evol1 27.09.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Witam Mam takie pytanie po jakim czasie od zalania fundamentów (były zalane w piątek 23.09.2011 z rana) można rozpocząć murowanie sciany fundamentowej z bloczków. Mieszkam na południu polski więc pogoda na razie sprzyja, dodatkowo 3-razy dziennie polewam fundamenty wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 27.09.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 to pytanie do projektanta, nie do forum. beton nie schnie, ale wiąże- to po pierwsze. Projektanta spytaj jaka powinna być % fck dla betonu fundamentów, a kierownik budowy na podstawie specjalnych tabel oszacuje kiedy ta wartość wystąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 27.09.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 U nas była przerwa ok. miesiąca, ale pewnie można szybciej, niektórzy po kilku dniach stawiają ściany...Ale najlepiej pytać o zdanie ekspertów i osoby odpowiedzialne za Twoją budowę - projektant, kierownik budowy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 28.09.2011 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 evol1 napisał: Witam Mam takie pytanie po jakim czasie od zalania fundamentów (były zalane w piątek 23.09.2011 z rana) można rozpocząć murowanie sciany fundamentowej z bloczków. Mieszkam na południu polski więc pogoda na razie sprzyja, dodatkowo 3-razy dziennie polewam fundamenty wodą. Kierownik Budowy nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 28.09.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 U mnie zalali ławy we wtorek późnym popołudniem, a w czwartek od rana mieli wchodzić z bloczkami (za zgodą kierownika). Los jednak chciał, że między wylaniem ław a murowaniem ścian fundamentowych minęło prawie 2 miesiące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gips 28.09.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 28 dni przy właściwej pielęgnacji.(polewanie wodą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 28.09.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 gips napisał: 28 dni przy właściwej pielęgnacji.(polewanie wodą) ech kolejny maniak 28 dni, co to wie że dzwoni ale nie wie w jakim kościele a zimą przy -15, też byś polewał wodą i czekał 28 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 28.09.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 slawek9000 napisał: ech kolejny maniak 28 dni, co to wie że dzwoni ale nie wie w jakim kościele a zimą przy -15, też byś polewał wodą i czekał 28 dni? przy -15 to można te ławy pokruszyć i np. pod podjazd dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 28.09.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 gips napisał: 28 dni przy właściwej pielęgnacji.(polewanie wodą) To oczywiście błędna opinia z uwagi na to,że największy (najszybszy) przysrost wytrzymałości betonu jest w pierwszym tygodniu. Gdyby tyle wyczekiwano to inwestycje ciągnęłyby się latami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 28.09.2011 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Co powiecie o tak zagęszczonych ławach fundamentowych czy dom mi się nie zawali??http://img508.imageshack.us/img508/2458/img5235v.jpg http://img854.imageshack.us/img854/6048/img5234p.jpg http://img12.imageshack.us/img12/9931/img5233dy.jpg http://img717.imageshack.us/img717/5584/img5232v.jpg http://img683.imageshack.us/img683/5051/img5231b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 28.09.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Beton po tygodniu ma około 70 procent wytrzymałości docelowej.Jeżeli chodzi o obciążanie ławy ścianą z bloczków, można je stawiać po dobie właściwie, tylko trzeba pamietać o kilku rzeczach..aby nie stawiać palety w jednym miejscu na ławie, aby układać bloczki równomiernie na całych ławach, tak aby równomiernie rozkładać obciążenia, Ważne jest aby przy papach termo lub kładzionych na lepik na goraco odczekać ten tydzień jednak, bo wysoka temperatura zniszczy beton wierzchni ławy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 28.09.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 U mnie o 13 zalali lawy B25 a na drugi dzien od 9.00 stawiali scianki fundamentowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 30.09.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Aedifico napisał: To oczywiście błędna opinia z uwagi na to,że największy (najszybszy) przysrost wytrzymałości betonu jest w pierwszym tygodniu. Gdyby tyle wyczekiwano to inwestycje ciągnęłyby się latami. Latami? Zaczynając wiosną i zachowując miesięczną przerwę można dom wybudować do końca tego samego roku. Jakoś nie przekonuje mnie robienie wszystkiego na hurra... Nasza budowa jest z piwnicą i dość późną wiosną się zaczęła dlatego skończymy w przyszłym roku, ale równie dobrze zdążylibyśmy w tym zachowując zalecane odstępy czasowe gdyby ekipa wracała terminowo a nas nie ograniczały fundusze i odwlekająca się decyzja kredytowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 30.09.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Zalecane odstepy..dla większości oznacza dla betony 28 dni co absolutnie nie jest prawdą..nawet małe rozpietosci stropów mozna rozszalowywać szybciej i to zgodnie z warunkami wykonywania robót żelbetowych.Też nie jestem zwolennikiem robienia na hura, ale nalezy podchodzić do wszystkiego z racjonalizmem i całość prac dzielić na etapy. Inną rzeczą jest czy wykonywać po dwóch dniach czy dobie ścianki z bloczków o smiesznej wysokości dającej obciążenia rzędu podobnego jak ciężar człowieka a inna rzeczą jest obciążanie stropu wczoraj zalanego paletą z klinkierem..czy też tuż po tynkach ocieplenie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 01.10.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Princesa napisał: Latami? Zaczynając wiosną i zachowując miesięczną przerwę można dom wybudować do końca tego samego roku. Jakoś nie przekonuje mnie robienie wszystkiego na hurra... Nasza budowa jest z piwnicą i dość późną wiosną się zaczęła dlatego skończymy w przyszłym roku, ale równie dobrze zdążylibyśmy w tym zachowując zalecane odstępy czasowe gdyby ekipa wracała terminowo a nas nie ograniczały fundusze i odwlekająca się decyzja kredytowa Szanowna Pani (?) wytłumaczy mi jak ułożyć np. 25-30 tys. m3 betonu z zachowaniem 28 dniowej przerwy technologicznej beton i dochować jakichkolwiek terminów zakończenia inwestycji. 28 dni to nie jest sztywna reguła, beton dojrzewa w różnym tempie w odmiennych warunkach, w zależności od swojej klasy oraz spordaycznie lub wręcz nigdy nie jest natychmiastowo obciążany natychmiastowo maksymalną wartością. Chyba ławy nie są obciążone 100% w tydzień po betonowniu? Chyba,że sobie ktoś cały dom sprefabrykuje razem ze śniegiem na dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Nie zamierzam, nie budowałam pentagonu tylko domek jednorodzinny. Nie rozmawiamy o budowaniu bloków z mieszkaniami na sprzedaż. Jak bym budowała dla kogoś, nie dla siebie, to bym gwizdała na odstępy czasowe... Chyba, że Pańska (?) willa wymagała takiego betonowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 01.10.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Proponuję poczytać o plastyfikatorach dodawanych do betonu. Aktualnie beton na ławy z betoniarni nie potrzebuje 28 dni, aby można było murować na nim ścianki fundamentowe. Co innego beton "robiony" w betoniarce na budowie. W przypadku tego pierwszego przerwa technologiczna wynosi 24 godziny i można kontynuować prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 01.10.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Blok, pentagon czy Burj Dubai rządzi się tymi samymi prawami a różni skalą. Także proszę nie wprowadzać w błąd innych forumowiczów, 28 dni nie ma generalnie podstaw i skrócenie czasu szczególnie w okresie letnim w żaden sposób nie wpłynie na trwałość elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 01.10.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Ja nikogo w błąd nie wprowadzam, proszę czytać ze zrozumieniem.Napisałam jak to było u mnie, nikogo nie namawiam do stosowania przerw wbrew woli.Plastfikatorów do B20 z betoniarni nie dodawałam bo i po co skoro wiedziałam, że będzie przerwa, która w niczym mi nie przeszkodziła. Każdy robi po swojemu, a budując mały domek nie trzeba koniecznie lecieć z robotą w ekspresowym tempie bo i tak się zdąży. Myślę jednak, że budowanie bloków się czymś różni, bo nie buduje się ich dla siebie i na wszystkim się oszczędza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 01.10.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Zgoda tylko rozmawiamy merytorycznie o technologii nie jak kto u siebie robił bo w ten sposób można udowodnić,że murowanie jednego bloczka na tydzień jest najlepszym sposobem na wybudowanie domu dla siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts