Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Austroflamm, Romotop czy Jotul

MZG

Recommended Posts

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Tak sobie czytam ten dośc już dawny wątek o wyższości jednych wkłądów nad drugimi i zastanawiam się nad tym co ktoś tu kiedys napisał , a mianowicie :

Do domu drewnianego potrzebujesz wkładu zdolnego do stabilnej , długotrwałej pracy i o stosunkowo małej ilości ciepła , jakią emituje. Jotul robi wkłady z doskonałej jakości żeliwa ( najlepsze znane mi ) ale będące techniczną porażką. Nadają się raczej do domów murowanych, o dobrej zdolności akumulacji ciepła.

Może ktoś wyjaśnić mi na czym polega wspomniana wyżej " techniczna porażka " Jotula?

Pozdrawiam.

Wentylacja grawitacyjna . Nic mi nie przegrzewa .Prosty w obsłudze jak chcę cieplej - palę ostro jak nie chcę ukropu - podczymuję lekki ogień i jest gitara ! Na noc zamykam doplyw powietrza rano dokładam bo jest żar i tak w kółko - żadnych problemów . Polecam bo to naprawdę super wkład choć nie mam porównania z innymi - pewnie są i lepsze ?

• 11 months później...

Drodzy użytkownicy i wykonawcy kominków :)

Musze zdecydowac się na wkład kominkowy lada dzień, kominek ma być mały i obudowany płytami akumulujacymi ciepło / cebud / plus kratki konwekcyjne. Dom 120 m2

Wkład ma być z pionową szybą w którym będzie sie palić długo i ładnie. Moje typy to Romotop KV 075 z podwójna szyba lub Jotul I 350.

Czy ktoś zechce mi obiektywnie doradzić co wybrać ?

bartus01

Jak duży salon/pomieszczenie, w którym stanie wkład?. Z tego, co wiem, Jotul trochę więcej wypromieniowuje do pomieszczenia szybą. Do Jotula możesz dokupić gotową obudowę ze steatytu - może to jest dla Ciebie argument?

Edytowane przez Bolt
usunięcie zbędnej rady dla najlepszych doradców tego forum

bartus01

Jak duży salon/pomieszczenie, w którym stanie wkład?. Z tego, co wiem, Jotul trochę więcej wypromieniowuje do pomieszczenia szybą. Do Jotula możesz dokupić gotową obudowę ze steatytu - może to jest dla Ciebie argument?

Panowie,Instalator proponuje Romotopa bo:

podwójna szyba

mniejsze palenisko / zaleta /

szamot z żeliwem

ładny dizajn

A mnie bliżej do Jotula bo podobno dłużej się w nim pali i jakoś nie przemawia do mnie czeska myśl technologiczna :) - może się mylę, stąd moja wątplwość na co się zdecydować ...

Aha , Nie chcę obudowy steatytowej a salon ma 30 m2.

Pozdrawiam Swiątecznie :)