Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przerwane zalewanie wieńca co dalej?

Recommended Posts

Witam co w takiej sytuacji ? Pytanie czysto teoretyczne strop kanałowy przerwa nie nastąpiła w miejscu gdzie np jest balkon tylko wylano np 1/2 długości wieńca. Czym grozi dolanie reszty wraz z balkonem np wiosną

Balkonem leżacym w ogrodku. Co za durne pytnie ? Dlatego ze teoretyczne to może byc głupie ?

Nie chodzi tutaj o kierownika budowy bo on nie ma nic do rzeczy. Oczywiście nie można przerwać robót żelbetowych ale dopuszcza się takie rozwiązanie. Więc jeśli do balkonu brakuje np 6m z jednej i drugiej strony to nie widzę powodu aby balkon opadł do ogródka. (Długość muru na końcu którego ma być balkon to 13m) W dodatku ma być zakotwiony w płytach kanałowych z których wystaje "grzebień" zbrojenia dla balkonu. Oczywiście dalej teoretyzuje ponieważ nie mam jeszcze płyt położonych i w ostateczności nie wiem jak to będzie wyglądało.

Nie chodzi tutaj o kierownika budowy bo on nie ma nic do rzeczy. Oczywiście nie można przerwać robót żelbetowych ale dopuszcza się takie rozwiązanie. Więc jeśli do balkonu brakuje np 6m z jednej i drugiej strony to nie widzę powodu aby balkon opadł do ogródka. (Długość muru na końcu którego ma być balkon to 13m) W dodatku ma być zakotwiony w płytach kanałowych z których wystaje "grzebień" zbrojenia dla balkonu. Oczywiście dalej teoretyzuje ponieważ nie mam jeszcze płyt położonych i w ostateczności nie wiem jak to będzie wyglądało.

Kierownik budowy ma wiecej do powiedzania na budowie niż inwestor.

Rorobty żelebetowe sie przerywa ale nie w trakcie betonowania jednego elementu a wieniec jest jednym elementem, przerwy technologiczne sie projektuje a nie wyznacza wilkości przywiezionego betonu.

Nie wiem o jakich grzebieniach w płytach kanałowych piszesz, z wielką chęcia zobacze projekt zbrojenia tego balkonu kotwionego w wieńcu lanym na raty i w płytach kanałowych