Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Narendil i jej pół-apartament

Recommended Posts

Nóżki... rzeczywiście przypominają lata 60-70.... trzeba by było poszukać u babć, ciociów takich na strychach....

Ja bym te dwa zmiksowała.... nóżki z BC, siedzisko z Iker oparcie też, tylko mniej takie leżące.... Bo zastanawiam się... jak się o nie opierać przy zwykłej pogawędce i piciu kawy.... czy od razu w wersji półleżącej...

Przeraża mnie tylko ta cena... a lokalni czy też polscy producenci nie zrobili by takiego miksu.....?

Może by taniej było....

• Odpowiedzi 7,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

arnika, po cichu się przyznam, że rozważam kanapę na zamówienie.

Jeśli ceny oryginałów mnie zabiją...

Tylko pytanie jak z jakością. Nigdy nie robiłam takich mebli.

BC kosztuje prawie 8 tysięcy. To normalna cena?

Bo jak dla mnie, na chwilę obecną, kosmiczna.

Za tą kwotę to łazienkę urządzę.

Pożyjemy, zobaczymy...

Może okażą się tak niewygodne dla mojego bądź mężowskiego tyłka, że o nich zapomnę :rotfl:

O dziwo ponoć wygodne to są....

A lokalny tapicer to myślisz, ze z jakich materiałów niby robi? są gorsze i te lepsze, materiały do wyboru... Idziesz podajesz wymiary i facet rzeźbi... tylko co by nie zaśpiewał tyle co oryginał...

U nas jest wiele sklepów meblowych i jest też targ... na targu podobno chała... więc omijamy wieeelkim łukiem... ale jak zajrzysz, to się okazuje, że niejednokrotnie te same meble( ci sami producenci klepią) są w Agacie ( u nas duuży sklep meblowy, który od kilkudziesięciu lat jest znany) co i na targu... Tylko, że w Agacie pokazane na ładnej powierzchni ... no i ze dwa razy droższe niż na targu co tam tylko placowe płacą dwa razy w tyg, meble rozwożą własnym transportem... i ruch jest jak diabli... Sama potrzebowałam dodatkowego spania dla gości i kupiłam na specjalne zamówienie kanapę... a wyoglądałam wszędzie i wszystko...

No ale, że z targu to pewnie passe....

arnika, dla mnie nieważne czy z targu czy nie :) Pojęcie passe jest mi chyba obojętne.

Byleby mi się mebel podobał.

No i żeby mnie było na niego stać :) Nie mam niewiadomo jak wielkiego budżetu. I nie wydam na kanapę prawie 30 tysięcy (takie ostatnio widziałam w Dobrym Wnętrzu).

Mówiąc o jakości miałam na myśli nie jakość materiałów tylko to, czy taki rzemieślnik ma doświadczenie w tego typu meblach. Bo nie chciałabym, żeby mi wyszła karykatura wymarzonego mebla. Bo że większość robi z tego samego, to wiem. Tylko niektórzy doczepiają metkę :p

Cały czas przeglądam Allegro w poszukiwaniu tych retro mebli. I czasem się za głowę łapię, ile sobie sprzedawcy za nie liczą.

To już o wiele taniej bym nowe kupiła.

Mam krzesła z odzysku, fotele wyżebrane z pracy (chciałam je nawet odkupić, ale się administrator w głowę postukał i dał za uśmiech) i parę innych gratów też się znajdzie. W głowie aż mi huczy od pomysłów na przeróbki.

Zbieram się od jakiegoś czasu, żeby zwiedzić piwnice hotelu asystenta mojej politechniki.

Podobno ciekawe okazy tam można znaleźć.

I to zupełnie niczyje :lol2:

A i jeszcze jedno. U mnie nie ma takiego targu :(

lto byłoby wręcz chore, gdyby przy kreowaniu własnego wnętrza kierować się obowiązującą "modą" http://emoty.blox.pl/resource/fool.gif

a później co, w następnym sezonie remoncik ? :lol2:

sztuką jest stworzyć ponadczasowe wnętrze, zgodnie z naszymi upodobaniami. dlatego, wg mnie, wcale nie trzeba się spieszyć. najpierw warto stworzyć w miarę neutralną bazę, skupić się przede wszystkim, na rzeczach takich bardziej "na stałe" ( typu łazienka, kuchnia), lecz nie starać się ich "dosłownie" aranżować w danym stylu. nawet, jeżeli wydaje się nam "najulubieńszym" ;). warto utrzymać takie pomieszczenia w danej konwencji, jednak z pozostawieniem pewnego marginesu neutralności, który umożliwi ewentualne przearanżowanie ( w razie naszej wewnętrznej potrzeby ;)). takie "dosłowne" wnętrza kojarzą mi się bardziej z jakąś scenografią i na dłuższą metę wydają mi się męczące...bo przecież każdy z biegiem czasu ewoluuje....więc czemu mamy naszemu otoczeniu to uniemożliwić?

a przedmioty typu stoły, krzesła, kanapy, lampy, itd zawsze mogą troszkę poczekać, aż"poczujemy" nasze mieszkanko :D

z chęci szybkiego nabycia wszelkich "niezbędnych" cudności, często kupujemy rzeczy, które są trochę "obok" naszych wyobrażeń, tylko po to , żeby były na JUŻ. a później żal serce ściska, jak trafiamy na wymarzoną perełkę.....

no chyba, że ktoś ma na tyle dużo fantazji, środków i siły, żeby cyklicznie zmieniać swoją przestrzeń ! ;)

