Proponuję telefon do legranda pod infolinię. Wszelkie wątpliwości rozwieją, a oni o swoim asortymencie mają większe pojęcie niż spece ze Spamela. Ja zawsze wyzwalacze stosowałem tylko do FRX`ów, ale to do budynków gdzie były odbiory, więc zamawiało się towar wedle schematu, bo nic innego przejść nie miało prawa. Dlatego też nigdy nie kombinowałem z układami wyzwalacz + FR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts