odaro 11.10.2011 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Myślę, że goście ze Spamela nie powinni ludziom rad udzielać. Myślę też, że powinieneś im zadać pytanie "to po co produkujecie coś takiego jak PRZK?" Nie pierwszy raz spotykam się z tym, że nie mają pojęcia o czym mówią. Przełącznik źródła zasilania to jedno - łącznik krzywkowy drugie. Wiem, że cena atrakcyjna, ale znajdź mi zakład energetyczny, który nie przyczepi się do agregata załączanego łącznikiem krzywkowym. No i bądź tu teraz człowieku mądry. Doradcy ze Spamela wyraźnie mówiłem że potrzebuje przełącznik źródła zasilania. A no mi na to że PRZK jest zbyteczny że w zupełności wystarczy łącznik krzywkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 12.10.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 By doradzać nie wystarczy być krawaciarzem z miłym uśmiechem. Niestety, ale pewne niuanse są wiadome tylko dla tych, dla których wykonywanie pewnych prac to cheb powszedni. Proszę się zapytać tych doradzaczy co się stanie jak się któryś styk zgrzeje? Jaka jest pewność, że po przewajhowaniu styki które puścić miały puściły, a te które mają złapac złapały? Po tych wyjaśnieniach będziesz wiedział co potrafią "doradzacze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 12.10.2011 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 By doradzać nie wystarczy być krawaciarzem z miłym uśmiechem. Niestety, ale pewne niuanse są wiadome tylko dla tych, dla których wykonywanie pewnych prac to cheb powszedni. Proszę się zapytać tych doradzaczy co się stanie jak się któryś styk zgrzeje? Jaka jest pewność, że po przewajhowaniu styki które puścić miały puściły, a te które mają złapac złapały? Po tych wyjaśnieniach będziesz wiedział co potrafią "doradzacze". Jego argumentacja była mnie więcej taka. Ze lepszy jest przełącznik bez widocznej przerwy tylko taki który jest całkowicie zabudowany. Wg niego przerwa między stykami ulega zanieczyszczeniu co prowadzi do różnych złych konsekwencji, który ja teraz nie potrafię zacytować chyba chodziło o gorsze przewodzenie prądu na stykach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 12.10.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 "Potrzebuje Pan przełącznik źródła zasilania, więc niech Pan zamontuje łącznik krzywkowy""Dojedzie Pan tam tylko autobusem nr 12, więc niech Pan wsiądzie w 23"Te 2 zdania zawierają tyle samo logiki.Wielkie ukłony dla Pana ze Spamela. Pytanie "po co produkujecie PRZK?" nadal aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 12.10.2011 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 "Potrzebuje Pan przełącznik źródła zasilania, więc niech Pan zamontuje łącznik krzywkowy" "Dojedzie Pan tam tylko autobusem nr 12, więc niech Pan wsiądzie w 23" Te 2 zdania zawierają tyle samo logiki. Wielkie ukłony dla Pana ze Spamela. Pytanie "po co produkujecie PRZK?" nadal aktualne. Zadzwonię do nich jeszcze raz tylko jakich argumentów mam użyć i o co pytać. On twierdził że błędne jest rozumowanie elektryków którzy jak nie widzą przerwy na stykach to nie uwierzą że instalacja jest rozłączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.10.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 On twierdził że błędne jest rozumowanie elektryków którzy jak nie widzą przerwy na stykach to nie uwierzą że instalacja jest rozłączona. Ale to nie jest żadne rozumowanie, tylko WYMÓG!. Ta przerwa MA być widoczna. Rany boskie, kogo tam posadzili do tej słuchawki na infolinii??? Sprzątaczka przerwę na lunch miała i sobie porad poudzielała? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 13.10.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 (edytowane) Ale to nie jest żadne rozumowanie, tylko WYMÓG!. Ta przerwa MA być widoczna. Rany boskie, kogo tam posadzili do tej słuchawki na infolinii??? Sprzątaczka przerwę na lunch miała i sobie porad poudzielała? J. No nie do końca. PRZK widocznej przerwy nie ma, a certyfikat SEP i deklaracje UE posiada i przez ZE jest akceptowany. Pewnie dlatego, że to jakby 2 łączniki z jednym pokrętłem. Nie zmienia to faktu, że łącznik krzywkowy się do tego nie nadaje. Odaro - nie słowo gościa ze Spamela czy nas na forum jest ważne, ale gościa z ZE. Oni określają jak ma wyglądać instalacja agregatu. Co zakład to inne wymogi więc idź do swojego i się dowiedz. Jeśli (o zgrozo) zaakceptują łącznik krzywkowy i się pod tym podpiszą, a Ty sam też szczególnie o życie swoje i bliskich nie dbasz , to montuj łącznik krzywkowy. Ja u siebie za cholerę bym tak nie zrobił, ale są i tacy, co prąd z agregatu w pierwsze lepsze gniazdo wpuszczają i się cieszą, bo działa. Edytowane 13 Października 2011 przez dudi82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.10.