Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Narendil i jej pół-apartament

Recommended Posts

Narendilko ja tak wroce do zieleniny, jesli donice beda staly na zewnatrz rowniez zima to pamietaj by je ocieplic przed wsadzeniem roslin, bo rosliny moga przemarznac :)

O, nie ma to jak doświadczony ogrodznik :D

O ociepleniu donic doczytałam.

Będą wyłożone styropianem.

w donicach proponuje posadzic cos bardziej sucholubnego (no chyba, ze bedziesz czesto podlewac) tujki raczej wilgoc wola, swierczki, sosny (miniaturki) zas sucho,

Podlewania nie lubię, ale cóż... Tata już mi kupił dwie tuje i dwa świerki.

Właśnie uchroniłaś mnie przed wsadzeniem do jednej donicy tujki i świerczka :lol2: Chiałam je pomieszać, żeby było symetrycznie ;)

Miałabym zabawę z polewaniem jednej strony :rotfl:

polecam tez trawy ozdobne, wybor jest przeogromny. jesli lubisz kolory to mozna pobawic sie z jednorocznymi, ja w tym roku wsadzilam do swoich donic bratki (niezniszczalne, dlugo kwitna) a pomiedzy wsadzilam nasionka slonecznikow miniaturowych za miesiac dwa moze juz zakwitna. warto miec jedna dwie donice przyszykowane na jednoroczne, wtedy sadzisz to co ci akurat w danym czasie w duszy gra :D

No właśnie, te jednorocznie to nie wiem czy mnie pociągają :rolleyes:

Na razie wsadzę te coś, co mi tata sprezentował i zobaczę jak się będzie prezentować.

Może coś jeszcze w ten deseń dokupię.

A w razie czego, to taras mam spory. Jeszcze dużo donic się zmieści. Tylko mąż coś się zbuntował i na razie zapowiedział, że kolejnej nie skręca :lol2:

moze tez pokombinuj z lawendami

O nie, nie. Zapach lawendy jest u mnie jednoznaczny z migreną.

• Odpowiedzi 7,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak nie lawendy to moze jakies inne byliny wieloletnie ale bezzapachowe (tego jest mnostwo), w innych donicach u mnie siedza swierki miniaturki, swierki biale miniaturki, rozchodniki , kiscienie, pieciorniki biale bylinowe.

jesli decydowalabys sie na rojniki (chyba Marjelka pokazywala swe donice) to prosze nie wsadzaj takiej ilosci , tak jak nazwa wskazuje roja sie jak glupie, po roku wyleza ci z donic :D

moze wrzosy, wrzosce, niskie tawuly, jakies miniaturkowe iglaczki na niskim pniu , ja szczegolnie polecam trawy, wybor olbrzymi i prezentuja sie niezwykle pieknie.

Tar, ależ mi pracę domową zadałaś :o

Szczególnie miło brzmią te miniaturki.

Będą czytać :yes:

A trawy mogą być wieloletnie? Widziałam na zdjęciach takie ładne srebrno-szare :rolleyes:

Z całej listy mogę wykreślić wrzosy. Mam alergię :lol2:

EDIT. Doczytałam. Trawy są wieloletnie :D

Edytowane przez narendil

no to zaczynasz tworzyc pomalutku liste chciejstw :D z ladnych srebrzystych traw to moze kostrzewy, trawki mozna kupic przez neta : np u Smala - sama od niego bralam i jakosciowo nie zawiodl, druga powazna firma to ogrodytraw.eu - tez fajne trawiszcze przyszlo. a miniaturkowe to zwykle sa iglaczki szczepione, niestety w przeciwienstwie do nazewnictwa ich cena nie jest miniaturowa sa dwu lub trzykrotnie drozsze niz normlnych rozmiarow iglaki.:cool:

