Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt łąwy fundamentowej i ścian fundamentowych

Anips80

Recommended Posts

Witam !! w końcu znalazłem wymarzoną działkę w dzielnicy która byłą od początku tą w której chcę zbudować dom:) ( Siemianowice Śląskie /przełaka ) ... Niestety żeby nie było zbyt pięknie działka posiada już wspomniane w tytule Ławy oraz ściany fundamentowe ( ocieplone ) , osoba która chce mi sprzedać działkę chce dodatkowo 50tyś za tą część budowy która tam jest ( pod dom 149m2 ). Mam pytanie bo się nie znam czy to dużo za takie prace ??, niestety na tą chwilę nie wiem jakie materiały jakie ściany zostały tam użyte , teren jest równy zabudowany nowymi domami więc domyślam się że problemów z glebą tam nie ma .. Prosiłbym o określenie czy taki koszt w ogóle jest możliwy czy mocno przesadzony ...... za odpowiedzi z góry dzieuję Edytowane przez Anips80

no tak.... mogę negocjować cenę tylko nie wiem czy mam z czego zbijać , czy te koszta są mocno przesadzone czy niekoniecznie . Jestem osobą któa jeżeli wie za co płaci to zapłaci ale nie jestem pewien czy to czasami nie za dużo za same ławy i ściany fundamentowe .....

Mało danych aby określić koszt a szczegóły zmieniają bardzo dużo, bo np. jeśli są wysoko podniesione, powiedzmy 70-80cm to samo ich zasypanie to koszt 6-7tyś, różnica w ociepleniu pomiędzy styropianem a styrodurem może wynieść i 3tyś, i już mamy 10tyś, a niby to tylko fundamenty,

Powierzchnia domu - 149m2 - ale jeśli to parterówka to fundament pod taki dom jest dość spory a jeśli z poddasze uż. to raczej niewielki - i tu znowu różnica może wynieść 20tyś

Ja za swoje - dom z poddaszem 140m2 pow. uż. + garaż 30m2 (po obrysie zewnętrznym 54mb) - ława 40cm, bloczek 7 warstw, zasypanie dwie wywrotki, izolacje pionowe i poziome, ocieplenie 16cm styro aqua, chudziak - razem z robocizną zapłaciłem ok 32tyś

Pzdr

Koszty zawyzone o jakieś 15 tysi.

A przy kupnie działki musisz trochę posciemniać a nie się cieszyć że masz fundamenty. W takich "kupnach" podchodzisz do istniejacych fundamentów jako do minusu działki a nie jako plusa, musisz wynając eksperta zrobic ekspertyze istniejacej budowli, a to obniża koszt, możesz nie dopasować projektu do domu..gdzie indziej komin.

Czy to zrobisz? A to już nie interes sprzedającego ale do negocjacji przydatny.