Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Narendil i jej pół-apartament

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wracam do wykończenia ścian w kuchni.

Dla przypomnienia:

kuchnia_kolory_scian.jpg

Górne szafki białe, sufit lekko obniżony, żeby nie było przerwy do odkurzania.

Dolne szafki w planach szary, błyszczące.

W wersji oszczędnościowej przez jakiś czas będą białe, bo takie są najtańsze fronty w IKEA.

Szafka z piekarnikiem - patrz szafki stojące, sufit też lekko obniżony.

Do wyboru na ścianę mamy:

- kafelki

- szyba

- farba

- płyta meblowa

To, co mi spędza sen z powiek, to ścianki boczne.

Jak je wykończyć?

Czy w ogóle wykańczać?

Rozrzut mojego męża jest dość spory - 40 cm od płyty do ściany to żaden problem.

Po drugiej stronie, ociekacz będzie dochodził prawie do ściany.

Jeśli farba, to wszędzie taka sama? Będzie zachodzić na te ścianki przy oknach (glify?)

Po cichu myślałam, żeby się szarpnąć na ceramiczną BM albo Pary. Drogie są, ale podobno warto. Tylko nie mam ochoty nimi malować połowy chałupy - a tak mi wychodzi z łączenia się ścian :mad:

Albo machnąć na to ręką i co pół roku malować ścianę tańszą farbą.

Byleby nie wyszło jak u Tytusa, Romka i A'tomka - tak dzielnie malowali, że im się pokój o 90% zmniejszył :lol2:

Jeśli kafle, to będą skubane odstawać. Podobnie płyta.

A znalazłam ładne białe i czarne błyszczące gresy: 30x60 i 60x60.

I gdyby je ułożyć w pionie, tak żeby powielały podziały górnych szafek - hmmm :rolleyes:

Tylko co z bocznymi ściankami?

No i czy hipotetyczne kafle miałyby sięgać do końca szafek dolnych, czy tylko górnych (linia zaznaczona na niebiesko)? Chyba dolnych, prawda? To wtedy odstają nie tylko z boku, ale i na górze!

A może by je wkuć w tynk? Robi się tak? Ma ktoś tak?

Szyba - jaka jest maksymalna długość? Chyba nie podobają mi się łączenia :rolleyes: A poza tym, chyba bym ją musiała w budżet na rok 2015 wpisać :lol2:

Poka, poka :D

Nie pokażę, bo u rodziców stoi na razie. Jutro podjadę i go obfocę.

Ale jest, kurka wodny, prawie czarny :mad:

Ech, tatuś, tatuś...

Będę miała przez Ciebie prawie czarną ścianę w łazience :rotfl:

Na zdjęciu katalogowym wygląda tak:

http://www.tylkomarkowe.pl/kupic_img/57/b_x_img-13158976176311388-grzejniki-lazienkowe-instal-projekt-stick-sti-50-110-grzejnik-lazienkowy-co.jpg

Edytowane przez narendil

Aniu na kolorek grzejnika z czasem przestaniesz zwracać uwagę :).

Napisz proszę co z tą ścianą przy barku w kuchni - ma być półścianka, czy normalna ściana do samej góry? Przepraszam, bo na pewno pisałaś już o tym. Szukałam wcześniej, ale liczba postów mnie pokonała :(.

Podoba mi się pomysł z gresami dzielonymi jak szafki, ale wtedy z tymi bokami będzie kłopot. Ładnie wyglądałaby płyta meblowa w całej wnęce i na ściankach bocznych do samej góry. Ale jeśli taka to w jakim kolorze? No i zmniejszyłaby lekko szafki w środku.

Chyba najprościej byłoby pomalować (nie martwisz się różnicami głębokości szafek, nie trzeba nic podkuwać), ale jeśli pójdziesz też w szarość, to zrobi się nieco smutno - chyba, że taki właśnie styl preferujesz :).

Co do szyby, to może zapytaj o maksymalną długość Nataly w wątku kuchennym? Bardzo pomaga odpowiadając na najdziwniejsze pytania :).

Ewa, z grzejnikiem nie jest aż tak tragicznie. Jest ładny, tylko ja miałam trochę inną wizję.

Dobierałam kolor grzejnika do frontów szafek :rotfl:

Chciałam ścianę, na której on wisi pomalować na jak najbardziej zbliżony kolor, żeby się wtopił.

A tak, będę miała po prostu o wiele ciemniejszą ścianę w innym kolorze niż szafki :lol2:

A jak tata skomentuje, to powiem, że to przez niego!

Ściana z barkiem będzie do samego sufitu. Z jej drugiej strony będą regały z książkami i krewetkarium :p

Z moich obliczeń wynika, że będzie parę centymetrów luzu, więc o zmniejszanie szafek się nie martwię. W sumie, to nawet o tym nie pomyślałam :rolleyes: W ogóle nie wpadłam na pomysł pociągnięcia do samej góry. Muszę to sobie zwizualizować.

Widzisz, ja szarości kocham, ale z drugiej strony nie wiem czy nie będzie ich za dużo. Szare szafki, szara podłoga.

Kusi mnie ten błyszczący gres. Zarówno biały, jak i czarny jest śliczny. Rozświetliłyby tą ścianę. No, i czarne korespondowałyby z AGD (czarne, błyszczące).

W ogóle, to jakaś sroka się ze mnie ostatnio zrobiła.

I jaka wygoda w czyszczeniu.

O szybę zapytam. Dzięki za namiar :hug:

A może blachę sobie za kuchenką postawię?

Myślę, że taka płyta meblowa byłaby naprawdę ładna :) - Może pod kolor okien? :D Jaki będzie kolor?

Ja mam tak, że lepiej mi coś wyobrazić jak chociaż spróbuję to zobrazować. Tak na oko zwymiarowałam, więc mogłam coś pokręcić, ale chodzi najbardziej o kolory :).

Wyjszło tak:

http://desmond.imageshack.us/Himg29/scaled.php?server=29&filename=narbc.jpg&res=landing

http://desmond.imageshack.us/Himg802/scaled.php?server=802&filename=narszar.jpg&res=landing

http://desmond.imageshack.us/Himg829/scaled.php?server=829&filename=narws.jpg&res=landing

O dziwo ten czarny nawet mi się podoba, ale wówczas nie malowałabym tak całej reszty ;).

Byleby nie wyszło jak u Tytusa, Romka i A'tomka - tak dzielnie malowali, że im się pokój o 90% zmniejszył :lol2:

:rotfl::rotfl::rotfl:

Narendilku, ja bym boczną ścianę zostawiła w farbie, a kafle czy coś tam innego tylko na głównej.:yes:

Będzie spójnie i elegancko. Jeżeli równać kafle to raczej do dolnych:yes: Mnie osobiście odstawanie płytek nie przeszkadza- nie słyszałam o ich wkuwaniu w ścianę:eek: ale może ja mało w życiu słyszałam:lol2: To by trzeba było robić raczej przed położeniem tynk. Moja rada- rób jak najmniej pstrokato, a będziesz zadowolona z efektów na długie lata.

Grzejnik fajny, ale mówisz, ze wyszedł czarny?:jawdrop:Czekam na real foto:yes:

Miłego weekendu:hug:

Ewo, kochana jesteś :hug: Oszczędziłaś mi czasu, którego i tak mam mało. Trafiłaś z wymiarami :) Masz oko.

Hmm, ładnie ten czarny wygląda.

Kolor okien to u mnie temat drażliwy :lol2:

Brązik na oknach i drzwiach wejściowych w zupełności mi wystarczy. Nigdzie więcej :p

Aga, może to i racja. Może jednak błyszczące kafle dookoła to byłoby za dużo szczęścia.

Poza tym, jeśli się okaże, że mi chłopcy za bardzo pryskają i farba nie daje rady, to zawsze można jakąś szybę położyć.

Ale co masz na myśli

Jeżeli równać kafle to raczej do dolnych:yes:

:confused::confused::confused:

Mnie osobiście odstawanie płytek nie przeszkadza- nie słyszałam o ich wkuwaniu w ścianę:eek: ale może ja mało w życiu słyszałam:lol2:

Albo raczej ja mam bujną wyobraźnię :rotfl:

Bo przyznaję, że nigdzie tego nie widziałam.

A grzejnik dzisiaj postaram się uwiecznić.

Aniu no przyznam masz zagwozdkę :confused:

Ja bym dała, płytki/szkło nad głowną ścianą - przyznam że podoba mi się wersja z czarnym :yes:.

Co do reszty ścian, nie da się dopasować koloru farby tej specjalnej do kuchni i zwykłej na resztę ścian?.

Widzę że po prawej stronie można machnąć tą specjalną do okna, a dalej nad oknem i na reszcie ścian już farba normalna, a jak to wygląda po lewej stronie? w którym miejscu byłoby łączenie farb?. Byłoby to tak widoczne?

Już wróciłam do zdjęć - farba specjalna skończyłaby się za lodówką - dobrze ja to widzę?

Ale moje rozwiązanie jest oczywiste, więc pewnie w rzeczywistości się tak nie da :(

Cześć Liderko!

ja na ścianę przymierzam sie do takiego panelowego wykończenia (panelowy to chodzi mi o takie szyny łączące materiał na dole i na górze i pełniące rolę relingów, żeby nie trzeba było ich na wierzchu montować - i jak się nie wykorzysta ich jako relingi to nie wiszą puste i nie wyglądają źle, a i można później dokupować potrzebne akcesoria):

http://cdn25.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/thumbnails/17448/Drewno_w_kuchni_Pomys_y_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

http://modny-dom.pl/wp-content/uploads/2011/09/sciana-w-kuchni.jpg

http://i.st-firmy.net/93ygs2l/kuchnia-fornir-wp-teraz-kuchnia-studio-mebli-kuchennych.jpg

Tylko u mnie będzie aluminium na dole, a na górze kawałek orzecha (ale to do mojej zimnej i nowoczesnej kuchni).

Lub myślę jeszcze o jakiś kolorowych pasach za szkłem.

Rozważałam też beton, bardzo by mi do moje podłogi pasowała, ale odrzuciłam go ze względów praktycznych - w żaden sposób nie zabezpieczy się go tak, żeby się nie brudził:(

A z tematów odchudzających - to ja mam ostatnio pracę komputerowo piszącą i stwierdziłam, że przy myśleniu i stukaniu w klawiaturę potrzebuję energii, żeby ścigać dobre pomysły i jem jak smok. Zupełnie inaczej niż przy pracach fizycznych - jak pracuję w ogrodzie czy wykańczaniu domu to mogę w ogóle nie jeść:), a od pracy umysłowej tyję:-(