bettka 26.09.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Co zapytam o ofertę na okna, to doradzają mi zamianę "fixów" na normalne skrzydła otwierane, czy faktycznie fixy są aż tak niepraktyczne w użytkowaniu (o mycie głównie mi chodzi, bo pewnie przez najbliższą dziesięciolatkę sama będę je pucowała;-))? Koszt zamiany nie taki ogromny, ale zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 26.09.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 to zależy na jakiej wysokości od ziemi ten fix jest, jak wysoki i jak szeroki - dodasz to wszystko i wtedy sprawdzisz czy ogarniesz ramionami odległości Ja mam na werandzie fixa także nie mam problemów z lękiem wysokości ale już na piętrze to bym się bał o siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 27.09.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 fixy mają tę zaletę, że są cieplejsze (zwykle szyba cieplejsza niż rama, a rama fixa cieplejsza niż otwieranego), plus dają więcej światła przy tym samym otworze okiennym. Tak więc, gdzie nie trzeba - dawaj fixy, bo to same zalety (za wyjątkiem mycia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.09.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Chyba wyżej jest mowa o Fixie w ramie. Faktyczny fix /okno nieotwierane/ czyli skrzydło bez okuć jest mniej więcej tak samo "ciepły" jak zwykłe skrzydło. Szklenia stałego w ramie nie trawię - wygląd takich okien jest paskudny (różne wysokości szyb) - a to największa, widoczna wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 27.09.2011 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Mam fixy jako skrzydło (środkowe) w oknie z 3 skrzydłami. Grubość ramy i tak zamówiłabym taką samą, aby nie było tej różnicy, więc odpada argument, że więcej światła. Ja sobie wyobrażałam, że myję nie z zewnątrz tylko z parapetu od środka. Okna na parterze, więc mój lęk wysokości to wytrzyma. No i jak myliście, brać te fixy czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 27.09.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 w moim przyszłym domu będę miał duży fix jako oświetlenie pokoju dziennego. Wszystko zalezy od stylu w jakim jest budowany dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.09.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Dla mnie fixy - w większości przypadków - to pomyłka i pozorna oszczędność. Mycie okna z parapetu to też lekka akrobatyka. Jeśli róznica jest niewielka - to nie uważam, by było warto.. Za to - fix`y mają możliwość zrobienia duuużego przeszklenia i to już ma inne zalety nie do zagłuszenia trudnym myciem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 27.09.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Wiadomo, jeśli ktoś chce dać fix'a zamiast jakiegoś przeciętnego okna to też uważam, że nie ma sensu taki zabieg, bo mało klient zaoszczędzi na takiej zamianie, ale tak jak w przypadku dużych przeszkleń przy pokojach dziennych to zupełnie inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts