radkof 26.09.2011 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Dzień dobryMam "bardzo miłego" sąsiada wgrodził mi się na długości 40m. Zniknął słupek geodezyjny. Na szczęście są 3 pozostałe. Oceniam przekroczenie mojej granicy na 40cm. Co muszę zrobić aby odzyskać swój teren? PS Oczywiście próba rozmowy skończyła się próbą oplucia do kurew w stronę żony włącznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.09.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 (edytowane) Bardzo ciekawy wątek wart przestudiowania http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149382-Bezprawne-zajęcie-części-działki-co-zrobić Zasada numer 1 : Nic na gębę Musisz wysłać pismo do sąsiada za potwierdzeniem odbioru, iż zgodnie z art 222 kc żądasz przywrócenia stanu zgodnego z prawem i zaniechania naruszeń twojej własności. Art. 222. § 1. Właściciel może żądać od osoby, która włada faktycznie jego rzeczą, ażeby rzecz została mu wydana, chyba że osobie tej przysługuje skuteczne względem właściciela uprawnienie do władania rzeczą. § 2. Przeciwko osobie, która narusza własność w inny sposób aniżeli przez pozbawienie właściciela faktycznego władztwa nad rzeczą, przysługuje właścicielowi roszczenie o przywrócenie stanu zgodnego z prawem i o zaniechanie naruszeń. Art. 223. § 1. Roszczenia właściciela przewidziane w artykule poprzedzającym nie ulegają przedawnieniu, jeżeli dotyczą nieruchomości. Zasada nr 2 : Niszczenie znaków geodezyjnych jest karalne ( masz prawo wezwać policję art 277 kodeksu karnego). ale musisz udowodnić że ten znak tam był czyli potrzebujesz dowodu w postaci operatu geodezyjnego. Prawo geodezyjne i kartograficzne: Art. 15. 1. Znaki geodezyjne, urządzenia zabezpieczające te znaki oraz budowle triangulacyjne podlegają ochronie. 2. W miarę potrzeby może być wydzielony na gruncie, za odszkodowaniem, obszar niezbędny do ochrony znaku geodezyjnego oraz budowli triangulacyjnej. Na obszarze tym nie mogą być wykonywane czynności, które zagrażałyby znakowi geodezyjnemu i budowli triangulacyjnej. 3. Właściciel lub inna osoba władająca nieruchomością, na której znajdują się znaki geodezyjne, urządzenia zabezpieczające te znaki oraz budowle triangulacyjne, są obowiązani: 1) nie dokonywać czynności powodujących ich zniszczenie, uszkodzenie lub przemieszczenie, 2) niezwłocznie zawiadomić właściwego starostę o ich zniszczeniu, uszkodzeniu, przemieszczeniu lub zagrażaniu przez nie bezpieczeństwu życia lub mienia. oraz Cytat: Rozdział 9 Przepisy karne Art. 48. 1. Kto: (...) 2) wbrew przepisom art. 13 ust. 1 pkt 1 utrudnia lub uniemożliwia osobie wykonującej prace geodezyjne i kartograficzne wejście na grunt lub do obiektu budowlanego i dokonanie niezbędnych czynności związanych z wykonywaną pracą, 3) wbrew przepisom art. 15 niszczy, uszkadza, przemieszcza znaki geodezyjne, grawimetryczne lub magnetyczne i urządzenia zabezpieczające te znaki oraz budowle triangulacyjne, a także nie zawiadamia właściwych organów o zniszczeniu, uszkodzeniu lub przemieszczeniu znaków geodezyjnych, grawimetrycznych lub magnetycznych, urządzeń zabezpieczających te znaki oraz budowli triangulacyjnych, (...)2. W wypadkach określonych w ust. 1 orzekanie następuje na podstawie przepisów o postępowaniu w sprawach o wykroczenia. http://www.policja.pl/portal/pol/33/590/Niszczenie_znakow_granicznych_art_277.html Edytowane 26 Września 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malwina03 26.09.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 wytyczyć ponownie w asyście policji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.09.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 (edytowane) Bardzo ciekawy wątek wart przestudiowania http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149382-Bezprawne-zajęcie-części-działki-co-zrobić Zasada numer 1 : Nic na gębę Musisz wysłać pismo do sąsiada za potwierdzeniem odbioru, iż zgodnie z art 222 kc żądasz przywrócenia stanu zgodnego z prawem i zaniechania naruszeń twojej własności. Zasada nr 2 : Niszczenie znaków geodezyjnych jest karalne ( masz prawo wezwać policję art 277 kodeksu karnego). ale musisz udowodnić że ten znak tam był czyli potrzebujesz dowodu w postaci operatu geodezyjnego. Prawo geodezyjne i kartograficzne: oraz Cytat: http://www.policja.pl/portal/pol/33/590/Niszczenie_znakow_granicznych_art_277.html NIe wiem dlaczego nie widać całego mojego postu tylko fragment Edytowane 27 Września 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 27.09.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 (edytowane) Nie wiem dlaczego nie pokazuje całego mojego długaśnego posta tylko część. Więc jeszcze raz w skrócie: 1. Po pierwsze nic na gębę : wystąpić do Sąsiada pisemnie za potwierdzeniem odbioru o usunięcie naruszenia własności art 222 k.c. Art. 222. § 1. Właściciel może żądać od osoby, która włada faktycznie jego rzeczą, ażeby rzecz została mu wydana, chyba że osobie tej przysługuje skuteczne względem właściciela uprawnienie do władania rzeczą. § 2. Przeciwko osobie, która narusza własność w inny sposób aniżeli przez pozbawienie właściciela faktycznego władztwa nad rzeczą, przysługuje właścicielowi roszczenie o przywrócenie stanu zgodnego z prawem i o zaniechanie naruszeń. Art. 223. § 1. Roszczenia właściciela przewidziane w artykule poprzedzającym nie ulegają przedawnieniu, jeżeli dotyczą nieruchomości. 2. Jeśli posiadasz operat geodezyjny potwierdzający uwidocznienie znaków granicznych możesz wezwać policję z art 277 kk Art. 277. Kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Edytowane 27 Września 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 02.10.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 WitamMam podobny problem. nie chcę się wymądrzać, bo nie jestem fachowcem w temacie ale z tego co wiem jeśli nie polubowne załatwienie to rozgraniczenie i droga sądowa. Jest jeszcze jakiś przepis który mówi że jeśli naruszenie powstało (nie jest starsze niż rok) nazywa się to naruszenie posesoryjne. Później jak pisze aglig.pozdrawiam życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts