Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Narendil i jej pół-apartament

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ivy, ja korzystam ze Sweet Home 3D

Jak dla mnie jest prosty, w miarę intuicyjny.

Trudne może być na początku wyrysowanie samych pomieszczeń, szczególnie jeśli chcesz od razu cały dom zrobić.

A potem to już sama zabawa.

Większość modeli wyszukuję w zasobach Google SketchUp. Ale na początku możesz bazować na tym co daje SH. Jeśli Ci podpasuje, to zaczniesz się zagłębiać.

Wizualki są straszne tylko na początku. Musisz wyczuć, z której strony najładniej pomieszczenie wygląda, gdzie wstawić oświetlenie, jaką ustawić mu jasność i jaki promień. Ja do większości dochodzę metodą prób i błędów.

Spróbuj :hug:

I w razie czego pytaj. Pomogę :) Podejrzewam, że nie tylko ja.

Ja już sobie obiecałam że jak tylko zwolni nasza wykończeniówka to się za to biorę.

Jak piszesz że pomożecie :rolleyes:

Tylko ja to się niecierpliwię (już wiadomo skąd Oskar tak ma ) i chciałabym już zaraz wszystko wiedzieć, a tu trzeba doczytać, próbować, ćwiczyć :p

Najwyżej jak stracę cierpliwość to przyjadę do Ciebie http://emoty.blox.pl/resource/zawstydzony1.gif

Miłej niedzieli :hug:

Aniu ale się wyrobiłaś w tych wizkach, wszystko będzie dopięte na ostatni guzik świetna kuchnia

widziałam ostatnio podobne zestawienie w gazecie tylko właśnie z czarnym lacobelem

miesiąc opóźnienia zleci niepostrzeżenie, trzymam kciuki

Dzięki, słońce! Wiesz, nic się nie dzieje na żywo, to chociaż sobie wizualki robię ;)

A pamiętasz może, co to za gazeta była? Popatrzyłabym, co ściągnęli z kuchni moich marzeń ;P

yhy:( laptop w naprawie-wiec dopiero next week moge kupic iplusa:/sciskam mocno.

Oj, to tym bardziej jesteś dzielna, że piszesz :hug:

Kupuj szybko i wracaj do nas!

Najwyżej jak stracę cierpliwość to przyjadę do Ciebie http://emoty.blox.pl/resource/zawstydzony1.gif

Jasne! Zapraszam :)

Ale nie sądzę, żebyś traciła cierpliwość. Raz dwa opanujesz program i będziesz trzaskać wizke za wizką :)

Mam pytanie do posiadaczek piekarników w słupku. Ale bez kawiarek i mikrofalówek nad nim :p

Jak się korzysta z głębokiej szafki zaczynającej się 1,5 m nad podłogą?

Nie mam takiej szafki, nie mam gdzie podejrzeć.

Co tam trzymacie?

Macie półki czy jakieś udogodnienia?

Mam pytanie do posiadaczek piekarników w słupku. Ale bez kawiarek i mikrofalówek nad nim :p

Jak się korzysta z głębokiej szafki zaczynającej się 1,5 m nad podłogą?

Nie mam takiej szafki, nie mam gdzie podejrzeć.

Co tam trzymacie?

Macie półki czy jakieś udogodnienia?

Ja co prawda jeszcze nie posiadaczka, ale trapil mnie ten sam problem i wczoraj podgladalam u znajomej. Maja na jednym poziomie w 3 slupkach kawiarke, piekarnik i mikrofalowke. I do tego jeszcze 2 szafki nad zabudowana lodowka i zamrazarka. W jednej szafce zrobili barek - zeby cos wyjac, jest przestawianie wszystkiego i wspinanie sie na chodek. W drugiej trzymaja rzeczy raczej niezbyt czesto uzywane - typu stolnica itp. Ale generalnie wg nich to raczej zmarnowane, ciezkie w uzytku miejsce. Nie maja zadnych systemow.

A jak planujesz otwieranie drzwiczek w tej szafce. Zwyczajnie czy do gory?

Turlututu, dzięki za informację!

