Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prawdę mówiąc nie zastanawiałem się nad tym wcześniej, murarze podmurowali otwory drzwiowe BK, a monterzy okien na tej podmurówce zakotwili drzwi.

Teraz przyszedł posadzkarz i powiedział, że tak to być nie może...

O ile BK spod drzwi balkonowych usunąłem szybko i bezboleśnie (tylko tam BK - 6cm - akurat chamsko wystawał z obu stron bo strop i balkon miały ten sam poziom - więc sytuacja była trochę inna) i dzięki pomocy w sąsiednim wątku zastąpię go podporami Heicko, to tu nie mam pojęcia co robić.

Może zilustruję obecną sytuację:

http://i.imm.io/9Btn.jpeg

boję się wyrzucić (zaznaczony na czerwono) BK bo drzwi ciężkie (200kg) a te podpory to bym na wysokość 20cm z duszą na ramieniu podkładał.

Może jednak niczego nie ruszać ?

Jakie konsekwencje mogą się z tym wiązać ?

Można to w inny sposób poprawić ?

PS.

Wiem, że chudziak tarasu za wysoko wylany, nie będzie posadzki tylko opierzenie, papa termozgrzewalna, siatka zbrojeniowa i płytki

Edytowane przez tomek4
A w czym ten bloczek przeszkadza posadzkarzowi? Ja bym go zostawił, a jak już się upiera to go po prostu obetnij.

No właśnie nie jestem pewien czy przeszkadza :)

Przeszkadzał ten balkonowy co wystawał tak: pokój____|-|____balkon a właściwie to nawet nie przeszkadzał jemu tylko, że będzie mi przeszkadzał... Bo jak przyjdzie deszcz, a później mróz to będę miał w pokoju problem. BK wody się napije i przekaże do pokoju, a mróz zwieńczy dzieło.

Tu mamy trochę inaczej bo BK nie wystaje: _____|-|--------- - nie jest widoczny z zewnątrz, jest okryty styropianem, a dodatkowo dojdzie jeszcze opierzenie drzwi.

W każdym razie przed wylanie posadzek chciałem się upewnić czy tak może zostać, bo potem będzie po ptakach...

Nie powinno być tak źle, staranne położenie styropianu z zewnątrz i niekoniecznie będzie mostek. Z drugiej strony BK za rewelacyjny w tym miejscu nie jest, najlepsze byłoby jednak jego usunięcie i zapięcie poszerzeń odpowiedniej wysokości, porządne ich podklinowanie + kotwy do chudziaka i możesz spać spokojnie. Trudnością jest oczyszczenie ościeżnicy od spodu żeby poszerzenia się dobrze zapięły i sama operacja ze względu na ciężar konstrukcji choć zawsze można wyjąć szyby. Co to jest ten "jakiś profil" pod suwanką ?

Pozdrawiam

Nie powinno być tak źle, staranne położenie styropianu z zewnątrz i niekoniecznie będzie mostek. Z drugiej strony BK za rewelacyjny w tym miejscu nie jest, najlepsze byłoby jednak jego usunięcie i zapięcie poszerzeń odpowiedniej wysokości, porządne ich podklinowanie + kotwy do chudziaka i możesz spać spokojnie. Trudnością jest oczyszczenie ościeżnicy od spodu żeby poszerzenia się dobrze zapięły i sama operacja ze względu na ciężar konstrukcji choć zawsze można wyjąć szyby. Co to jest ten "jakiś profil" pod suwanką ?

Pozdrawiam

Nie wiem jak to się fachowo nazywa jest to wysoki na 3-4 centymetry samodzielny 1-komorowy profil na którym leżą (bądź są z nim połączone) też okna.

Sam się nie podejmę takiej operacji, a i wątpię, że serwis będzie chciał się bawić w częściowy demontaż.

Tak jak piszesz połączenie BK ze styropianem jest dokładne, ew. szczeliny wypełnione pianką, później siatka klej, hydroizolacja no i taras. BK jest niewidoczny od strony tarasu. Oprócz tego dojdzie opierzenie drzwi i papa termozgrzewalna.

Jeżeli chodzi o mostek, to w którym miejscu (patrząc na rys.) miałby występować ?