Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam pytanko. Czy ktoś zbudował lub buduje dom o nazwie OREGON z Pracowni projektów autorskich "Dom pasja" ? My chcielibyśmy zacząć na wiosne. Będziemy budować w woj. pomorskim. Proszę o kontakt osoby które już zdecydowały się na ten domek.

http://www.dompasja.pl/oregon

Pozdrawiam

Edytowane przez Mariusz-Gdynia

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam Wszystkich:D

Zakupiłem niedawno projekt tego domu i załatwiam dokumentację.

Na wiosnę ruszam z budową koło Wrocławia.

Mam nadzieję że osoby, które zaczną lub już zaczęły budowę podzielą się na ramach forum swoimi doświadczeniami.

Ja jak na razie w projekcie zmieniam stropy na Teriwe są tańsze w wykonaniu. Będę powiększał łazienkę na parterze kosztem pokoju, a z łazienki znajdującej się przy kotłowni rezygnuję. Zmieniam również rozmieszczenie okien.

Zastanawiam się czy ktoś już wybudował ten piękny domek?

Witam

Ja mam kosztorys według biura projektowego :

Roboty ziemne - 14629,68

Fundamenty - 38576,75

Podłoga na gruncie - 27947 zł

Kominy - 15821 zł

Roboty murowe i żelbetowe - 63740

zbrojenie - 17624 zł

konstrukcja i pokrycie dachu - 69970 zł

itd.

Łącznie z instalacjami 437369 zł

Miałem okazję wyceniać koszt budowy w kilku firmach budowalnych i z całą odpowiedzialnością jestem w stanie stwierdzić że jeśli ktoś dobrze poszuka, pokombinuje jest w stanie wybudować ten dom taniej.

Pozdrawiam

Witam. Jestem jestem w fazie fundamentowania domu Oregon. Skierniewice, woj łódzkie.

Pozdrawiam.

Marcccin79 czy dysponujesz może zdjęciami z wykonanych dotychczas prac ?

Może dokonywałeś jakiś zmian w projekcie? i z jakich materiałów zdecydowałeś cię na budowę?

Czy wiesz już może o jakiś błędach konstrukcyjnych występujących w projekcie?

Z góry dziękuję

Czesc, jestem nowy na forum:)

Ja z moja zona wlasnie zakonczylismy chudziaka pod oregon, planujemy podniesc poddasze o 2 pustaki do gory by uzyskac wieksza powierzchnie sypialni, na dole zamiast lazienki, od strony garazu zamierzamy powiekszyc kotlownie, no i jest jeszcze problem kuchni, dla mnie jako kucharza:) bardzo waznego pomieszczenia. Zawsze marzyla mi sie przestronna kuchnia z wysepka na srodku a w projekcie ona ma tylko 10,5 metra wiec malo:(

Za stan zero wyszlo nam ok 45tys juz z robocizna, na wiosne zaczynamy budowe sso:) jezeli pogoda powoli jak najszybciej.

Pozdrawiam wszystkich budujacych oregona

Czesc, jestem nowy na forum:)

Ja z moja zona wlasnie zakonczylismy chudziaka pod oregon, planujemy podniesc poddasze o 2 pustaki do gory by uzyskac wieksza powierzchnie sypialni, na dole zamiast lazienki, od strony garazu zamierzamy powiekszyc kotlownie, no i jest jeszcze problem kuchni, dla mnie jako kucharza:) bardzo waznego pomieszczenia. Zawsze marzyla mi sie przestronna kuchnia z wysepka na srodku a w projekcie ona ma tylko 10,5 metra wiec malo:(

Za stan zero wyszlo nam ok 45tys juz z robocizna, na wiosne zaczynamy budowe sso:) jezeli pogoda powoli jak najszybciej.

Pozdrawiam wszystkich budujacych oregona

Witam

Ja dopiero ruszam na wiosnę ze stanem 0.

Jakbyś mógł wyszczególnić rodzaj i ilość materiału.

Napisz jeszcze gdzie ( w jakim rejonie ) budujesz swój dom i ile wycenili ci robocizne na stan 0 i stan surowy otwarty.

Mi na dzień dzisiejszy udało się znaleźć firmę budowlaną, która wyceniła mi robociznę do stanu surowego otwartego z konstrukcją dachu na 48 tyś.

pozdrawiam

Troche drogo jak dla mnie:) moja ekipa(sprawdzona juz 4dom nam w rodzinie beda budowac) do sso powiedziala mi 38tys w tym juz 10tys zaplacilem za fundamenty i chudziaka, dom budujemy w mazowieckim, okolice radomia. Mam jeszcze kilka innych ekip ktore musze sprawdzic pod wzgledem ceny bo mysle ze uda mi sie jeszcze ok 3-4tys utargowac. Co do materialow to konkretne dane moge ci podac w nastepnym tygodniu bo to zona sie tym zajmuje a ja na emigracji zarabiam na wszystko:) ale w poniedzialek wracam i zobacze jak to jest. Wiem ze 18ciezarowek piachu do chudziaka poszlo, a wsystko wraz z robocizna kosztowalo nas jak na razie 37tys, jak chcesz to podaj meila to ci przesle kilka fotek

ostatnio napisalem ze 45tys ale zapomnialem odjac czesc materialow na ogrodzenie:) tak wiec po podliczeniu stan zero kosztowal nas 37:) zakladajac ze stan zero to 12% ceny domu mysle ze 350-400tys powinno wystarczyc:)

Sluchaj Adam a robisz jakies zmiany w srodku?

ostatnio napisalem ze 45tys ale zapomnialem odjac czesc materialow na ogrodzenie:) tak wiec po podliczeniu stan zero kosztowal nas 37:) zakladajac ze stan zero to 12% ceny domu mysle ze 350-400tys powinno wystarczyc:)

Tak oczywiście że robię.

Napewno rezygnuję z łazienki przy garażu, albo powiększę tam kotlownię np będzie tam skład na opał, ewentualnie zrobię tam pralnio/suszarię. na bocznej ścianie od strony kuchni dokładam okna - bo mam ją od strony południowej. Zastanawiam się też nad powiększeniem łazienki na dole. Narazie ustalamy to z żoną w porozumieniu o znajomego architekta.

Wyślij mi fotki na [email protected]

Witam Wrocław!

Dokumentuje swoją pracę na zdjęciach, więc jeżeli jest chęć obejrzenia moich zmagań z fundamentami to chętnie udostępnię "galerie".

Co do materiałów:

ściany zew porotherm 30 profi, wewnętrzne nośne porotherm 25 P+W, ściany działowe 11,5 P+W,

z firmy Wienerberger,

dach ceramika; tak to sobie wymyśliłem.

Zmiany w projekcie spore, bo tak wogóle to zakupiłem projekt Colorado z myślą o podniesieniu dachu i możliwości rozbudowy domu o poddasze (tak na przyszłość). niedługo później zobaczyłem, że powstał projekt Oregon.

Pozdrawiam.

Witam.

Ja teraz rozważam rodzaj materiału do budowy, chyba będę budował z Ytonga na dachu będzie ceramika.

Zastanawiam się odnośnie tego co mi napisałeś o kosztach robocizny "że mam dość wysokie"- Tobie budowlańcy stawiają za 37 tyś? do jakiego etapu?.

Moi wykonawcy w cenie 48 tyś stawiają też z dachem, montują okiena połaciowe, robią schody wewnętrzne i ściany działowe ? Sorry że tak Cię o to męczę ale zastanawiam się teraz czy rzeczywiście nie przepłacam - chociaż byłem wcześniej pewny że to dobra cena.

Oglądałem zdjęcia z wykonach fundamentów -cieszy oko:yes:

Widziałem, że sporo podniosłeś wysokość stanu O - będziesz nawoził tyle ziemi ?

Ja z żoną zdecydowaliśmy że kuchnię zostawiamy taką jaka jest w projekcie, łazienkę między pokojami też chyba jednak zostawimy tak jak jest w projekcie. Na górze będziemy powiększać łazienkę do ok. 10 metrów, ale jeszcze zastanawiamy się jakim kosztem.

pozdrawiam

Cześć adamwrocław

Ja buduję się pod Skierniewicami, woj łódzkie.

Nie znam dokładnie ceny robocizny, bo na razie nie rozmawiałem z żadną firmą. Do tej pory wykonałem wszystko samodzielnie i planuję dociągnąć w ten sposób do SSO, a później niektóre prace będę musiał pozlecać innym.

Według mnie cena za robociznę w przypadku naszego domu może się wahać w granicach 30 - 60 tyś.