Narendilko polazilam trochę po moim ogrodzie i znalazłam dla ciebie cos. proponuje kompozycje: iglaczki podsadzone zurawkami lub zuraweczkami, iglaczki w polaczeniu z azaliami japońskimi, azalie japońskie z trawkami, albo kompozycja misz masz. te wszystkie wymienione będą do siebie pasować :) i tu raczej nie rob symetrii, zrobienie kompozycji będzie miniaturkowym pięknym ogrodem:yes: symetryczne nasadzenie nie podkreśli raczej piekna roślin. i jeszcze jedna uwaga (kiedyś Elfir o tym wspomniała) nie sadz po bokach kulek a w srodku czegos wyższego, bo skojarzenie jest natychmiastowe z męskim narzadem:lol2::lol2::lol2:

Tar, bardzo Ci dziękuję :hug:

Pooglądałam sobie te roślinki.

Chyba monetą rzucę, żeby się zdecydować.

i jeszcze jedna uwaga (kiedyś Elfir o tym wspomniała) nie sadz po bokach kulek a w srodku czegos wyższego, bo skojarzenie jest natychmiastowe z męskim narzadem:lol2::lol2::lol2:

:rotfl:

Wiecie co?

W naszym pięknym kraju nad Wisłą nie ma kryzysu.

Udałam się wczoraj na poszukiwania oleju do tarasu.

Kilka wniosków:

1. Sprzedawca przebywa w sklepie za karę.

2. Sprzedawca nie musi się znać na towarze, który sprzedaje.

3. Sprzedawca uznaje tylko to, co ma na stanie.

4. Sprzedawca za wyrocznię uznaje katalog, który ma na półce.

A już tekst typu: to pani sprawdzi na stronie producenta numer produktu, zadzwoni do mnie a ja się zorientuję, czy mogę sprowadzić rozłożył mnie na łopatki :rotfl:

Aniu tak jak Tarcia wspomniała ja u Ciebie widziałabym żurawki i trawy - jedno i drugie niekłopotliwe, ich liście będą zdobić taras również zimą, na wiosnę wytniesz trawy, z żurawek to co suche i będzie git. A z czasem pewnie się skusisz na rośliny jednoroczne, tylko ogrodowego bakcyla załapiesz:cool:

Ja wielokrotnie mam wrażenie, że co niektórym kryzys nie straszny...często w sklepach właśnie i w przychodniach w rejestracji:mad:

[

Dzisiaj mój tata kupił mi dwa świerczki i dwie tujki ;)

Super!!!!!

Żurawki i trawy :yes:

A jak do mnie przyjedziesz to wyciacham Ci byliny z ogrodu :) jak Ci się coś spodoba na żywca.

Ja bym hosty do tego dodała, a że mam kilka odmian to na bank Ci dam :lol:

A właśnie pytanie techniczne czym do mnie będziesz jechać?

Wiecie co?

W naszym pięknym kraju nad Wisłą nie ma kryzysu.

Udałam się wczoraj na poszukiwania oleju do tarasu.

Kilka wniosków:

1. Sprzedawca przebywa w sklepie za karę.

2. Sprzedawca nie musi się znać na towarze, który sprzedaje.

3. Sprzedawca uznaje tylko to, co ma na stanie.

4. Sprzedawca za wyrocznię uznaje katalog, który ma na półce.

A już tekst typu: to pani sprawdzi na stronie producenta numer produktu, zadzwoni do mnie a ja się zorientuję, czy mogę sprowadzić rozłożył mnie na łopatki :rotfl:

Znam tego sprzedawcę.

A kryzysu nie ma, bo pracuje w kilkunastu sklepach i tylko facjatę zmienia :mad:

Wiem, wiem, marszczy się :p

Zobaczyłam na zdjęciach.

A właśnie miałam zapytać, jakie sztuczki magiczki zastosowałaś, że takie ładne marszczenie Ci wyszło ;). Poważnie - podoba mi się. No i pięknie ten szary wygląda z teakiem.

W związku z czym pod groźbą klątwy zabraniam malowania krzesła (w sensie - drewnianych części)!