inferix 25.09.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Witam wszystkichW w moim przypadku ekologia coraz bardziej przegrywa z ekonomią i jestem zmuszony wymienić piec gazowy-propan na jakiś na paliwo stałe.Do ogrzania 100 mb , ściana warstwowa z betonu komórkowego 24+12 cm w środku 8 cm styropian.Instalacja w systemie zamkniętym a przy piecach na paliwo stałe zalecana w systemie otwartym. Podobno tylko jakiś piec od Cichewicza ma zastosowaną wężownicę schładzającą i może być stosowany w systemie zamkniętym ale przy jego piecach zalecany przekrój komina 400 cm a ja mam wyjście od pieca gazowego φ 125-nierdzewka i możliwość wykorzystania otworu wentylacyjnego 14/14. Nie wiem zupełnie jak to ,,ugryźć'' a nie chciałbym podejmować decyzji o przeróbce na podstawie opinii jednej osoby-instalatora.Od kilku dni czytam opinie na różne tematy na tym forum i dowiaduję się coraz więcej ale czas nagli bo zima coraz bliżej a kolejki po piece i do instalatorów też pewnie nie małe dlatego zdecydowałem się założyć nowy temat .JARECKI79 i inni bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 26.09.2011 03:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 do komina 14x14 to raczej żaden kocioł / KOCIOŁ/ na paliwa stałe nie będzie pasował /za mały przekrój/ oczywiście podłączysz, ale potem będziesz tu zakładał post "co robić dymi się z kotła, pomocy!" nowy komin trzeba zbudować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 26.09.2011 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 A nie lepiej wladowac pieniadze w ocieplenie budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 26.09.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Witam, może zamiast kotła na paliwa stałe dołożyć do systemu tanią pc pw, która w okresach przejściowych pokryje zapotrzebowanie domu, można liczyć na spore oszczędności i przy systemie na LPG szybki zwrot z takiej inwestycji. Ile? - możesz policzyć szybko w moim kalkulatorze, jest w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 26.09.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 A nie prościej kupić swoją butlę? pewnie masz koncernową "za darmo". Przy swojej butli rachunki spadną o 30-40 % a wtedy to już robi się znośnie. I nie robisz rozpierduchy w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inferix 27.09.2011 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Witam,dzięki za pomoc i różne opinie jednak chyba muszę szukać odpowiedniego kotła na paliwo stałe bo właśnie dzisiaj otrzymałem ofertę od dostawcy gazu, z którym mam umowę, że cena wzrasta z 3,15 na 3,35 /litr.Zakup zbiornika rozważałem ale koszty nie małe; ok 5000 zbiornik,700 dokumentacja do odbioru UDT, 300 samochód z HDS, 150 raz w roku za UDT, 1500-1800 raz na 10 lat -rewizja wewnętrzna szczelności a oszczędność 1 zł na litrze. Do tego pewnie dojdzie wkrótce wymiana pieca gazowego,bo mój ma już 9 lat, to w tych kosztach kupię piec i zainstaluję go - tylko ten komin mi przeszkadza. A może pokombinować i podłączyć piec do obydwu kominów?A może pellet nie potrzebuje tak dużego komina?Napiszcie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 28.09.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 zapytaj czy Ci butli nie odsprzedadzą. może wyjdzie taniej. swoją drogą mały dom, ile spalasz LPG ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inferix 02.10.2011 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 spalam 2500 l więc przy obecnej cenie gazu to już kosmos a dostawca ma taką strategię że nie powaga przyszłej konkurencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.10.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 (edytowane) Są konstrukcje górnego spalania, które mogą na kominie 14x14cm dobrze pracować.Ważne, aby komin był szczelny i nie może być krzywy, mieć występów wewnątrz czy się zwężać lub zakręcać.Przy odpowiedniej wysokości nie powinno być problemu. Nikt Ci jednak 100% właściwej pracy nie zagwarantuje, powinno być dobrze, bo dość często na takich kominach się pracuje, ale gwarancji na super idealną pracę nie dostaniesz nigdzie. Mówiąc wprost - musisz zaryzykować. Coś Ci na priva wyślę, zastanowisz się. ps. oczywiście do układu zamkniętego trzeba domówić wężownicę schładzającą, wówczas problemu nie ma Edytowane 2 Października 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 02.10.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Witaj Niektóre kotły mają wyprowadzone krócce, do podłaczenia zabezpieczenia termicznego - bez stosowania wężownicy bezpieczeństwa. Można też zabezpieczenie takie podłaczyc na zewnątrz kotła.Ciąg przy małym przekroku komina można wspomóc wentylatorem wyciagowym. Jeżeli myslisz o pellecie zamiast gazu płynnego można też przymierzyc się do adaptacji kotła do spalania pelletu. Oszczędzi to "demolki" kotowni, a w razie czego będzie można wrócic do gazu w przyszlości. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 02.10.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Owszem, ale pisałem o możliwościach rozwiązania kokretnego problemu - wąskiego komina. Każde rowiązanie tutaj ma swoje "skutki uboczne". Pzrd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inferix 02.10.2011 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Witaj Niektóre kotły mają wyprowadzone krócce, do podłaczenia zabezpieczenia termicznego - bez stosowania wężownicy bezpieczeństwa. Można też zabezpieczenie takie podłaczyc na zewnątrz kotła. Ciąg przy małym przekroku komina można wspomóc wentylatorem wyciagowym. Jeżeli myslisz o pellecie zamiast gazu płynnego można też przymierzyc się do adaptacji kotła do spalania pelletu. Oszczędzi to "demolki" kotowni, a w razie czego będzie można wrócic do gazu w przyszlości. Pzdr. W moim przypadku to nie kocioł tylko piec jednofunkcyjny z zasobnikiem zamontowany we wnęce w kuchni.Tego się nie przerobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts