Mki1719508566 03.10.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Sugerujesz że Spartherm nie wie jakie powinno być fi dolotu powierza do spalania ?? Czy też uważasz że nie potrafią wykonać przyłącza innej / odpowiedniejszej średnicy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZG 03.10.2011 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Sugerujesz że Spartherm nie wie jakie powinno być fi dolotu powierza do spalania ?? Czy też uważasz że nie potrafią wykonać przyłącza innej / odpowiedniejszej średnicy ?? Czy mam zatem rozumieć, że mam za małą średnicę dolotu powietrza żeby w ogóle rozważać Spartherma? Kurcze już mnie nakręcił człowiek na tego Jotula, ale mam obawy co do tego zanieczyszczania komina. Jak często czyścicie komin używając codziennie kominka? Forest pytał skąd mam wymiary wkładów Spartherma, wiec poniżej podaję linka: http://www.spartherm.pl/img/download/pdf/datenblaetter/einsaetze/gerade/varia-1v.pdf http://www.spartherm.pl/img/download/pdf/datenblaetter/einsaetze/gerade/bravo.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.10.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 (edytowane) Witam. MZG - moje pytanie było z tych retorycznych ... Weź no sobie jeszcze raz pooglądaj, porównaj i powiedz czy jest różnica w wielkości paleniska. Zwracasz uwagę na rzeczy, które nie mają żadnego prawie znaczenia, a jak Margod dobrze Ci poradził to jakieś "misie" przytaczasz ... Posłuchaj chłopie kilka osób, które tak razem wzięci zamontowali i "odpalili" osobiście kilkadziesiąt (kilkaset?) Varii, Bravo i Speedy we wszystkich możliwych chyba konfiguracjach technicznych ... nie mówiąc o tym, że są ich wieloletnimi użytkownikami ... Pozdrawiam. Edytowane 3 Października 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaran 03.10.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Witam, A czy ktoś mógłby się ustosunkować do tego, co napisał MZG nt zanieczyszonego komina przy użytkowaniu Jotula i570? I co miał na myśli Bader pisząc, że Jotul to technologiczna porażka? Już się prawie zdecydowałem na ten wkład, ale jeśli ma jakieś znaczące wady... Będę wdzięczny za Wasze opinie (i MZG pewnie też ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.10.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Witam, A czy ktoś mógłby się ustosunkować do tego, co napisał MZG nt zanieczyszonego komina przy użytkowaniu Jotula i570? I co miał na myśli Bader pisząc, że Jotul to technologiczna porażka? Już się prawie zdecydowałem na ten wkład, ale jeśli ma jakieś znaczące wady... Będę wdzięczny za Wasze opinie (i MZG pewnie też ). Pozdrawiam Tak jest najłatwiej - napisać że to porażka , że ktoś się nie zna . Sami musicie dojść , kto tu nie tylko się reklamuje ,ale też ma odrobinę życzliwości dla forumowiczów. Odróżnić wredny i prymitywny marketing od porad w najprostszych nawet kwestiach. Pisanie o tym , że w jednym wkładzie zapcha Ci się zaraz komin , a w drugim będzie czysty to próba zadrwienia z waszej inteligencji. Jedna rurka to może być fi 100 ze zdławionym przelotem przez jakieś idiotyczne mocowania , a druga w porównywalnym wkładzie innego producenta musi być fi 160 ? Panowie, "nie dajcie się zwariować"! MZG Bravo jest szersze ale płytsze od Varii 1 V. W efekcie Varia ma nieznacznie większą kubaturę paleniska - o wartość szklanki wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.10.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Czy mam zatem rozumieć, że mam za małą średnicę dolotu powietrza żeby w ogóle rozważać Spartherma? Kurcze już mnie nakręcił człowiek na tego Jotula, ale mam obawy co do tego zanieczyszczania komina. Jak często czyścicie komin używając codziennie kominka? Forest pytał skąd mam wymiary wkładów Spartherma, wiec poniżej podaję linka: http://www.spartherm.pl/img/download/pdf/datenblaetter/einsaetze/gerade/varia-1v.pdf http://www.spartherm.pl/img/download/pdf/datenblaetter/einsaetze/gerade/bravo.pdf Czyszczenie komina , jego częstość zależy głownie od sposobu użytkowania urządzeń , a nie w której części Europy złożono je do kupy . Sposób użytkowania zaś zależy głównie od tego co i jak palimy. Nie mieści się to w skostniałych mózgownicach części branżowców , ale ja moich kominów nie czyszczę wcale . Najstarszy ma 15 lat i nie był czyszczony ani razu. I nie zamierzam go czyścić do końca swoich (mam nadzieję długich dni, choć ostatnio nie tego ze zdrówkiem ). Ostatni , który wymagał czyszczenia średnio dwa - trzy razy w sezonie , przerobiłem tydzień temu na bezobsługowy. Oczywiście , mam problem prawny , bo ustawodawca nie przewidział takiego "oszołoma" i na to nie mam rady . Skoro jednak nic mi sie w kominie nie zbiera , to ja się pytam po kiego grzyba mam go czyścić ??!! To mój problem i trochę tych moich "kolegów" , którzy tego nigdy nie zrozumieją, głównie dlatego, że nie chcą . Tak jak nie potrafią zaakceptować codziennego palenia bez wybierania popiołu przez , powiem skromnie , miesiąc. Na to nie ma siły, że postęp jest hamowany głównie przez mniej światłą część społeczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.10.