wojteknatali1 28.09.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 http://foto3.m.onet.pl/_m/97be71d89bba915a18040bf50d559723,10,19,0.jpg Usłyszałem chrobotanie w palecie, rozłupałem deskę i w środku był taki robak. Co to jest i czy mam zagrożoną więźbę.Proszę o odpowiedź.http://foto1.m.onet.pl/_m/8e219872bfe021cf084127a473ddb705,6,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 28.09.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Spuszczel. Czy masz zagrożoną więźbę? Nie wiem. A jest zaimpregnowana? Jak się ma ta paleta z której jest deska do więźby? Mają coś wspólnego poza tym że są z drewna i aktualnie jedno i drugie na twojej posesji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojteknatali1 28.09.2011 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Więźba jest teoretycznie zaimpregnowana, ale nie wiem czy to czasem nie jest rozcieńczona zielona farba. Sąsiad sam impregnował więźbę i po zaimpregnowaniu nawet muchy nie siadały, a na mojej siadały. Paleta leżała w piwnicy przeznaczona na opał, spaliłem kilka desek w których chrobotało, ale kilka palet dalej mam w piwnicy a kilka leży na zewnątrz u mnie jak i u sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 29.09.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Zaimpregnować więźbę (porządnie) zawsze warto bo te zwierzątka (nie tylko spuszczele, jeszcze kilka innych) mają to do siebie że się przemieszczają i potencjalne ryzyko inwazji jest zawsze. Co do palet to skoro tarcica na więźbę nie leżała na nich przez dłuższy czas tylko przywiozłeś je na opał i nawet blisko siebie nie leżały, sądzę że ryzyko przeniesienia szkodników nie jest wiele większe niż to że przejdą z jakiegoś drzewa w okolicznym zagajniku, parku czy z drewna opałowego od sąsiada. Sezon grzewczy właśnie się zaczyna więc po prostu spal zaatakowane palety w pierwszej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojteknatali1 30.09.2011 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Jak zaimpregnować więźbę skoro dom jest wykończony, chyba tylko na strychu gdzie widać krokwie.Jeszcze jedno ,skoro muchy siadały na mojej więźbie a u sąsiada nie czy to oznacza że zamiast impregnatu tartak pomalował krokwie rozcieńczoną zieloną farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 03.10.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 ...skoro muchy siadały na mojej więźbie a u sąsiada nie czy to oznacza że zamiast impregnatu tartak pomalował krokwie rozcieńczoną zieloną farba? Nie.To wcale nie oznacza że nie masz zaimpregnowanej więźby. Najprawdopodobniej to jest impregnat i pewnie nawet w miarę przyzwoicie położony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts