Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Narendil i jej pół-apartament

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A może zamiast fotela z IKEA (którego na marginesie ciągle nie ma):

http://livethemma.ikea.se/sites/livethemma.ikea.se/files/imagecache/main/ikea_ikeaps_inspiration_5.jpg

źródło: http://livethemma.ikea.se/inspiration/varldspremiar-for-ikea-ps-2012

taki fotel Grillage Françoisa Azambourga:

http://www.cinna.fr/local/cache-vignettes/L640xH640/arton7354-68b2d.jpg

źródło: http://www.cinna.fr/la-collection/canapes-fauteuils-et-chaises/fauteuils/grillage/article/grillage

http://img.archiexpo.fr/images_ae/photo-m2/fauteuil-design-original-696852.jpg

źródło: http://www.cinna.fr/la-collection/canapes-fauteuils-et-chaises/fauteuils/grillage/article/grillage

Chociaż obawiam się, że cena nie będzie tak atrakcyjna. Nie żebym znała cenę PS albo twierdziła, że jest niska.

Ale muszę przyznać, że podoba mi się pomysł wykonania fotela z arkusza walcowanej blachy. Wyszło coś w rodzaju origami, ażurowego.

Edytowane przez narendil

I jak idzie czytanie :rotfl:

Jestem :) czytam i analizuje i tak mnie zastanawia jak to się ma do wewnętrznych ustaleń muratora na temat reklamy. Wiele naszych zdjęć pochodzi z blogów, innych forów ale też często są to zdjęcia ze sklepów czy od producentów i teraz umieszczając pod każdym takim zdjęciem link do źródła niechcący będziemy reklamowali to miejsce :confused:

Edit: z tego wszystkiego zapomniałam napisać o fotelu :) a jest bardzo ciekawy :yes: też skojarzył mi się z zagiętą kartką papieru :D

Edytowane przez TwoOfUs

Two, między innymi o wklejanie zdjęć produktów chcę zapytać na forum prawniczym.

Postawić kilka takich foteli na tarasie :rolleyes: Mniam :)

Podejrzewam, że kosztowałyby tyle co większość mojego wyposażenia :p

Two, między innymi o wklejanie zdjęć produktów chcę zapytać na forum prawniczym.

Postawić kilka takich foteli na tarasie :rolleyes: Mniam :)

Podejrzewam, że kosztowałyby tyle co większość mojego wyposażenia :p

Zapytaj :yes: to ciekawa sprawa, ale myślę że forum jakoś musiało sobie z tym poradzić bo przecież bez zdjęć połowa wątków przestała by istnieć ;)

No koszt mógłby trochę przerazić :p fotele nie wyglądają na tanie :) ale na pewno robią wrażenie, taki fajny minimalizm i do tego trawy z prostych donicach :rolleyes:

Aniu a mnie się ten niebieski nie podchodzi - a żółty jak tylko sie pojawi to chyba kupię :lol:

A może zapytać admina forum muratora - czy jak? - ja to nie wiem dokładnie jak to funkcjonuje - ale czy ktoś cały czas nie czuwa nad naszymi wątkami?

Może góra udzieliła by nam jasnych informacji ???

A mnie się właśnie te dwa ostatnie bardziej podobają. Są takie... lekkie. Cena zapewne mniej lekka...

PS. Gdybym była producentem, byłabym raczej zadowolona z tego, że ktoś umieszcza zdjęcia moich produktów jako inspiracji - istniałaby duża szansa, że ktoś spośród wielu oglądających kupi co nieco :)

A może zapytać admina forum muratora - czy jak? - ja to nie wiem dokładnie jak to funkcjonuje - ale czy ktoś cały czas nie czuwa nad naszymi wątkami?

Może góra udzieliła by nam jasnych informacji ???

Aga, najpierw chcę się dowiedzieć, czy zdjęcia producentów są objęte takimi restrykcjami jak inne. I czy trzeba pytać tych producentów o zgodę. Przecież nazwę producenta i tak przeważnie podajemy, prawda? Czyli reklamę robimy tak czy inaczej.

Podobnie jest z wizerunkiem osób publicznych. Zrobisz sobie z taką gwiazdą zdjęcie i możesz na swoim blogu opublikować. Ale umieszczając zdjęcie z koleżanką powinnaś mieć jej zgodę na upublicznianie wizerunku. Hmm, męża też :rolleyes:

Ktoś na pewno czuwa, np. joliska. Pytanie tylko jak z dokładną znajomością prawa.

Dlatego myślę, nie obrażając nikogo, że lepiej dopytać się u kogoś, kto tym zajmuje się na co dzień.

I czy nasi admini muszą się tym przejmować? Czy to raczej nasza odpowiedzialność? W końcu wątki inspiracyjne istnieją.

PS. Gdybym była producentem, byłabym raczej zadowolona z tego, że ktoś umieszcza zdjęcia moich produktów jako inspiracji - istniałaby duża szansa, że ktoś spośród wielu oglądających kupi co nieco :)

Też tak myślę. Ale lepiej mieć pewność, prawda?

Aniu a mnie się ten niebieski nie podchodzi - a żółty jak tylko sie pojawi to chyba kupię :lol:

Żółty jest ładny, ale jak dla mnie mógłby być bardziej kanciasty :lol2:

Co nie znaczy, że nie kupiłabym go sobie :rolleyes:

A mnie się właśnie te dwa ostatnie bardziej podobają. Są takie... lekkie. Cena zapewne mniej lekka...

I tego się właśnie obawiam. Nawet nie szukam :p

Bo jeszcze wyjdzie jak z tymi kwadratowymi lusterkami :lol2:

A mnie zdecydowanie lepiej podoba się żółty :)

A propos fotek, tez mam kilka w swoim watku nie moich, ale ja uwazam, ze to jest czepianie się czegos czego nie ma :)

Jeżeli jest coś na stronie internetowej danej firmy to moim zdaniem umieszcenie ich zdjęć na forum murator jeszcze reklamuje firmę, bo nawet jak nie ma podpisu a ktos chce znależć coś w internecie to za pomoca goola na pewno znajdzie !!!!!!!!!

O, jaka tu ciekawa dyskusja na temat praw autorskich. Muszę jutro poczytać dokładnie te materiały, które zalinkowałaś. Chętnie dowiem się też czegoś więcej na temat opisywania zdjęć producentów. Mam nadzieję, że chociaż tutaj przepisy będą trochę mniej restrykcyjne, bo trochę mnie przeraża wyszukiwanie źródeł wszystkich wrzuconych do tej pory zdjęć :eek:

Aniu, jak tam weselicho? Były tańce-hulańce?:rotfl:

D

Ania na weselichu???????????????

Nie doczytałam :rolleyes:

Mam nadzieję że się Pani wybawiła i jak u mnie mówimy zresetowała :)

Również bez - kacowej :lol2: niedzieli życzę :lol:

A co do tych zdjęć - no ni poczekamy co Ty tam wyszperasz - wiesz co jak mój kolega prawnik wróci z długiego weekendu i ja go jeszcze podpytam - i będziemy mieć już wszystko jasne - i już nie raz ratował mnie z różnych opresji - wiedzę ma niesamowitą a jak nie wie to wie gdzie szukać odpowiedzi :lol2:

Dzięki!

Wesele jak wesele z czterolatkiem :p

Kaca nie było, bo tym razem ja stanowiłam część niepijącą.

Nocka nie zarwana, bo o 23 mój syn zataczał się ze zmęczenia.

Resetu raczej nie było, za to sprinty w 11-to centymetrowych obcasach owszem :lol2:

No i potańczyłam sobie z synem. Bo na męża nie ma co w tej kwestii liczyć :p

Ich poziom umiejętności jest mniej więcej na podobnym poziomie, ale Jakub jeszcze traktuje parkiet jak frajdę.

Z nowości - przyszła wycieraczka :wave:

Aniu,

Ja też dołączam do żywo zainteresowanych prawami autorskimi, bo nie do końca to wszystko dla mnie klarowne :(.

Tu chyba trzeba odróżnić sposób ich wstawiania. Tak sobie myślę, że jeśli to zdjęcie, które ma w sobie link bezpośrednio do źródła to nie powinno być problemu (czyli nie ładowane z naszego twardego dysku, a prosto z sieci), nawet jeśli źródła nie piszemy bezpośrednio pod spodem. Każdy może znaleźć to źródło klikając w obrazek i kopiując adres, ale nie wiem czy to właściwa koncepcja :(.

Ja długo nie umieszczałam na FM zdjęć, potem starałam się podawać pod spodem źródło, aż wreszcie doszłam do etapu, że wstawiam jak większość korzystających z Forum, ale mam poczucie, że "coś tu nie gra" :(.

Gdyby udało się to jednoznacznie wyjaśnić, to każdy miałby w tym jasność i uniknął w przyszłości ewentualnych nieprzyjemności. Kiedyś gdzieś Elfir pisała, że dzięki ładowaniu zdjęć przez hosting (typu fotosik, image shack, itp.) FM nie ma problemów z prawami autorskimi, ale nie wiem na czym to dokładnie miałoby polegać (mam nadzieję, że niczego nie pokręciłam).

Będę śledzić dyskusję :)

Z tańcami mam podobnie - męki i katusze dla mojego Męża, a styl prosto z kreskówek ;). Na szczęście ma mnóstwo innych zalet :D, więc tańce mu odpuszczam ;).

Kiedyś gdzieś Elfir pisała, że dzięki ładowaniu zdjęć przez hosting (typu fotosik, image shack, itp.) FM nie ma problemów z prawami autorskimi, ale nie wiem na czym to dokładnie miałoby polegać (mam nadzieję, że niczego nie pokręciłam).

Oczywiście, że wtedy FM nie ma kłopotu z prawami autorskimi bo właśnie wtedy cały ten problem przechodzi na nas i to my musimy się martwić by wszystko było legalnie ;)