Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Narendil i jej pół-apartament

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Święta, święta i po świętach :p Czas do pracy.

Dziękuję za życzenia.

I dylematy podłogowe :p

Co położyć w aneksie kuchennym?

plan.jpg

Tak mniej więcej wygląda plan mieszkania.

Czy panele w kuchni to dobry pomysł?

Jeśli nie, to jak sensownie położyć płytki?

Ścianki się nie schodzą, pod oknem grzejniki kanałowe.

aaaaa!

Panele są wybrane:

panele_egger_dab_loft_bialy2.jpg

Płytki wykładziny - coś szarego ;)

Ja też uważam, że w kuchni tylko płytki. Wybrałaś jasne panele, więc chyba nie będzie problemu z dopasowaniem płytek. W sumie zależy od tego, czy chcesz, aby się odróżniały, czy lepiej żeby były najbardziej podobne kolorystycznie. Nie musisz też łączyć linią prostą, tylko np. możesz zastosować łuk, ale chyba u Ciebie lepiej nie bawić się w żadne łuki ;) Na szczęście masz taki układ, że da się to ładnie zgrać.

Teraz modne jest łączenie za pomocą korka w płynie, żeby nie stosować teowników:

http://www.domykanadyjskie.mojabudowa.pl/pliki/domykanadyjskie/image/aaa/dsc01269-a.jpg

Edytowane przez bocian_86

No, faktycznie zadanie niełatwe.

Spróbuję nad tym pomyśleć na spokojnie po pracy, a tak na szybko zostawiam Ci fajne połączenie podłóg. Tylko tu zadanie jest jakby łatwiejsze, bo ścianek mniej ;)

http://2.bp.blogspot.com/-BpZeDGnsD6c/Tt-MqOCk6BI/AAAAAAAAGKM/mvvksS02sA8/s1600/ikea2.jpg

PS Narendilku, co to za panele jeśli mogę spytać? Bo wyglądają bardzo jak moje :)

A ja myślę, że nak się spoglądnie z salonu na propozycję nihiru to nie będzie to ładnie wyglądać (nie będzie symetrycznie). Jepsze są wg mnie propozycje ruby.

Myślę że od strony kanapy w salonie to nikt nie zauważy różnicy ;) poza tym pomysły Ruby wymagają przeróbki ścianki przy lodówce (na wersji drugiej) i powstaje mini korytarzyk który mi osobiście nie leży ;) na pierwszej propozycji nie wiem co to jest ten zielony prostokącik. A w trójce to pod stolikiem miałby być taki wąziutki kawałek paneli? dla mnie to by dziwnie wyglądało.

Dopiszę coś do wrzuconych wyżej planów, bo wcześniej tylko na szybko wpadłam na FM:

W dwóch pierwszych opcjach myślałam o czymś na tej ścianie co ją optycznie przesunie w stronę salonu i co umożliwi równe położenie płytek względem salonu np płytki wysoki regał lub takie szafki jakie MagdaZZZ planuje na całej ścianie obok kuchni lub szafka stojąca, a nad nią np plakat lub ew. jakaś mini ścianka/słup.

W opcji nr 3 myślałam o stoliku kuchennym z zabudowanym bokiem (pierwszy napotkany) i płytkami wchodzącymi pod stolik. Byłaby nierówność lini płytek, ale widoczna tylko od strony kuchni, a nie salonu.

Jeszcze teraz pomyślałam o takiej opcji: Przedłużenie lini paneli w stronę kuchni, coś jak tu.

Co do linii płytek po skosie to mi się średnio widzi. Myślę, że przy takiej opcji trzeba uważać, żeby nie wkradł się element kiczowatości.

Można też położyć płytki tylko pod i kawałek przed szafkami kuchennymi tak na 30-50cm a reszta kuchni panele jak w pokoju.

Właśnie na początku myślałam o takim rozwiązaniu, tylko w tej opcji ten pas płytek wychodził by w środku ścianki piekarniko-lodówkowej stąd pomyślałam że może po skosie ;) chociaż sama takich opcji nie lubię i pewnie zaryzykowała bym wszędzie panele. W końcu tyle osób pisze że ma i się sprawdzają :)