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 ...ech, tak to jest, jak się odpowiada, nie przeczytawszy wcześniej uważnie, o co chodzi w dyskusji. OK, już nie mieszam dalej, choć opinię o sprzątaczce, co se usiadła w przerwie na infolinii pogadać, podtrzymuję. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 13.10.2011 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 No nie do końca. PRZK widocznej przerwy nie ma, a certyfikat SEP i deklaracje UE posiada i przez ZE jest akceptowany. Pewnie dlatego, że to jakby 2 łączniki z jednym pokrętłem. Nie zmienia to faktu, że łącznik krzywkowy się do tego nie nadaje. Odaro - nie słowo gościa ze Spamela czy nas na forum jest ważne, ale gościa z ZE. Oni określają jak ma wyglądać instalacja agregatu. Co zakład to inne wymogi więc idź do swojego i się dowiedz. Jeśli (o zgrozo) zaakceptują łącznik krzywkowy i się pod tym podpiszą, a Ty sam też szczególnie o życie swoje i bliskich nie dbasz , to montuj łącznik krzywkowy. Ja u siebie za cholerę bym tak nie zrobił, ale są i tacy, co prąd z agregatu w pierwsze lepsze gniazdo wpuszczają i się cieszą, bo działa. Nie no nie zamierzam montować łącznika krzywkowego. Kupię PRZK tylko powiedzcie mi na jaki prąd wybrać? PRZK zaczynają się od 63A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 14.10.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Kupię PRZK tylko powiedzcie mi na jaki prąd wybrać? PRZK zaczynają się od 63A.No to 63A minimum. Do Jarek.P Nie ma obowiązku stosować osprzętu z widoczną przerwą. Taka cecha jest przypisana głównie odłącznikom, które raczej za przełącznik czy rozłącznik służyć nie chcą. A budowa rozłącznika wymusza, by napęd styków był trwale z nimi połączony, co jednoznacznie pokazuje, że w momencie problemu ze stykami także będzie to widoczne na zewnątrz, Widoczne na zewnątrz znaczy ni mniej ni więcej, że albo da się go przewajhować albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.10.2011 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Słuchajcie jak tak naprawdę jest różnica między przełącznikiem sieć - agregat 4 biegunowym a 3 biegunowy z rozłączanym N. I jakie to ma znacznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 28.10.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Słuchajcie jak tak naprawdę jest różnica między przełącznikiem sieć - agregat 4 biegunowym a 3 biegunowy z rozłączanym N. I jakie to ma znacznie? N rozłączanym czy nierozłączanym? Chodzi Ci o różnicę między dwoma schematami z góry? http://www.spamel.com.pl/scripts/product.php?pid=Przelacznik_zrodla_zasilania_PRZK_80&cat=RozlacznikiLista&psg=&language=PL&r=1&ptk= Po prostu N bez względu na położenie pokrętła nie jest rozłączane. W Twoim przypadku potrzebny jest 4-ro biegunowy. N również musi być rozłączane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.10.2011 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 N rozłączanym czy nierozłączanym? Chodzi Ci o różnicę między dwoma schematami z góry? http://www.spamel.com.pl/scripts/product.php?pid=Przelacznik_zrodla_zasilania_PRZK_80&cat=RozlacznikiLista&psg=&language=PL&r=1&ptk= Po prostu N bez względu na położenie pokrętła nie jest rozłączane. W Twoim przypadku potrzebny jest 4-ro biegunowy. N również musi być rozłączane. Wśród Przełącznik źródła zasilania PRZK 125 masz kilka wersji a dokładnie to 3 wersje. Mnie chodziła o to jak jest różnica między 4 biegunowym a 3 biegunowym z rozłączanym N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 29.10.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Róznica jest taka, że tor neutralnu jest załączany szybciej niż tofy fazowe, a rozłączany później. To widać na jego schemacie, gdzie tor N posiada dodatkową kreseczkę "emitująca" dłuższy styk. Jak zaczniesz na schemacie "ręcznie" przesuwać styki to to zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.10.2011 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Róznica jest taka, że tor neutralnu jest załączany szybciej niż tofy fazowe, a rozłączany później. To widać na jego schemacie, gdzie tor N posiada dodatkową kreseczkę "emitująca" dłuższy styk. Jak zaczniesz na schemacie "ręcznie" przesuwać styki to to zobaczysz. To to jakby się dowiedziałem ale co to tak naprawdę oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 29.10.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Niedopuszczenie przy manewrowaniu do zasilania napięciem międzyfazowym odbiorników które są zasilane z jednej fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts