Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład kominkowy bezpośrednio do komina? TAK - NIE

bohusz

Recommended Posts

Trociu : Odpuść sobie ten ostatni "kosmiczny" .. powód jest prosty jak to coś wyczyścić :confused:

A jakby obudowę zaprojektować tak, aby mieć łatwe dojście do środka i na wiosnę demontować to ustrojstwo i przeczyścić mechanicznie.

Od razu będzie można empirycznie sprawdzić jak się zasyfia z czasem i czy jest konieczność corocznego przeglądu...

Nie będzie tak problematyczny w użyciu jak "kilkururowiec", ale

też jego sprawność jest skromna ...

Tak sobie równolegle przeglądam forum w innych wątkach próbując wyłapać rozwiązania w temacie i wg. bohusza jego rozwiązanie ma sporą moc - "dopalacz"

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157303-Kominek-z-masą-akumulacyjną-obudowy-odzysk-ciepła-ze-spalin&p=4524716&viewfull=1#post4524716

Może ma już pomysły na jego udoskonalenie, o którym pisał w styczniu...

Jotul posiada również w ofercie coś co nazywa wymiennikiem konwektorowym - taki bardziej rozbudowany radiator i według opisu podnosi sprawność od 5% do 45%

http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Akcesoria/Podlaczenia/Radiatory/Wymiennik-konwektorowy/

Wiesz , każdy może sobie napisać co chce , nawet 45 % :D

Skupmy sie na wymienniku kanałowym ze stali .O szczegóły

poproś w mailu firmowym .Zrobimy fotki i opiszemy co nieco.

Tą wiedzą nie dzielimy się powszechnie, powiem Ci tylko ,że

"szyjemy" na miarę i wydajność tego jest większa od

krążków (odzysk ciepła ze spalin). Czy to potem skumulujesz

w cegłach , czy też wypuścisz kratkami - to Twoja "mańka".

Odezwę się zaraz na majla...

Co mnie trochę zaciekawiło, to fakt iż te radiatory nakładane na rury mają jakby dłuższe te łopatki aniżeli "fabryczne" rozwiązania np. bertams. Patrząc chociażby na radiatory jak na stronce poniżej można odnieść wrażenie, że powierzchnia wymiennika jest o wiele większa aniżeli w bertramsie

http://www.radiatory.com.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=5&products_id=8

Ale może to tylko odczucie i bez wzięcia obu do ręki trudno cokolwiek powiedzieć.

Edytowane przez Trociu

Znalazłem jakąś archiwalną wypowiedź Forest-Natura odnośnie sprawności radiatorów (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?47994-quot-radiator-quot-do-kominka&p=3214772&viewfull=1#post3214772)

Witam.

Radiator bardzo obniża temperaturę spalin. Bo zwiększa powierzchnię oddawania ciepła kilkunastokrotnie.

Tyle, że dla kominków konwekcyjnych jest to działanie ok., bo spaliny jakie "uciekają" do komina potrafią mieć temperatury rzędu 600 stopni. Jeżeli nawet obniżymy ją o połowę to i tak będzie jeszcze nawet z ekonomicznego punktu widzenia za wysoka.

Zakładać.

Pozdrawiam.

Więc jedni piszą, że mają małą sprawność, inni że dość sporą...

Witam. Właśnie siedzę przed laptopem i zamawiam rury kominek-komin. Ze względu na niską obudowę kominka chciałem zastosować układ :

kominek - radiator 25cm - kolano - radiator 25cm - komin.

Koszt 2 rur 70pln, koszt 2 radiatorów 140pln czyli nie dużo drożej.

Sądząc po wpisach w tym wątku dużo mi nie da to rozwiązanie :)

Dzwoniłem dziś do producenta o poradę i podanie danych radiatora. Nie uzykałem odpowiedzi o "sprawności" radiatora, jedynie informację, że montowanie ich ma sens od 50cm (lub 2 po 25cm). Radiatory 25cm produkowane są, ponieważ jest zapotrzebowanie rynku a montaż jednego 25cm mija się z celem.

Producent potwierdza Wasze spostrzeżenia odnonie sensu instalowania.

Pozdrawiam

Najlepiej zamontuj sprawy wkład :stirthepot: a takie kwiatki jak trochę żeberek dospawanych do rury nie będą potrzebne . Jeśli natomiast zastosujesz kiepski wkład to rur z radiatorami możesz dawać nawet kilka metrów .. Tak narodził się wymiennik rurowy .. koza budowlana + kilka metrów rur = kiepski wkład + kilka metrów rur. Często wkłady to szyba +dziura nad paleniskiem i więcej nic .

Ja bym był ostrożniejszy w formułowaniu takich twierdzeń.

Bader tylko na to czeka. Zaraz się dowiesz ,że kumulacjie

musisz budować , bo masz kiepski wkład ...

Witam. To Godin 660101

Moc nominalna: 12 kW

Sprawność: 75,1 %

Przepływ masy spalin: 9,6 g/s

Temperatura spalin: 362 ºC

Emisja CO: 0,09 %

Waga: 98 kg

Średnica wylotu spalin: 200 mm

Co do radiatora - gdyby zastosować radiator na rurę spalinową z żeliwa (takiego materiału jak kominek) solidnej grubości i ożebrowaną. Rozważania laika :)

Pozdrawiam