Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki cementowo-wapienne i co dalej z nimi???

Recommended Posts

Wchodzą jutro tynkarze i robią tynki CW. A nie było jeszcze hydraulika (już i tak przeciągnąłem tynkarzy przez niego - dłużej nie chcę czekać) i zostaną mi dziury, bruzdy itp. masakra na ścianach.

I takie pytanie mam: czy tynki da się jakoś "łatać" bo przeczytałem ostatnio o kimś kto mułkiem zacierał na "gładź" a potem i tak gips musiał dawać, po wszystkie poprawki (u mnie to nie będą poprawki tylko normalna robota hydraulika) było widać. O gładzi myślałem początkowo, ale to kupa kasy jednak, gipsu nie chciałem bo podobno delikatny.

Moi tynkarze - jak się właśnie dowiedziałem - nie robią tego tynku CW na cacy. Nie zacierają mułkiem, piaskiem kwarcowym, po prostu zwykły tynk chropowaty i hajda na następną robotę (ostatnio nawet nie najlepszą opinię o nich usłyszałem, ale już się za bardzo boję zimy żeby czekać miesiąc na lepszych). Więc drugie pytanie - jak ten ich tynk choć trochę wygłaskać? Słyszałem o malowaniu gęstym (a może rzadkim) wapnem - jakby gęsta farba co robi za niby-gładź (w znaczeniu zatyka część dziurek). Czy tak się da? Czy to zamaskuje również tynkowanie wykonane przez hydraulika "panie, ja wszystko zatynkuję na cacy, a wolę robić po tynkarzach bo mi rury zapieprzą"???

I pytanie ostatnie: co się robi po tynkowaniu z tynkami? Grunt jakiś na zimę?

Knauf mp 75 DIAMANT - bardzo twardy materiał workowany gipsowy,po wyschnięciu przeszlifujesz szlifierką z odkurzaczem lub drobnym papierem ściernym i zapominasz o tynkach.

Porozmawiaj z tynkarzami żeby zrobili takim materiałem,no chyba że posiadają agregat tylko do tynków tradycyjnych to wtedy nic z tego:(

Edytowane przez Radosław Krasowski