Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO - kocioł gazowy + elektryczny

mati76

Recommended Posts

Witam

W budowanym domu mamy przewidziane ogrzewanie gazowe kotłem kondensacyjnym Hoval + 300 litrowy podrzewacz CWU + solar. Standardowo we wszystkich pomieszczeniach znajdują się grzejniki. Zastanawiamy się z żoną nad alternatywnym ogrzewaniem elektrycznym - chcemy dokupić kocioł elektryczny i tak zmodyfikować instalację by móc korzystać wymiennie z obu kotłów jako źródła CO. Abstrahując supełnie od tego jakie ogrzewane jest tańsze itp mamy w związku z tym kilka pytań:

- czy jest możliwe takie podpięcie się z piecem elektrycznym pod instalację CO by móc korzystać zamiennie z obydwu kotłów?

- czy jest to duży koszt (sama zmiana w instalacji nie licząc kotła elektrycznego)

- czy taką modyfikację można przeprowadzić już po odbiorze domu (dom budowany przez dewelopera) czy raczej należałoby to zlecić instalatorom dewelopera (za co weźmie zapewne 2x więcej w porównaniu do cen rynkowych...)

z góry dziękuję za pomoc

tak jak napisałem, nie chcę dyskutować o tym co jest tańsze, po prostu chcemy móc podłączyć do instalacji wodnej CO 2 piece: gazowy i elektryczny - pytanie czy da się to zrobić tak by w prosty sposób przełączać się między piecami i czy jest to skomplikowana (i kosztowna) przeróbka już istniejącej instalacji CO z kotłem gazowym