Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czas schnięcia fundamentów

evol1

Recommended Posts

Gość elka51
  evol1 napisał:
Witam

Mam takie pytanie po jakim czasie od zalania fundamentów (były zalane w piątek 23.09.2011 z rana) można rozpocząć murowanie sciany fundamentowej z bloczków. Mieszkam na południu polski więc pogoda na razie sprzyja, dodatkowo 3-razy dziennie polewam fundamenty wodą.

Kierownik Budowy nie wie? :popcorn:

Beton po tygodniu ma około 70 procent wytrzymałości docelowej.

Jeżeli chodzi o obciążanie ławy ścianą z bloczków, można je stawiać po dobie właściwie, tylko trzeba pamietać o kilku rzeczach..aby nie stawiać palety w jednym miejscu na ławie, aby układać bloczki równomiernie na całych ławach, tak aby równomiernie rozkładać obciążenia,

Ważne jest aby przy papach termo lub kładzionych na lepik na goraco odczekać ten tydzień jednak, bo wysoka temperatura zniszczy beton wierzchni ławy..

Aedifico napisał:
To oczywiście błędna opinia z uwagi na to,że największy (najszybszy) przysrost wytrzymałości betonu jest w pierwszym tygodniu. Gdyby tyle wyczekiwano to inwestycje ciągnęłyby się latami.

Latami?

Zaczynając wiosną i zachowując miesięczną przerwę można dom wybudować do końca tego samego roku.

Jakoś nie przekonuje mnie robienie wszystkiego na hurra...

Nasza budowa jest z piwnicą i dość późną wiosną się zaczęła dlatego skończymy w przyszłym roku, ale równie dobrze zdążylibyśmy w tym zachowując zalecane odstępy czasowe gdyby ekipa wracała terminowo a nas nie ograniczały fundusze i odwlekająca się decyzja kredytowa :p

Zalecane odstepy..dla większości oznacza dla betony 28 dni co absolutnie nie jest prawdą..nawet małe rozpietosci stropów mozna rozszalowywać szybciej i to zgodnie z warunkami wykonywania robót żelbetowych.

Też nie jestem zwolennikiem robienia na hura, ale nalezy podchodzić do wszystkiego z racjonalizmem i całość prac dzielić na etapy. Inną rzeczą jest czy wykonywać po dwóch dniach czy dobie ścianki z bloczków o smiesznej wysokości dającej obciążenia rzędu podobnego jak ciężar człowieka a inna rzeczą jest obciążanie stropu wczoraj zalanego paletą z klinkierem..czy też tuż po tynkach ocieplenie domu.

Princesa napisał:
Latami?

Zaczynając wiosną i zachowując miesięczną przerwę można dom wybudować do końca tego samego roku.

Jakoś nie przekonuje mnie robienie wszystkiego na hurra...

Nasza budowa jest z piwnicą i dość późną wiosną się zaczęła dlatego skończymy w przyszłym roku, ale równie dobrze zdążylibyśmy w tym zachowując zalecane odstępy czasowe gdyby ekipa wracała terminowo a nas nie ograniczały fundusze i odwlekająca się decyzja kredytowa :p

Szanowna Pani (?) wytłumaczy mi jak ułożyć np. 25-30 tys. m3 betonu z zachowaniem 28 dniowej przerwy technologicznej beton i dochować jakichkolwiek terminów zakończenia inwestycji.

28 dni to nie jest sztywna reguła, beton dojrzewa w różnym tempie w odmiennych warunkach, w zależności od swojej klasy oraz spordaycznie lub wręcz nigdy nie jest natychmiastowo obciążany natychmiastowo maksymalną wartością. Chyba ławy nie są obciążone 100% w tydzień po betonowniu? Chyba,że sobie ktoś cały dom sprefabrykuje razem ze śniegiem na dachu...

Nie zamierzam, nie budowałam pentagonu tylko domek jednorodzinny.

Nie rozmawiamy o budowaniu bloków z mieszkaniami na sprzedaż. Jak bym budowała dla kogoś, nie dla siebie, to bym gwizdała na odstępy czasowe...

Chyba, że Pańska (?) willa wymagała takiego betonowania :o

Proponuję poczytać o plastyfikatorach dodawanych do betonu. Aktualnie beton na ławy z betoniarni nie potrzebuje 28 dni, aby można było murować na nim ścianki fundamentowe. Co innego beton "robiony" w betoniarce na budowie. W przypadku tego pierwszego przerwa technologiczna wynosi 24 godziny i można kontynuować prace.

Ja nikogo w błąd nie wprowadzam, proszę czytać ze zrozumieniem.

Napisałam jak to było u mnie, nikogo nie namawiam do stosowania przerw wbrew woli.

Plastfikatorów do B20 z betoniarni nie dodawałam bo i po co skoro wiedziałam, że będzie przerwa, która w niczym mi nie przeszkodziła. Każdy robi po swojemu, a budując mały domek nie trzeba koniecznie lecieć z robotą w ekspresowym tempie bo i tak się zdąży.

Myślę jednak, że budowanie bloków się czymś różni, bo nie buduje się ich dla siebie i na wszystkim się oszczędza...