Edytowane przez aricia

nie bardzo rozumiem co oznacza czy da sie glowe oprzec;-)ale jesli chodzi ci czy w pozycji siedzacej to nie ma zadnego zagłowka same siedzisko jest naprawde szerokie wiec jesli mnie pamiec nie myli to musialam miec poduszke podparta pod plecami generalnie sama kanapa jest duza tak jak pisalam wczesniej ja szukalam malej zgrabnej kanapy do biura a jak zaobaczylam ta kanape to okazalo sie ze jest za duza azckolwiek przez te nozki to nie jest przyciezkawa ja ogladalam ta kanape w bielsku bialej na przelomie sierpnia i wrzesnia (moze tam jeszcze bedzie?ale ta kanapa na ekspozycji kosztowala około 11 tys bo byla w najdrozszej mozliwej tkaninie- wiec mysle ze nawet w najtanszej to tez moze byc miedzy 7 a 8 tys- tylko nie jestem pewna wiec prosze nie brac moich slow za pewniaka!;)

a wracajac do mebli na nozkach proponuje tez przejrzec portal tablica.pl ja kupilam ostatnio 3 fotele klubowe z lat 60 tych (drewniany stelaz-drewniane podlokietniki i nozki foteli wlasnie takie pod katem jak w kanapie z ikera czyli na boki- trzeba zeszlifowac i wymienic tapicerke) jedna sztuka po 80 zł a nawet nie uwierzylybyscie jakie wygodne!;-)wystawiaja tam rowniez mebloscianki, kredensy,bufety, stoliki z lat 50, 60 tychtrzeba regularnie sprawdzac (mialam upatrzone na oku wlasnie takie meble ale męzowi sie nie spodobały;-(i musze znalezc cos innego aczkolwiek na pewno cos na nozkach i cos z lat 60tych bo nie chce cos w sylu a'la lata 60 te (podobno w ikei sa takie mebelki?)pozdrawiam

No ja zaglądam na allegro. Tam tablica też jest.

Szukam komody i komody... Jedna jako mebel, barek, druga jako stolik pod RTV... mają być podobne. I mnie szalenie podoba się ART DECO i orzech... a mężowi NIE... i mam kłopot... no to sobie jeszcze poszukam....

Koktajl... kiedyś meble robili z drewna, i to wysokich gatunków, oraz to, że były one wygodne. Sami mamy jeden z dwóch foteli ( drugi ma teściowa, bo on jest od niej zabrany) bordowa tapicerka niestety... ale nie macie pojęcia jakie one są wygodne... Te obecne co ma teściówka to ja bym już teraz pojechała do niej i wypierdzieliła na śmietnik....

koktajl, portal znam :)

Ale na tablicy głównie odbiór osobisty. A z mojego regionu mało jakoś trafia w moje gusta.

I niestety zaczynają się coraz bardziej cenić.

No i ja jestem na etapie, że same nóżki chcę :)

Kurczę, moda wróciła :bash:

IKEA ma serię Stockholm, niestety w naszym pięknym kraju niedostępną :(

i ja się witam w tym uroczym wątku.

Wnętrza zapowiadają się wyśmienicie - gratuluje talentu i pomysłów w tworzeniu dodatków/ozdób ... plakat do przedpokoju jest rewelacyjny !!

a z bankiem będzie dobrze. Nam w pewnym momencie powiedzieli, że za dużo zarabiamy ( wcześniej wyszło, że za mało ) :D ... mąż osobiście pani pokazał na kalkulatorze, że jednak jest w błędzie hahahh wówczas nie było nam do śmiechu. Z przerażeniem stwierdziliśmy, że jednak mało która osoba jest kompetentna aby pracować w takiej instytucji.

co do foteli to kupilam je pod gorzowem wielkopolskim a sama jestem z górnego sląska zaplacilam za nie 240 zł a za ich transport kurierem drugie 240;-) czyli wychodzi na to ze transport w tej samej cenie co fotele ale uwazam ze warto pomimo iz nie widzialam tych meble w ogole na oczy tylko pani sprzedajaca zepwnila mnie ze na pewno sie nie chwieja, sa stabilne (i na slowo uwierzylam) nastawilam sie ze trzeba je bedzie cale "wyremontowac" i jak przyjechaly to okazalo sie ze sa stabilne bardzo wygodne i trzeba je cale odnowic;-)mysle ze jak jak je zmienie to beda super wygladaly i wlasnie chce dokupic jeszcze bufet/kredens z politury z lat 60 tych moze byc takze do renowacji(dom bedzie dosc industrialny tj. beton polerowany, schody stalowe, kominek obity blacha wiec meble maja dodac atmosfery wnetrzu) popytaj rowniez znajomych rodzine, ja jestem ze wsi i jestem na etapie pytania wszystkich czy ktos przypadkiem nie ma czegos w piwnicy albo na strychu moze sie cos znajdzie ;-)

http://tablica.pl/oferta/meble-lata-60-IDuIbL.html

wklejam link wlasnie z meblami ktore mi sie podobaly (wykorzystalabym tylko wlasnie dlugi bufet-ale zmienilabym uchwyty a z reszta tez bym cos zrobila skoro tylko kosztuja 200 zl) ale mo maz sprzeciwil sie wiec pozostaje mi nadal szukac;-) nie wiem czy dokladnie o takie nozki ci chodzi narendil ale chyba takie co?

Nysza, witam serdecznie :)

koktajl, nie mam już kogo pytać. Poza tym, niestety, nie wpisuję się w trendy wśród krewnych i znajomych :p

Prawie o takie. Tylko muszą być okrągłe :)

Mebelki ładne. Szkoda, że mąż zaprotestował...