Drzwi planuję tradycyjne, być może nawet dzielone na dwa, żeby pasowało do szafek na blatem.

Widziałam fajny system Peka Tandem, ale zastanawiam się, czy nadaje się do zamontowania wyżej.

http://kuchnie.pl/share/global/Products/upload/1/3395-.jpeg

I oczywiście, to byłaby pieść odległej przyszłości ;) Z uwagi na cenę systemu, który pochłonąłby sporą część mojego kuchennego budżetu.

Aniu ja pod piekarnikiem mam jakby cargo czyli wysuwana jedna dolna szuflade w której trzymam blachy do pieczenia, mam ich trochę, mam zamiar wstawić jeszcze jedna szufladę wyżej która będzie jakby w środku i będzie można ja wyciągnąc po otwarciu dolnej, to jest system Ikea :)

Narendil, teraz to ja dziekuje za inspiracje. Ja planowalam u siebie otwieranie do gory, ale teraz widze, ze chyba lepiej faktyczbnie tradycyjnie (zaosczedzi mi to troche kaski, bo to jednak 4 szafku u mnie beda) i tez jak sie odkuje wlasnym sumptem to rozwiazanie z PEKI. Wyglada naprawde sensownie. Tylko pewnie trzeba rozwazyc jakie zawiasy, zeby zbyt duzego ciezaru nie bylo na drzwiczkach.

Edit: Wlasnie zbieram szczeke z podlogi, bo zobaczylam cene tego cuda :wtf:

Edytowane przez Turlututu

ja tez jeszcze nie mam takiej szafki :( ale z tego co widziałam raczej tam trzyma sie takie mało potrzebne przedmioty ...jedna z moich kolezanek ma tam w szafce dwie półki i jednej z nich ma "sezonowe" blachy z jajkami i mikołajami oraz świąteczną zastawę patery itp z podobnymi motywami- mieszkanie w bloku bez spizarki wiec takie zastosowanie. Mało poręczne ale dwa razy w roku daje rade:D

Alu, pod piekarnikiem też będę miała szuflady.

Mnie bardziej zastanawia, co dać nad piekarnikiem ;)

No ja mam po prostu szafkę w której trzymam kuchenke mikrofalową a nad nią ksiązki i przpisy kucharskie :)

Tak to jest jak się czyta bez zrozumienia cha cha a w pierwszej klasie tego uczyli, sory :(

Edit: Wlasnie zbieram szczeke z podlogi, bo zobaczylam cene tego cuda :wtf:

Cena zbójecka :mad: Grubo ponad tysiąc za kilka kawałków drutu.

Ogólnie rozwiązania PEKI są drogie. Ale ten patent wygląda naprawdę sensownie, więc może kiedyś :rolleyes:

Aniu

im wyżej szuflada, cargo tym bardziej jest to nie wygodne i nie użyteczne

moja znajoma ma szuflady wysuwane na wysokości wzroku i strasznie jest niezadowolona bo nie raz się rąbnęła w głowę:mad:

Żadnych szuflad wysoko. To już wiem. Z moim talentem to byłabym częstym gościem na chirurgii :p Ja w drzwi nie trafiam i o futryny się notorycznie obijam.

Ale szukam sposobu, żeby nie grzebać w głębokiej szafce.

ja tez jeszcze nie mam takiej szafki :( ale z tego co widziałam raczej tam trzyma sie takie mało potrzebne przedmioty

Dowcip polega na tym, że mam za mało niepotrzebnych przedmiotów na taką szafkę, jaką planuję :lol2:

No ja mam po prostu szafkę w której trzymam kuchenke mikrofalową a nad nią ksiązki i przpisy kucharskie :)

Tak to jest jak się czyta bez zrozumienia cha cha a w pierwszej klasie tego uczyli, sory :(

Alu, :hug:

Pytanie raczej z tych nietypowych ;)

Mikrofalówki nad piekarnik nie wstawię, bo będzie za wysoko.

90 cm szafek stojących + 60 cm piekarnika to daje mi mikrofalę na wysokości oczu. Komfort użytkowania raczej kiepski ;)

Edytowane przez narendil