Anips80 25.09.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 (edytowane) Witam !! w końcu znalazłem wymarzoną działkę w dzielnicy która byłą od początku tą w której chcę zbudować dom:) ( Siemianowice Śląskie /przełaka ) ... Niestety żeby nie było zbyt pięknie działka posiada już wspomniane w tytule Ławy oraz ściany fundamentowe ( ocieplone ) , osoba która chce mi sprzedać działkę chce dodatkowo 50tyś za tą część budowy która tam jest ( pod dom 149m2 ). Mam pytanie bo się nie znam czy to dużo za takie prace ??, niestety na tą chwilę nie wiem jakie materiały jakie ściany zostały tam użyte , teren jest równy zabudowany nowymi domami więc domyślam się że problemów z glebą tam nie ma .. Prosiłbym o określenie czy taki koszt w ogóle jest możliwy czy mocno przesadzony ...... za odpowiedzi z góry dzieuję Edytowane 25 Września 2011 przez Anips80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.09.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 A masz wybór?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anips80 25.09.2011 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 no tak.... mogę negocjować cenę tylko nie wiem czy mam z czego zbijać , czy te koszta są mocno przesadzone czy niekoniecznie . Jestem osobą któa jeżeli wie za co płaci to zapłaci ale nie jestem pewien czy to czasami nie za dużo za same ławy i ściany fundamentowe ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.09.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Koszty są przesadzone, ale traktuj cenę jako całość działka+fundamenty. Więc patrz na to jak na zakup w pakiecie. I odpowiedz sobie na to czy to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.09.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 To że działka Ci pasuje to wiemy a czy pasuje Ci projekt domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 25.09.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Mało danych aby określić koszt a szczegóły zmieniają bardzo dużo, bo np. jeśli są wysoko podniesione, powiedzmy 70-80cm to samo ich zasypanie to koszt 6-7tyś, różnica w ociepleniu pomiędzy styropianem a styrodurem może wynieść i 3tyś, i już mamy 10tyś, a niby to tylko fundamenty,Powierzchnia domu - 149m2 - ale jeśli to parterówka to fundament pod taki dom jest dość spory a jeśli z poddasze uż. to raczej niewielki - i tu znowu różnica może wynieść 20tyśJa za swoje - dom z poddaszem 140m2 pow. uż. + garaż 30m2 (po obrysie zewnętrznym 54mb) - ława 40cm, bloczek 7 warstw, zasypanie dwie wywrotki, izolacje pionowe i poziome, ocieplenie 16cm styro aqua, chudziak - razem z robocizną zapłaciłem ok 32tyś Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 25.09.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Koszty zawyzone o jakieś 15 tysi.A przy kupnie działki musisz trochę posciemniać a nie się cieszyć że masz fundamenty. W takich "kupnach" podchodzisz do istniejacych fundamentów jako do minusu działki a nie jako plusa, musisz wynając eksperta zrobic ekspertyze istniejacej budowli, a to obniża koszt, możesz nie dopasować projektu do domu..gdzie indziej komin.Czy to zrobisz? A to już nie interes sprzedającego ale do negocjacji przydatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts