Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Która taryfa korzystniejsza? g12 czy g12W

Recommended Posts

Troche się dziwie bo autorus wkleił tekst z którego wynika ze w g12w są tanie święta. Rozmawiałem z dwoma konsultantami.

Zacytowałeś tekst z 2011 roku.

W taryfach PGE Dystrybucja i innogy Stoen Operator (dawniej RWE) na rok 2017 nie mogę doszukać się zapisów o dniach ustawowo wolnych zaliczonych do strefy II w taryfie G12w.

U pozostałych operatórów (Energa, Enea i Tauron) jest to nadal, a Energa nawet nie uzależnia tego od możliwości układu pomiarowego.

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prośba dla tych co im się skończyła lub niedługo skończy umowa z DUON/FORTUM - na co się zdecydowaliście, lub z kim zamierzacie podpisać nową umowe, gdy ta dobiegnie końca??

Jak dobrze pamiętam masz jeszcze niecały rok do końca umowy. Do tego czasu wszystko może się jeszcze zmienić.

Ja podpisałem kolejną z Fortum, niestety już nie taką fajną.

Jak dobrze pamiętam masz jeszcze niecały rok do końca umowy. Do tego czasu wszystko może się jeszcze zmienić.

Ja podpisałem kolejną z Fortum, niestety już nie taką fajną.

Dołanczam sie do pytania . Ja mam fortum z maja 2015 roku z oferty "Przez internet najtaniej 9,0" jakie zaoferowano ci warunki ? I jak to pzrebiegało czy coś trezeba wypowiadać czy generalnie nic nie robić?

Niezłe ceny. To jest Fortum dla Rodziny czy np. Assistance? Widzę, że masz lepsze ceny niż w cennikach.

To umowa lojalnościowa, ceny specjalne dla Ciebie?

W Enerdze G12r mam (energia, brutto) I: 0,3994 i II: 0,1806, czyli średnio.

Edytowane przez budowlany_laik

Niezłe ceny. To jest Fortum dla Rodziny czy np. Assistance? Widzę, że masz lepsze ceny niż w cennikach.

To umowa lojalnościowa, ceny specjalne dla Ciebie?

W Enerdze G12r mam I (energia, brutto): 0,3994 i II: 0,1806, czyli średnio.

Taką dostałem ofertę za przedłużenie umowy. Porównałem ceny z innymi operatorami i zostałem w Fortum. Wybrałem jedynie G12 zamiast G12W. Po roku ocenię czy zostaję w tej taryfie czy zmieniam.

No i jeden miesiąc zimowy gratis to też jakiś bonus.

Umowa na dwa lata

G12

I-0,275

II-0,169

(jeden miesiąc miałem prąd gratis-grudzień)

Tańsze godziny podrożały, ale staniały droższe. Przez okres jednego roku sprawdzę taryfę G12

dzięki

Nie wiem czy bym się zdecydował na przejście z G12w na G12. Zaraz sprawdzę zresztą ceny w Tauronie - zbyt bardzo się przyzwyczaiłem do taniej energii w weekendy i święta, żeby znowu zmieniać...

dzięki

Nie wiem czy bym się zdecydował na przejście z G12w na G12. Zaraz sprawdzę zresztą ceny w Tauronie - zbyt bardzo się przyzwyczaiłem do taniej energii w weekendy i święta, żeby znowu zmieniać...

Zauważ, że teraz te stawki się dość mocno wypłaszczyły, a w dodatku w ENEA w G12W nie ma tanich godzin w dzień. Sprawdzę jak się ma G12 w praktyce.

Już widzę ze może być problem...- taryfa G12w zaczyna znikać z ofert sprzedawców....chyba chcą przymusić do migracji na te antysmogowe...

G12 przerabiałem na samym poczatku (wtedy nie było G12w w ofercie) - wtedy było tak samo jak na G12 tylko 10-15% mniejsze zużycie w taniej taryfie. Teraz to na pewno będzie inaczej wyglądać, bo ceny są zróżnicowane...

Daj znać, jak to będzie u ciebie wyglądać. U mnie jest dodatkowy problem, że ja nigdy nie grzałem 100% w taniej, tylko około 75-80%. No ale zobaczymy...

Edytowane przez JTKirk

Ale pierwsza dużo droższa.

Zależy ile % zużywasz w taniej taryfie globalnie.

U mnie za ostatni okres roczny: 79% tania, 21% droga (całość prądu w domu).

Daje to cenę średnią energii brutto:

- wg Twojej umowy 0,235 zł/kWh,

- wg Energa G12r 0,226 zł/kWh (moja aktualna),

- wg Fortum Assistance 0,212 zł/kWh.

Edytowane przez budowlany_laik

Już widzę ze może być problem...- taryfa G12w zaczyna znikać z ofert sprzedawców....chyba chcą przymusić do migracji na te antysmogowe...

G12 przerabiałem na samym poczatku (wtedy nie było G12w w ofercie) - wtedy było tak samo jak na G12 tylko 10-15% mniejsze zużycie w taniej taryfie. Teraz to na pewno będzie inaczej wyglądać, bo ceny są zróżnicowane...

Daj znać, jak to będzie u ciebie wyglądać. U mnie jest dodatkowy problem, że ja nigdy nie grzałem 100% w taniej, tylko około 75-80%. No ale zobaczymy...

Ona nie znika, jest normalnie dostępna ale trzeba iść do okienka. Ja z racji pierwszego sezonu obserwuję i zapisuję okresy poniedziałek 06:00-piątek 22:00 i piątek 22:00 - poniedziałek 06:00 i porównuje pomiędzy G12 a G12w. Grzejąc tylko w II taryfie CO i CWU wychodzi mi ze w okresie zimowym różnice w miesiącu wynoszą pomiędzy 16 a 18 zł na korzyść G12w. Nie wiem jak będzie w lecie kiedy się proporcje odmienią ale już mi wychodzi na symulacji że wygląda nawet lepiej tzn. ok 22-23 zł/m. Mówię o cenach końcowych z przesyłem i opłatami stałymi brutto.

Każdy na fm podaje ceny trochę nie porównywalne ponieważ odnoszą się tylko albo ceny kwh bez przesyłu albo z przesyłem a nic nie mówi się o opłatach stałych które przy mały zużyciu tez robią cenę a są różne w zależności od taryfy. U mnie w okresie zimowym średnia cena końcowa 1 kwh (wart fv / sumę kwh) wynosi ze wszystkim opłatami 30 gr a przewidywana w okresie letnim powinna być na poziomie 45-48 gr.

Edytowane przez J&D

W Fortum jest promocja '10h prądu za darmo' przez pół roku (tania taryfa). Warunkiem wg www jest aktualna przynależność do G11.

Jednak w rozmowie telefonicznej dowiedziałem się, że przy zużyciu rocznym <10.000 kWh, wydają nieraz zgody na skorzystanie z oferty nawet gdy jesteśmy aktualnie w G12.

Po przesłaniu faktur od obecnego sprzedawcy, dostałem taką zgodę! Przejście jednak zrealizuję przed następnym sezonem grzewczym by większość grzania CO i CWU mieć za free.

Mówią, że zmiana sprzedawcy ma trwać ok. 2 miesięcy, więc ustaliłem, że proces zmiany zaczynamy 15.08.2018 r.

@budowlany_laik - tylko przy przynależności do G12 ?? bez G12w? - czyli mając G12w, musiałbym wpierw zmienić na G12 ??

Ciekawe czy to będzie dalej aktualne, jak przyjdzie moja kolej....(ja mam ważną umowę, zresztą z Fortum do 31.12.2018)

Dobrze, że o tym piszesz, warto wiedzieć takie rzeczy i negocjować...