Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Narendil i jej pół-apartament

Recommended Posts

Mam pytanie ;)

Jako, że szafy przydałoby się czymś przesłonić, to szukam szarych i czarnych zasłonek w ludzkiej cenie.

A to wcale nie taka prosta sprawa :p

Większość gotowców jest za krótka. Potrzebuję czegoś o długości 270 cm.

Nie chcę inwestować za dużo w tymczasowe rozwiązanie :)

Miała któraś z Was do czynienia z zasłonami VIVAN z IKEA?

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/vivan-zasony-szt__0143456_PE303047_S4.JPG

Mocno prześwitują?

Z drugiej strony, byłoby mocno zmarszczone :rolleyes:

I czym się różni

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/dignitet-linka-do-zasony__0091163_PE226437_S4.JPG

od

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/dignitet-linka-do-zasony__0091163_PE226437_S4.JPG

Da się któreś zamocować na bokach wnęki?

Czy to jest pytanie z serii : Znajdź 10 szczegółów różniących dwa obrazki ?

narendilko..... z tą zemstą ... no chyba już mnie trochę znasz nie ?

• Odpowiedzi 7,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A znasz żydowską przypowieść o chłopie, który nie miał miejsca i kupił sobie kozę?

Coś mi dzwoni ale nie wiem w którym kościele :p

Ze szczegółem się poddaję na wejściu, wybaczysz http://emoty.blox.pl/resource/zawstydzony1.gif

Nie znam się na takich ustrojstwach ;)

Ale miłego dnia moge życzyć :lol:

:hug:

o teraz to rozumiem ...

Anula mam w kuchni ten drugi model tyle że bez żabek. Sprawuje się dobrze no bo czego można oczekiwac od kawałka linki ? Dawno temu, gdy urządzaliśmy nasze mieszkanie nie planowałam niczego w oknie kuchennym tzn. żadnych firanek czy zasłonek. Założyłam sobie wtedy żaluzje. Po bardzo szybkim czasie, mając już dosyć ciągłego szorowania ich w wannie przeszłam na firanki ( nadal ich nie lubię ) ale łatwiej mi je uprać.

Ponieważ szafki kuchenne mam aż do granicy wnęki okiennej, żaden inny karnisz czy szyna by się nie zmieściły.Wpadłam na pomysł tej linki i zamocowalismy ją do boków górnych szafek. Zajmuje bardzo mało miejsca i praktycznie jej nie widać - taka lekka, ażurowa i mało inwazyjna konstrukcja.

o.Wpadłam na pomysł tej linki i zamocowalismy ją do boków górnych szafek. Zajmuje bardzo mało miejsca i praktycznie jej nie widać - taka lekka, ażurowa i mało inwazyjna konstrukcja.

O, to świetna wiadomość!

Czyli da się zamontować dokładnie tak jak potrzebuję - do boków wnęki.

Dzięki Anulka!

Tylko dlaczego tak późno na to wpadłam :bash:

Właśnie przez pół godziną odebrałam kolejny transport gratów z IKEA.

Będę miała w końcu wszystkie szuflady :lol2: I uchwyty.

Aniu - wiem wszystko o zasłonkach vivan i tych karniszach :p No prawie wszystko ;) :p

A wiesz dlaczego ?

Bo w salonie mam szare zasłonki na chowanych karniszach

A w gabinecie mam korpusy PAX-a które nie maja jeszcze drzwi.

I tam kupiłam bezowe zasłonki vivan i powiesiłam na karniszu linkowycm dokładnie takim jak wkleiłas :lol2:

Niesamowite :jawdrop: My na tym forum to jak jedna wielka rodzina z takimi samymi pomysłami

Pytaj o co kcesznawet zdjatka moge Ci pstryknąc

A karnisze róznią się tym ze jeden z nich nadaje sie tylko do mocowania do ściany (od do) a drugi jest tzw katowy czyli nie musisz go ciagnąc na całą długość ściany tylko np nad oknem samym zawiesic - pewnie nie jasno tłumacze :sick: Albo do sufitu .....

Ania - jesli potrzebujesz do boków korpusu to ten z żabkami wystarczy. Jesli zdecydujesz się na zasłonki vivan to one maja tunel i ja w niego wciagnełam linkę więc nie mam żabek :no: Wygląda fajniej tyle tylko, że do prania trzeba demontować karnisz tzn odkrecić śrubkę z jednej strony - 2min roboty

Dobra -nie czekam na odpowiedź cos czuje że kcesz zobaczyc ;) :lol2:

Ja ubolewam tylko nad tym, ze moje troche prześwitują ale z drugiej strony to pokój w którym Julka odrabia lekcje - szału nie musi być ;) Poza tym to tymczasowe rozwiązanie. Musze je tylko skrócić mimo, ze podobaja mi sie leżące na podłodze to w tym przypadku niepraktycznie wyszło bo za kazdym razem jak cos wyjmuje z szafy to zasłonka nie wraca na swoje miejsce. I musze sie schylac i poprawiac bo mnie drazni nieład ;) Bo góra jak jest nawleczona w tunel to nie przesuwa się tak łatwo :no: Prawie w ogóle. jęlsi zależy Ci na jeżdżącej zasłonce to zrób na żabkach .

http://img708.imageshack.us/img708/7643/dsc0307ni.jpg

Uploaded with ImageShack.us

nie patrzec na uszkodzony sufit podczas wiercenia;) zalezało mi zeby było jak najwyżej to mam za swoje :p

http://img211.imageshack.us/img211/6084/dsc0308w.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ja też na tę moją linkę nawlekam firanki z tunelem lub znalazłam fajne z otworkami na górze i przewlekam na mijankę.

U mnie nic nie trzeba odkręcać tzn. żadnej śruby. Do boków szafek przymocowany jest dynks z wystającą nagwintowaną rurką i na tę rurkę nakręcam końcówki wieńczące linkę ( one - te końcówki też mają gwincik) Fajnie się tym "steruje" bo w zależności od tego jak mocno czytaj głęboko nakręcę końcówki tym bardziej linka się napina i poziomuje cały karnisz.

Aaaa mój patent jest z Ikeły, tyle że kupowany jakieś 14 lat temu.

Dobra -nie czekam na odpowiedź cos czuje że kcesz zobaczyc ;) :lol2:

Och, pewnie, że chciałam zobaczyć :hug:

Tylko, jak to się stało, że nie zobaczyłam :mad:

Ależ ze mnie gapa!

Kochana jesteś :hug:

Ja ubolewam tylko nad tym, ze moje troche prześwitują ale z drugiej strony to pokój w którym Julka odrabia lekcje - szału nie musi być ;)

Hmm, no to prześwitywanie to mnie trochę uwiera.

Bo u mnie to przedpokój będzie.

A gdyby tak zszyć ze sobą dwie zasłony?

Bo, jak by nie rachować, to nawet dwa komplety wyjdą taniej niż szycie :rolleyes:

Albo podszewkę dorobić?

Czyli Ja mam antyki....... klasykę designu buhahahahahahaha

A widzisz, jaka designerska jesteś?

tak dynks to słowo klucz.... ;)

Znam to słowo, znam :lol2:

Ależ ja mundra jestem.

Mój tata tak na wiele rzeczy mówił, gdy mu słów brakowało :p

W sobotę przyjechał kolejny transport z IKEA Gdańsk :lol2:

Kuchenne drobiazgi i Besty w roli pawlaczy dla męża :p

Czy ja mówiłam, że będą pawlacze?

Chociaż nie wiem, czy ten chłop sobie zasłużył. Grabi sobie ostatnio :mad:

Nosiłam sama z Jakubem ;) Bo szanowny małżonek na balu służbowym się bawił :p

Gdybyście kiedyś miały wątpliwości, to z mebli zawsze najcięższe są drzwiczki.

Coś dzieciak musiał nosić. A że mama jest słaba, a on silny (tatuś go indoktrynuje), to brał te najcięższe :rotfl:

No i mieliśmy powiesić w sobotę wieczorem.

I d.pa.

Mąż wrócił w stanie niekoniecznie nadającym się do stania na drabinie w wiertarką.

Tym sposobem, zamiast pozbywać się kartonów, wzbogaciłam się o nowe :lol2:

W końcu mamy uchwyty w kuchni!

nawet sobie chyba nie wyobrażacie, jak teraz wygodnie otwiera się zmywarkę!

Szczegół, że jeden front jest 2 mm za wysoki i blokują mi się dwie szuflady. Jeszcze nie rozliczyłam się ze stolarzem.

Ale jak mi powie, że front do wymiany i trzeba czekać trzy tygodnie, to :mad:

Aniu, ja tylko się wtrącę z uwagami, które nie wiem czy Ci się przydadzą:)

- nigdy nie miałam takiej linki i nie wiem jakie obciążenie ona znosi - jak doszyjesz podszewkę, może się okaże że linka się wygina?

- jeśli masz upatrzone jakieś gotowe zasłonki, a jedynym problemem jest, że są za krótkie, to można doszyć u dołu szeroki pas jakiegoś ciemnego, grubego materiału. nie dość że rozwiązuje problem, to jeszcze fajnie wygląda:)

Ania - ale ty planujesz czarne? Moze jak je mocno zmarszczysz to nie będą prześwitywać. A jesli jednak to kupisz następne i zrobisz podwójne - masz rację ze to taniocha i jakby nie liczyc majatku na nie nie wydasz :no:

Nihiru - to jest stalowa linka wykorzystywana równiez w przemysle "lamprowym" do podtrzymywania cięzkich żyrandoli. Podwójny materiał wytrzyma spokojnie. A naprężenie linki reguluje sie wkręcając dynks bardziej lub mniej. U nas w pewnej chwili puścił kołek ze ściany (dybel) a nie linka ;)

Za kuchnię nie płać póki wszystko nie będzie hulać jak cza