darroo 28.09.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 W niedługim czasie stanę przed wyborem pieca do CO z względu na to że nie mam gazu dom będzie ogrzewany węglem, drzewem, peletami. Mam pytanie do użytkowników i fachowców w tej kategorii ,mianowicie jaki piec wybrać? Nie chodzi mi o firmę tylko o rodzaj, czy z nadmuchem czy z podajnikiem ,które lepiej się sprawuje, co będzie w moim wypadku lepsze? Podam parę szczegółów ,domek 130m2 parter z poddaszem ,kotłownia 7m2 z wejściem bezpośrednio z wiatrołapu. Wspomnę jeszcze że instalacja będzie kładziona z rurek alu-pex i będą zainstalowane 2 kolektory słoneczne do CW, powiem szczerze że ta dziedzina jest moją słabą stroną dlatego chcę zasięgnąć rady w większym gronie. Wiem że były podobne tematy ale w większości ludzie pytają o markę ,model,mi chodzi tylko o typ i co w tym wypadku będzie lepsze. Dziękuje z góry z rady i odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.09.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Jak z dmuchawą, to aby było wygodnie i rzadko używane... z modelu odpalanego po zasypaniu miału lub groszku od góry powinieneś wybrać moc znamionową w granicy 20kW, aby jego średnia ekspl. mieściła się w przedziale 12-14kW, co da wygodę w postaci obsługi kotła raz na dobę. Tutaj ster z pid oraz nadmuch Jak dolne spalanie, to gruby węgiel, ew. zastępczo drewno, szukać w/g mocy znamionowej ok. 12-15kW. Tutaj miarkownik ciągu, najwyżej sterownik typ Unister Jak z podajnika, to sugeruję na dobrze docieplone budownictwo moc znamionową 12kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts