Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana kotła z gazowego na paliwo stałe

inferix

Recommended Posts

Witam wszystkich

W w moim przypadku ekologia coraz bardziej przegrywa z ekonomią i jestem zmuszony wymienić piec gazowy-propan na jakiś na paliwo stałe.Do ogrzania 100 mb , ściana warstwowa z betonu komórkowego 24+12 cm w środku 8 cm styropian.

Instalacja w systemie zamkniętym a przy piecach na paliwo stałe zalecana w systemie otwartym. Podobno tylko jakiś piec od

Cichewicza ma zastosowaną wężownicę schładzającą i może być stosowany w systemie zamkniętym ale przy jego piecach zalecany przekrój komina 400 cm a ja mam wyjście od pieca gazowego φ 125-nierdzewka i możliwość wykorzystania otworu wentylacyjnego 14/14. Nie wiem zupełnie jak to ,,ugryźć'' a nie chciałbym podejmować decyzji o przeróbce na podstawie opinii jednej osoby-instalatora.Od kilku dni czytam opinie na różne tematy na tym forum i dowiaduję się coraz więcej ale czas nagli bo zima coraz bliżej a kolejki po piece i do instalatorów też pewnie nie małe dlatego zdecydowałem się założyć nowy temat .JARECKI79 i inni bardzo proszę o pomoc.

Witam, może zamiast kotła na paliwa stałe dołożyć do systemu tanią pc pw, która w okresach przejściowych pokryje zapotrzebowanie domu, można liczyć na spore oszczędności i przy systemie na LPG szybki zwrot z takiej inwestycji. Ile? - możesz policzyć szybko w moim kalkulatorze, jest w stopce.

Witam,dzięki za pomoc i różne opinie jednak chyba muszę szukać odpowiedniego kotła na paliwo stałe bo właśnie dzisiaj otrzymałem ofertę od dostawcy gazu, z którym mam umowę, że cena wzrasta z 3,15 na 3,35 /litr.

Zakup zbiornika rozważałem ale koszty nie małe; ok 5000 zbiornik,700 dokumentacja do odbioru UDT, 300 samochód z HDS, 150 raz w roku za UDT, 1500-1800 raz na 10 lat -rewizja wewnętrzna szczelności a oszczędność 1 zł na litrze. Do tego pewnie dojdzie wkrótce wymiana pieca gazowego,bo mój ma już 9 lat, to w tych kosztach kupię piec i zainstaluję go - tylko ten komin mi przeszkadza. A może pokombinować i podłączyć piec do obydwu kominów?A może pellet nie potrzebuje tak dużego komina?Napiszcie coś.

Są konstrukcje górnego spalania, które mogą na kominie 14x14cm dobrze pracować.

Ważne, aby komin był szczelny i nie może być krzywy, mieć występów wewnątrz czy się zwężać lub zakręcać.

Przy odpowiedniej wysokości nie powinno być problemu.

Nikt Ci jednak 100% właściwej pracy nie zagwarantuje, powinno być dobrze, bo dość często na takich kominach się pracuje, ale gwarancji na super idealną pracę nie dostaniesz nigdzie. Mówiąc wprost - musisz zaryzykować.

Coś Ci na priva wyślę, zastanowisz się.

ps. oczywiście do układu zamkniętego trzeba domówić wężownicę schładzającą, wówczas problemu nie ma

Edytowane przez Jarecki79

Witaj

Niektóre kotły mają wyprowadzone krócce, do podłaczenia zabezpieczenia termicznego - bez stosowania wężownicy bezpieczeństwa. Można też zabezpieczenie takie podłaczyc na zewnątrz kotła.

Ciąg przy małym przekroku komina można wspomóc wentylatorem wyciagowym.

Jeżeli myslisz o pellecie zamiast gazu płynnego można też przymierzyc się do adaptacji kotła do spalania pelletu. Oszczędzi to "demolki" kotowni, a w razie czego będzie można wrócic do gazu w przyszlości.

Pzdr.

Witaj

Niektóre kotły mają wyprowadzone krócce, do podłaczenia zabezpieczenia termicznego - bez stosowania wężownicy bezpieczeństwa. Można też zabezpieczenie takie podłaczyc na zewnątrz kotła.

Ciąg przy małym przekroku komina można wspomóc wentylatorem wyciagowym.

Jeżeli myslisz o pellecie zamiast gazu płynnego można też przymierzyc się do adaptacji kotła do spalania pelletu. Oszczędzi to "demolki" kotowni, a w razie czego będzie można wrócic do gazu w przyszlości.

Pzdr.

W moim przypadku to nie kocioł tylko piec jednofunkcyjny z zasobnikiem zamontowany we wnęce w kuchni.Tego się nie przerobi.