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Witam. Hmm ... skandynawska marka ... z jednej strony trwałość i jakość wykonania żeliwa nie mająca sobie równej w segmencie wszystkich możliwych konstrukcji stalowych wkładów. A z drugiej niemożność osiągnięcia nawet w połowie tego co "mają w sobie" cienkie relatywnie blachy z okładzinami szamotowymi. Dwie różne bajki do stosowania w całkowicie inny sposób i w całkiem innych warunkach. Za to "brody" mitów, osądów, fałszywych przekonań ... dłuższe niż u krasnali ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.10.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 zapomniałeś o Vermont Castings. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.10.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Witam. Na "casting" to se sam idź ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 04.10.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Nie mieści się to w skostniałych mózgownicach części branżowców , ale ja moich kominów nie czyszczę wcale . Najstarszy ma 15 lat i nie był czyszczony ani razu. I nie zamierzam go czyścić do końca swoich (mam nadzieję długich dni, choć ostatnio nie tego ze zdrówkiem ). Ostatni , który wymagał czyszczenia średnio dwa - trzy razy w sezonie , przerobiłem tydzień temu na bezobsługowy. Oczywiście , mam problem prawny , bo ustawodawca nie przewidział takiego "oszołoma" i na to nie mam rady . Skoro jednak nic mi sie w kominie nie zbiera , to ja się pytam po kiego grzyba mam go czyścić ??!! To mój problem i trochę tych moich "kolegów" , którzy tego nigdy nie zrozumieją, głównie dlatego, że nie chcą . Tak jak nie potrafią zaakceptować codziennego palenia bez wybierania popiołu przez , powiem skromnie , miesiąc. Na to nie ma siły, że postęp jest hamowany głównie przez mniej światłą część społeczeństwa. Ciekawy wpis .. kolejny już na FM , czekam z zaciekawieniem na następne . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 04.10.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 . A z drugiej niemożność osiągnięcia nawet w połowie tego co "mają w sobie" cienkie relatywnie blachy z okładzinami szamotowymi. Dwie różne bajki do stosowania w całkowicie inny sposób i w całkiem innych warunkach. Za to "brody" mitów, osądów, fałszywych przekonań ... dłuższe niż u krasnali ... Pozdrawiam. Brody dłuższe jak u trolli bo to przecież Norwegia . A u ruskich zimy jeszcze bardziej mroźne:) to i wkłady zapewne lepsze:stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Czyszczenie komina .......... Tak jak nie potrafią zaakceptować codziennego palenia bez wybierania popiołu przez , powiem skromnie , miesiąc. Na to nie ma siły, że postęp jest hamowany głównie przez mniej światłą część społeczeństwa. Paląc w KZPŁW(w moim przypadku) nie masz w ogóle popiołu jak rozumiem,ale jeśli go masz to rozpalasz na nim i nic w komorze się specjalnego nie dzieje.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.10.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Paląc w KZPŁW(w moim przypadku) nie masz w ogóle popiołu jak rozumiem,ale jeśli go masz to rozpalasz na nim i nic w komorze się specjalnego nie dzieje.??? Nikt . Wpis o popiele nijak się ma do PW. Dotyczy palenisk do kumulacji , które osiągają b. wysoka temperaturę spalania. Pewną wiedzę będę miał o PW szamotowym , bez rusztu , które będę testował zimą. Sensacji się nie spodziewam , bo woda skuteczni obniża temperaturę w palenisku. Na pewno podzielę się spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZG 04.10.2011 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Jutro jadę obejrzeć Spartherma. Mam nadzieje, ze uda mi się obejrzeć model Varia, bo Speedy faktycznie ma ścięte boki. Cały czas mam jednak obawy o zbyt małą średnicę dolotu powietrza do spalania - w jednym sklepie człowiek stwierdził, że muszę przerobić sobie dolot na szerszy albo on w umowie zastrzeże sobie, że może się źle palić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 05.10.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 U nas przy Romotop DynaMIC KV 025 L nic nie trzeba zastrzegać bo dolot jest fi 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.10.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Jutro jadę obejrzeć Spartherma. Mam nadzieje, ze uda mi się obejrzeć model Varia, bo Speedy faktycznie ma ścięte boki. Cały czas mam jednak obawy o zbyt małą średnicę dolotu powietrza do spalania - w jednym sklepie człowiek stwierdził, że muszę przerobić sobie dolot na szerszy albo on w umowie zastrzeże sobie, że może się źle palić Obudowę chcesz robić sam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZG 05.10.2011 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Nie wiem czy będę w stanie sam zrobić obudowę, ale mam ewentualnie kogoś, któy robi takie rzeczy, tylko tyle, że montuje on raczej słabsze wkłady często również te marketowe. Dlatego chciałbym zamówić dobry wkład razem z montażem (z uwagi na niższy VAT) i podłączeniem do komina, a co do obudowy to się jeszcze zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 06.10.2011 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 A czy tak można ? Wkład jedynie przyłączony do komina na 8% ? Bez budowania całego kominka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.10.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 (edytowane) Witam. Skoro już jest poruszony ten temat ... Jeden z naszych znajomych z branży wystąpił z tym zapytaniem do Urzędu Skarbowego. Dostał jednoznaczną odpowiedź iż do wystawienia faktury z obniżoną stawką VAT upoważnia tylko wykonanie całości prac związanych z zabudową kominka grzewczego. Tylko takowa jest traktowana jako instalacja budowlana w budynku mieszkalnym. Wszelkiej maści, nagminne i świadome "podpinanie" wkładów związane ze sprzedażą i ich przywozem, tylko po to żeby je sprzedać jest ... "bezprawne i traktowane jako przestępstwo bądź wykroczenie skarbowe". To tyle od strony formalnej. Teraz praktyka ... To jest nagminnie stosowane. Niektóre firmy, wietrząc łatwy zarobek i mając swego rodzaju możliwości zrobienia w bambuko fiskusa, nie potrafią się temu oprzeć. Dla mnie osobiście taka firma: -nie jest w stanie czasem sprostać wymaganiom klienteli i jej wyobrażeniom oraz wymaganiom wobec kominka jaki chce mieć u siebie w domu, więc sobie odpuszcza wszelkie prace kominkowe i nastawia się głównie na sprzedaż -jest mało wiarygodnym partnerem i dystrybutorem dla każdego producenta palenisk (wkładów kominkowych) ze względu na "manie w nosie" tego jak będzie zamontowany wyrób który sprzedaje Powyższe działanie rozmywa odpowiedzialność wykonawczo - gwarancyjną i prowadzi wprost do bardzo konfliktowych sytuacji w wypadku jakichkolwiek późniejszych problemów ze sprzedanym wyrobem. Bo najprostszym wykrętem jest zdanie: "Panie - ja Panu sprzedałem dobry towar, tylko go źle zamontowano" i ... jest to już bardzo dobry powód do odrzucenia wszelkich roszczeń gwarancyjnych. Jest jeszcze jeden aspekt - bardzo rzadko firmy naprawdę znające się na rzeczy, stojące na wysokim poziomie i fachowo starające się wykonywać swoją pracę, podejmują się wykonywania zabudów kupionego przez swojego klienta paleniska. Dlaczego? Powody są dwa i to bardzo proste - tracą na tym finansowo (w tym samym czasie można zrobić przecież kominek z paleniskiem sprzedanym przez siebie) oraz narażają się właśnie na ewentualne problemy i "bujankę" w razie jakichkolwiek "zdarzeń" reklamacyjnych tyczących się samego paleniska. Pozostaje więc w większości przypadków przyszłemu posiadaczowi kominka szukanie firmy nie koniecznie najwyższych lotów (przysłowiowy Pan Zenek Kafelkarz) lub wykonanie zabudowy samemu. Jak budować kominek samemu by nie narazić się na późniejsze problemy z "fiskusem" i kary finansowe w razie kontroli? Bardzo prosto - kupić palenisko i wszystkie części instalacji kominkowej z VAT'em 23%, zrobić całą instalację samemu i legalnie odliczyć to w rozliczeniu podatkowym (jeżeli jest jeszcze z czego ). Na koniec jeszcze jedno - dopóki w naszym kraju indywidualny inwestor budowlany nie zrozumie w końcu że zróżnicowanie stawki VAT'u na materiały budowlane wymyślono też po to by ograniczyć szarą strefę w branży budowlanej, umożliwić rozwój firmom naprawdę profesjonalnie działających w swej dziedzinie (podnieść jakość usług budowlanych) oraz ułatwić budowę samemu "przeciętnemu Kowalskiemu", dopóty większość "postów" na budowlanych forach internetowych (w tym i na FM) będzie tyczyła się tylko i wyłącznie problemów z jakimi borykają się sami inwestorzy podczas budowy własnego wymarzonego domu ... Pozdrawiam. Edytowane 6 Października 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZG 06.10.2011 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Trochę odeszliśmy od głównego tematu, a ja jeszcze nie zdecydowalem sie na obudowe, wiec tym bardziej na jej wykonawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts