Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiad wgrodził mi się - jaka procedura?

radkof

Recommended Posts

Dzień dobry

Mam "bardzo miłego" sąsiada wgrodził mi się na długości 40m. Zniknął słupek geodezyjny. Na szczęście są 3 pozostałe. Oceniam przekroczenie mojej granicy na 40cm. Co muszę zrobić aby odzyskać swój teren?

PS Oczywiście próba rozmowy skończyła się próbą oplucia do kurew w stronę żony włącznie

Bardzo ciekawy wątek wart przestudiowania

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149382-Bezprawne-zajęcie-części-działki-co-zrobić

Zasada numer 1 : Nic na gębę

Musisz wysłać pismo do sąsiada za potwierdzeniem odbioru, iż zgodnie z art 222 kc żądasz przywrócenia stanu zgodnego z prawem i zaniechania naruszeń twojej własności.

Art. 222. § 1. Właściciel może żądać od osoby, która włada faktycznie jego rzeczą, ażeby rzecz została mu wydana, chyba że osobie tej przysługuje skuteczne względem właściciela uprawnienie do władania rzeczą.

§ 2. Przeciwko osobie, która narusza własność w inny sposób aniżeli przez pozbawienie właściciela faktycznego władztwa nad rzeczą, przysługuje właścicielowi roszczenie o przywrócenie stanu zgodnego z prawem i o zaniechanie naruszeń.

Art. 223. § 1. Roszczenia właściciela przewidziane w artykule poprzedzającym nie ulegają przedawnieniu, jeżeli dotyczą nieruchomości.

Zasada nr 2 : Niszczenie znaków geodezyjnych jest karalne ( masz prawo wezwać policję art 277 kodeksu karnego). ale musisz udowodnić że ten znak tam był czyli potrzebujesz dowodu w postaci operatu geodezyjnego.

Prawo geodezyjne i kartograficzne:

Art. 15. 1. Znaki geodezyjne, urządzenia zabezpieczające te znaki oraz budowle triangulacyjne podlegają ochronie.

2. W miarę potrzeby może być wydzielony na gruncie, za odszkodowaniem, obszar niezbędny do ochrony znaku geodezyjnego oraz budowli triangulacyjnej. Na obszarze tym nie mogą być wykonywane czynności, które zagrażałyby znakowi geodezyjnemu i budowli triangulacyjnej.

3. Właściciel lub inna osoba władająca nieruchomością, na której znajdują się znaki geodezyjne, urządzenia zabezpieczające te znaki oraz budowle triangulacyjne, są obowiązani:

1) nie dokonywać czynności powodujących ich zniszczenie, uszkodzenie lub przemieszczenie,

2) niezwłocznie zawiadomić właściwego starostę o ich zniszczeniu, uszkodzeniu, przemieszczeniu lub zagrażaniu przez nie bezpieczeństwu życia lub mienia.

oraz

Cytat:

Rozdział 9

Przepisy karne

Art. 48. 1. Kto:

(...)

2) wbrew przepisom art. 13 ust. 1 pkt 1 utrudnia lub uniemożliwia osobie wykonującej prace geodezyjne i kartograficzne wejście na grunt lub do obiektu budowlanego i dokonanie niezbędnych czynności związanych z wykonywaną pracą,

3) wbrew przepisom art. 15 niszczy, uszkadza, przemieszcza znaki geodezyjne, grawimetryczne lub magnetyczne i urządzenia zabezpieczające te znaki oraz budowle triangulacyjne, a także nie zawiadamia właściwych organów o zniszczeniu, uszkodzeniu lub przemieszczeniu znaków geodezyjnych, grawimetrycznych lub magnetycznych, urządzeń zabezpieczających te znaki oraz budowli triangulacyjnych,

(...)2. W wypadkach określonych w ust. 1 orzekanie następuje na podstawie przepisów o postępowaniu w sprawach o wykroczenia.

http://www.policja.pl/portal/pol/33/590/Niszczenie_znakow_granicznych_art_277.html

Edytowane przez aglig

Bardzo ciekawy wątek wart przestudiowania

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149382-Bezprawne-zajęcie-części-działki-co-zrobić

Zasada numer 1 : Nic na gębę

Musisz wysłać pismo do sąsiada za potwierdzeniem odbioru, iż zgodnie z art 222 kc żądasz przywrócenia stanu zgodnego z prawem i zaniechania naruszeń twojej własności.

Zasada nr 2 : Niszczenie znaków geodezyjnych jest karalne ( masz prawo wezwać policję art 277 kodeksu karnego). ale musisz udowodnić że ten znak tam był czyli potrzebujesz dowodu w postaci operatu geodezyjnego.

Prawo geodezyjne i kartograficzne:

oraz

Cytat:

http://www.policja.pl/portal/pol/33/590/Niszczenie_znakow_granicznych_art_277.html

NIe wiem dlaczego nie widać całego mojego postu tylko fragment

Edytowane przez aglig

Nie wiem dlaczego nie pokazuje całego mojego długaśnego posta tylko część.

Więc jeszcze raz w skrócie:

1. Po pierwsze nic na gębę : wystąpić do Sąsiada pisemnie za potwierdzeniem odbioru o usunięcie naruszenia własności

art 222 k.c.

Art. 222. § 1. Właściciel może żądać od osoby, która włada faktycznie jego rzeczą, ażeby rzecz została mu wydana, chyba że osobie tej przysługuje skuteczne względem właściciela uprawnienie do władania rzeczą.

§ 2. Przeciwko osobie, która narusza własność w inny sposób aniżeli przez pozbawienie właściciela faktycznego władztwa nad rzeczą, przysługuje właścicielowi roszczenie o przywrócenie stanu zgodnego z prawem i o zaniechanie naruszeń.

Art. 223. § 1. Roszczenia właściciela przewidziane w artykule poprzedzającym nie ulegają przedawnieniu, jeżeli dotyczą nieruchomości.

2. Jeśli posiadasz operat geodezyjny potwierdzający uwidocznienie znaków granicznych możesz wezwać policję z art 277 kk

Art. 277. Kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Edytowane przez aglig

Witam

Mam podobny problem. nie chcę się wymądrzać, bo nie jestem fachowcem w temacie ale z tego co wiem jeśli nie polubowne załatwienie to rozgraniczenie i droga sądowa. Jest jeszcze jakiś przepis który mówi że jeśli naruszenie powstało (nie jest starsze niż rok) nazywa się to naruszenie posesoryjne. Później jak pisze aglig.

pozdrawiam życzę powodzenia.