Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Narendil i jej pół-apartament

Recommended Posts

Wybieram się na budowę, to będę znała fakty.

Ale to dopiero w przyszłym tygodniu.

Sytuacja byłaby o wiele prostsza, gdyby budowała ekipa dewelopera a nie podwykonawca.

Wiem, bo od tego samego dewelopera kupiłam obecne mieszkanie.

Dostałam klucze zanim blok był oddany do użytkowania.

Nie było to do końca czyste, ale wykończeniówka i papierkologia odbywały się równolegle.

Teraz tak dobrze nie będzie.

Ale zobaczę na jakim etapie jest podwykonawca :)

I tak muszę obejrzeć podłączenie grzejnika łazienkowego, żeby sobie nie strzelić w kolano wyborem :rotfl:

Nawet nie wiedziałam, że grzejniki można podłączać na kilka sposobów. Człowiek się uczy całe życie!

• Odpowiedzi 7,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdybym je podłączyła do ogrzewania centralnego może i by to inaczej wyglądało (wtedy całą zimę by pewnie grzały) A tak:

Mam z grzałką elektryczną. I prawda jest taka, że w łazienkach mam bardzo ciepło (podłogówka) i w zupełnie nie ma potrzeby włączania grzejnika. Natomiast w okresie przejściowym, kiedy ogrzewanie jest wyłączone to jak mam pół godziny wcześniej go włączyć aby choć trochę zagrzał łazienkę to ... nie che mi się/zapominam.

To raz. A dwa ... jak sobie pomyślę, że przez conajmniej godzinę ma on być włączony i jak pomyślę co na to mój licznik ... to jakoś ich nie uruchamiam. A włączanie tylko na suszenie ręczników to dla mnie bezsens (mam obok pralnię i tam suszę takie "dekoracje".

Więc jak w dolnej zdarzyło mi się go 2 razy uruchomić (mieliśmy zeszłej zimy lekki problem z piecem) tak u góry ... nigdy. Wisi sobie a czy zodabia ?? Chyba niebardzo.

A, to już rozumiem.

Ja będę mieć normanie do ogrzewania podpięty. Jak to w bloku ;)

Na podłogówkę się nie zdecydowaliśmy.

Rozważam tylko matę elektryczną na podłogę. Ale muszę się doszkolić.

Ja nie rozumiem w sumie po co są te grzejniki ? Przecież na etapie budowy powinno się tak zaprojektować łazienkę, aby była ciepła. Więc po co one? No chyba, że nie ma innego ogrzewania w łazience - to oczywiście rozumiem. Ale jako dodatkowe - to bezsens.

A powieszenie mokrych ręczników na drabince u mnie raczej nie przejdzie (nie ścierpię tego).

Po co? Może na zasadzie, bo zawsze były ;)

U nas podobno za późno było na podłogówkę połączoną z CO.

Może gdybym się uparła...

Grzejnika szukam takiego, żeby się nie wyróżniał.

Myślę, że nie będzie źle :)

A my mamy grzejnik kobyłę w łazience, na dodatek niełazienkowy :cry: i łazienkę ogrzewamy elektrycznie :oops: dolną, bo górna kominkiem i tam jest cały czas ciepło bez marnotrawstwa energii :mad:.

Grzejniki można podłączyć na kilka sposobów, ja tylko wiedziałam że nie chcę rurek z ziemi tylko ze ściany ale niestety nie sprecyzowałam, żeby rurki były schowane za kaloryferem i mam je obok haha.

W temacie dylematów łazienkowych grzejników - nie wiem o co chodzi, ale u mnie w łazience wyłączyłam grzejnik w ogóle, a i tak jest b.ciepło. Podłogówki nie mam - tylko matę grzewczą pod lustro. Deweloper wpierdzielił dość duży grzejnik jak na rozmiary łazienki-popierdółki (klasyczną drabinkę), więc jak się go włączy, a jeszcze rozkręci na 5 lub 6 to mamy prawie saunę. :(

narendil co do podłogówki - gdybyś się uparła to by się dało. :) Wiesz, że w takich przypadkach zwykle się słyszy, że się nie da... ;)

narendilku, załatwiłam Ci małą fuchę (mówiąc językiem fachofffców:lol:). Zajrzałabyś do karolek?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194006-Karolkowy-Dworek-prze%C5%82amujemy-angielsk%C4%85-klasyk%C4%99

osobiście Cie poprosiła o pomoc w swoim watku (to ja Jej podsunelam, ze Ty jestes taka biegła w wizualkach:oops:) :hug:

u nas też podłogówka nie była na początku w projekcie. Budynek już stał, porobili jakieś wyliczenia i stwierdzili, ze została kasa więc nam zafundują ogrzewanie podłogowe:) Popytaj , myślę, że się jednak da zrobić.

Pewnie by się dało :) W końcu ludzie kładą podłogówkę w mieszkaniach kilkuletnich. A u mnie dopiero będą robić wylewki.

Ale ja nie mam parcia na to. Wiecie, dla mnie dużym minusem jest ograniczenie w postaci sezonu grzewczego.

Zakręcają kurek i znowu jest zimno :(

Grzejnik na ścianie mi raczej nie przeszkadza. Wybrałam już całkiem ładny (chyba?)

Ma rurki kwadratowe w przekroju :rotfl:

Pomaluję ścianę i grzejnik na ten sam kolor i będzie fajnie.

A na podłogę położę matę elektryczną, co bym mogła się dogrzewać.

Taki jest plan :lol2:

Edytowane przez narendil

Byłam dzisiaj na budowie :lol2:

Weszłam czarna, wyszłam szaro-biała.

I pierwszy raz nie spadał mi kask z głowy. Wychodzi na to, że muszę mieć czapkę.

Ogólnie jest OK.

Znalazłam tylko trzy babole. A szukałam dokładnie!

1. wyprowadzenia do kinkietów są na różnych wysokościach - różnica bagatela 60 cm :p

2. zamurowali mi wnękę w kibelku

3. jakoś podejrzanie ucięty kabel do płyty indukcyjnej

Wszystko da się poprawić :)

Posłuchałam trochę języka budowlanego w wykonaniu kierownika, gdy mu pokazałam zamurowaną wnękę :)

Ogólnie miło spędziłam tą godzinę.

A, i dostałam fajną zabawkę do mierzenia odległości! Jak dla mnie bomba :lol2:

Niestety, musiałam oddać :(

Jestem pewna, że nie możecie się doczekać zdjęć stanu obecnego :rotfl: