Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie fazowe

gluestick

Recommended Posts

Spróbuję troszkę uspokoić Waszą dyskusję.

Zwracam uwagę, że kolega, na którego tak krzyczycie, pisał o oszczędności 60% KOSZTÓW, a nie 60% CIEPŁA. To stanowi pewną różnicę.

Jeśli weźmiemy pod uwagę np. kocioł węglowy - to koszty ogrzewania są równe kosztowi zakupu węgla powiększonemu o koszt zakupu energii elektrycznej potrzebnej do napędzania urządzeń towarzyszących (podajniki, wentylatory, pompy...). A sprawność rzeczywista kotła węglowego (w obszarze niskich mocy, z którymi pracuje przez większość sezonu grzewczego) wynosi 30-50%.

Tak, jak ja to zrozumiałem, koledze nie chodziło o pokrycie 100% ubytków ciepła z obiektu za pomocą doprowadzenia 60% ciepła. Chodziło mu raczej o oszczędności finansowe (zmniejszenie kosztów).

Nie powiedział - niestety - w stosunku do czego. Stąd cały ten harmider.

napisał:

"Dlatego tu oszczędności w porównaniu do systemów tradycyjnych mogą dochodzić nawet do 60%. Są na to dowody (poparte badaniami Politechniki Warszawskiej)"

Wiec porównuje koszty do systemów tradycyjnych i są na to badania i nie chodzi o koszty instalacji, amortyzacji czy przeglądów. Chodzi o koszty ogrzewania, czyli na węgiel, gaz,drzewo czy prąd. Więc jak nadal pokrywamy 100% ubytków ciepła, to niech pokaże gdzie tu powstaną oszczędności. Obniży to cenę nośników energii, zwiększy ich wartość opałową, zwiększy sprawność źródła ciepła, czy zmniejszy ilość strat w dystrybucji tego ciepła? A może jest tu jakaś tajemnicza wartość dodana, o której on wie, ale nie może powiedzieć? Atom?

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jasiek71 - instalacja wygląda tak, by zaspokajała Twoje indywidualne potrzeby. W jej skład wchodzą panele podtynkowe, sprzęgło hydrauliczne/zasobnik c.w.u i c.o., sterowanie i rozdzielacz proporcjonalny regulujący przepływami wody grzewczej. Instalacja jest bardzo prosta, ale za to sterowanie/regulację można różnie konfigurować. Dla uzyskania b. dokładnego sterowania proponuje się hierarchiczny system regulacji, czyli: 1- regulacja centralna z kompensacją pogodową, 2 - czasowa - programowa lub 3 - miejscowa. W ramach regulacji miejscowej mogą być 2 warianty: 1 - standardowy i komfort. Jeśli dostarczysz mi przekroje poprzeczne obiektu, z czego (jak) jest zbudowany, to dostaniesz projekt instalacji, specyfikację materiałową wraz z wyceną. Po starej znajomości - za darmo. O oszczędnościach było powiedziane, że do 60%, ale mogą też wynieść 30%. To zależy od wariantu instalacji, od indywidualnych cech budowli i jeszcze paru innych drobiazgów.

Do Vld - mówimy o zupełnie różnych rzeczach. Gdzie miałeś jakieś straty ciepła gdy jasiek71 grzał się przy ognisku, albo w zimowy dzień stał w słoneczku? Gdzie w takich przypadkach występuje jakiekolwiek zjawisko przepływów? Ale jasiek71 zauważył jeszcze jedną kapitalną rzecz - że ciepło będzie tylko w glacę. A jakby z tyłu postawić jakiś ekran, to co? Cieplej zrobi się w dupsko? Pewnie, że tak. Dlaczego nie możesz zrozumieć, że wzory dotyczą faz materii z tematu stany skupienia? Dlaczego nie możesz zrozumieć, że podgrzana gdzieś w kotłowni woda potrzebna jest tylko do wywołania reakcji fizycznej i nie ogrzewa obiektu? Ogrzewanie fazowe - to promieniowanie termiczne, a takie nie potrzebuje jakiegokolwiek nośnika energii i nie zależy od temperatury otoczenia (patrz - jak na jaśka71 działa Słoneczko zimą). Przy 15 st. C wody czynnik niskowrzący zaczyna parować w zauważalny i odczuwalny sposób. Kurczę, o tym przecież pisał koleś, który chyba sobie już odpuścił.

ProStaś czytając, co cytujesz zadaję bardzo nieskromne pytanie:

Skąd kilka tysięcy litrów wody w układzie grzewczym w budownictwie jednorodzinnym?

Gdzie ta woda jest? W stawie koło domu?

Sam mam starą instalację i do 1tys.litrów wody całość nie dobija raczej jej do tego jeszcze daleko, daleko.... przy pow. ok.240m2

Jeżeli fizyka nie zmieniła się zasadniczo w ostatnich dniach (co może przeoczyłem), to w układach zamkniętych przemiany fazowe następją cyklicznie - naprzemiennie i jeśli coś możemy potencjalnie zyskać przy jednej przemianie, to oczywiście stracimy przy powrocie do poprzedniej fazy.... i nie ma tu innej możliwości. Nie ma też wątpliwości, że doprowadzanie do przemian wymaga "wkładania" energii do układu...

Jest co prawda sytuacja przemiany fazowej, połączonej z przemianą atomową wyzwalającą ogromne ilości energi, ale przypuszczam, że nie o tym tu mowa.

Pozdrawiam.

Bobek_Budowniczy - jestem pod wrażeniem! Naprawdę! Wyobraź sobie, że instalatorzy też mogą mieć jakąś wiedzę. Skończyłem podstawówkę, więc wykształcenie mam. No co, może nie? A że potrafię robić projekty, wyceny i specyfikacje materiałowe, to chyba nic złego? Przecież zaproponowałem koledze, że zrobię to za darmochę. To czego się czepiasz?

Koleś, który odpadł od ściany napisał przecież na początku, że do 60% w stosunku do ogrzewania tradycyjnego!

Przejrzałem wątek od początku.

Taką informacje podał Marko-M25

"Dlatego tu oszczędności w porównaniu do systemów tradycyjnych mogą dochodzić nawet do 60%."

Było to w tym wpisie:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?187331-Ogrzewanie-fazowe&p=4920917&viewfull=1#post4920917

Jak się później okazało nick Marko-M25 dostał bana, bo za tym nickiem stoi kolega o nicku robokop, czyli Pan...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?187331-Ogrzewanie-fazowe&p=4925372&viewfull=1#post4925372

Chyba,że coś błędnie rozumiem...

Pytam skromnie ponownie: skąd kilka tysięcy litrów wody w instalacji grzewczej w domu jednorodzinnym?

Tylko nie wiem do kogo mam pytanie kierować, bo cytat wklejał ProStaś, tyle,że nie wiem z jakiego źródła......

Generalnie jednak uważam,że ADMIN powinien cały ten wątek skasować, bo niczego nie wnosi.

Jakiś jałowy i mało merytoryczny jest pod każdym względem.

No widzisz, znów zrobiłeś na mnie piorunujące wrażenie! Odpuść sobie, bo z radości zacznę klaskać i nic nie napiszę.

Moim zdaniem żadna strata. Wątek nic nie wnosi oprócz naskakiwania wzajemnego na siebie, miała być reklama, ale nie wyszło...

Apeluję do admina o skasowanie tego wątku, bo szkoda czasu...

Jak ktoś się podpisuje pod apelem o skasowanie całego wątku i tych mało przyjemnych wpisów, proszę wyrazić swoje zdanie.

wiecie co...

ja wolę swoje trzy fazy;)

zerknę sobie na liczniki i wszystko jasne...

Ale jak by się okazało, że jest 60% mniej to było by miło:) Jak żona z dzieciakami jedzie do teściowej na jeden dzień to zawsze na CWU mam 60 % taniej:) I tak za każdym wyjazdem. Problem tylko w tym, że muszę jej zatankować, a to już 60% więcej niż wynoszą oszczędności:)

Dziękuję Wam za dużą aktywność w tym temacie.

Pytałam o ten sposób ogrzewania, bo zaproponowano mi ta instalacje jako rewelacje.

Chcialam sie dowiedziec jak to naprawde wyglada w praktyce, bo oczywiscie foldery z informacjami mam.

Liczyłam na to, że na moje pytanie odpowiedza osoby, ktore ogrzewaja domy tym sposobem i powiedza jak to sie sprawdza.

Marko-M25 mowisz, ze masz to od kilku lat, czy powiesz jakie placisz rachunki i za jaka powierzchnie; czy nie ma zadnych skutkow ubocznych np bole glowy od tego czynnika? Przez te kilka lat na pewno wyrobiles sobie opinie na temat tego systemu, czy mozesz mi napisac jakie widzisz jego wady a jakie zalety?

Jeszcze zdziwil mnie fakt, ze przy takiej rewelacji jaka jest ten system wg dystrybutorow, nie moglam znalezc w necie informacji na ten temat od "zwyklych" uzytkownikow. Dlatego tez postanowilam zalozyc watek, bo wydaje mi sie to bardzo interesujace i naprawde sklaniam sie ku temu sposobowi.

Jeszcze zdziwil mnie fakt, ze przy takiej rewelacji jaka jest ten system wg dystrybutorow, nie moglam znalezc w necie informacji na ten temat od "zwyklych" uzytkownikow

A ja nie mogłem nic znaleść o producencie.. zadnych nazwisk, danych kontaktowych miejscowości,etc mają coś do ukrycia?? Czy wstydzą sie pokazać swoje dane?