Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie fazowe

gluestick

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ne twierdzę, że w tym wątku znalazłąm informację, która mnie przekonała. Dotychczas nie otrzymałam odpowiedzi na swoje pytania. A pisząc, że się "skłaniam" mam na mysli, to, że kuszą mnie informację, które otrzymałam w folderze rekalmowym od konkretnej firmy. Nidzie nie napisałam, że podjęłam decyzję na tak.

Jestem tym zainteresowana i szukam informacji od osób, które ogrzewają dom tym sposobem i moą sie wypowiedzieć na podstawie swoich doświadczeń.

Skąd w ogole ta agresja. Wyluzuj trochę, bo nie rozumiem po co sie tak unosisz ProStasiu.

Ciekawostka - trzy osoby o podobnym sposobie mówienia, używające wręcz tych samych zwrotów, zarzucającej pozostałym osobom agresję, starają się przekonać kogoś do tego wynalazku. Dwa loginy w oczywisty sposób powiązane ze sobą... tak oczywisty że jeden z nich został zbanowany. Trzeci - możliwe że z innego komputera słany ( z domu, a nie z biura ? ).

W mojej opinii - wątek śmieciowy, ktoś może faktycznie się dać nabrać na tą "technologię".

(kasować, kasować)

Ciekawostka - trzy osoby o podobnym sposobie mówienia, używające wręcz tych samych zwrotów, zarzucającej pozostałym osobom agresję, starają się przekonać kogoś do tego wynalazku.

Szkoda mi juz czasu na pisanie na tym forum.

Wiekszosc szuka tu intryg i mozliwosci pokpienia z innych uzytkownikow.

Jeszcze raz dzieki tym, ktorzy pomogli (Prostasiowi włacznie).

Przepraszamy że nie poszło po Twojej myśli. Problem polega na tym że wpadłeś na forum gdzie są ludzie myślący. Z reguły mają też odpowiednie wykształcenie i fizyka nie jest im obca. Są też wyczuleni na bzdury i kryptoreklamę.

Nie wiem, może na Pudelku pójdzie Ci lepiej? Daj znać jak było.

Do gluestick! Nie daj się zakrzyczeć! Nie ma sensu dalej wyjaśniać, że Marko-M25 i robokop to dwie osoby, a także to, że nie mają nic wspólnego ani z jakąś osobą trzecią, ani z marketingiem, ani z reklamą(!), bo tu chodzi o coś innego. Faktyczna agresja niektórych piszących tu osób wyraźnie wskazuje na to, że nie ma u nich woli na rzetelną, merytoryczną odpowiedź na Twoje pytanie, ale na zohydzenie i "wystrzelenie" w niebyt takiej "bzdury" jak ogrzewanie fazowe. A robią to manipulując prawdziwymi liczbami i faktami, tyle że wziętymi nie z tego tematu. Coś w tym jest. Panowie z tego forum, myślący i znający fizykę lepiej od profesorów wyższych uczelni technicznych wiedzą, że na tych wyższych uczelniach są ludzie, co za pieniądze podpiszą się imieniem i nazwiskiem wraz ze swoim tytułem naukowym pod każdą bzdurą. Co więcej, te "mizerne" uczelnie są zainteresowane, by ich studenci pisali prace na temat ogrzewania fazowego. Dlaczego? No i jeszcze jedno; chyba wszystkie ich urządzenia pomiarowe należało wcześniej tak skalibrować, by dały oczekiwane wyniki? Prawda? No, a co z metodyką badań? Też jest sfałszowana? A co tam u producenta systemu robi rzecznik patentowy z tytułem profesora? Pewnie nie czyta tego forum, gdyż na pewno wstydziłby się swojej niewiedzy. Wcześniej, sporo na ten temat już zostało powiedziane i chyba ma rację gluestick, że już szkoda czasu. Ale kto ma choć odrobinę dobrej woli, to poczyta o przemianach fazowych itp. i może zrozumie na jakiej zasadzie działa ten system. A jak będzie miał więcej dobrej woli, to także znajdzie namiary i na firmę i na odpowiednich ludzi. A jak będzie miał dużo dobrej woli, to w przyszłości będzie dyskutował merytorycznie.

• 3 weeks później...
Witam uczestników w temacie ogrzewania fazowego. Jestem zainteresowany, jakimś, energooszczędnym ogrzewaniem. Często zasięgam opinii fachowców choć często wystarczą mi opinie rzeszy użytkowników. Właśnie w przyszłym tygodniu będą miał okazję zobaczyć takie ogrzewanie w domu jednorodzinnym. Musze przyznać, że po przeczytaniu wszystkich postów mam mieszane uczucia czy można przyjąć jakieś dane jako pewne. Przyznam, że nie wiem np jak działa lodówka, a jednak ją posiadam. Również nie wiem co telewizor ma w środku, ale go nabyłem. Ogrom ludzi lata samolotami i większość się dziwi jak to coś może latać. Może to ogrzewanie to też przełom w systemach grzewczych. Więc postaram się dowiedzieć jak najwięcej rzeczy praktycznych o tym systemie i chętnie podzielę się wiadomościami na tym forum

Do chrobry: na tym forum zostało już opisane na jakiej zasadzie działa ogrzewanie fazowe, a jest to czysta fizyka, niestety jak widać, nie dla wszystkich jasna. Dlatego doprawdy nie wiem czego więcej oczekujesz od AndMara? Ja też nie mam pojęcia jak jest zbudowany komputer, ale że to działa, to go używam i tyle. W tym przypadku interesują mnie tylko jego parametry techniczne itp. I tak powinno być z innymi rzeczami. W dzisiejszych czasach wszystko można policzyć i zmierzyć i na nic zdadzą się teorie spiskowe niektórych forumowiczów, że ogrzewanie fazowe to ściema, bo OF zostało rzetelnie policzone i zmierzone i co najważniejsze - działa.

• 5 weeks później...

Witam,

Ja rowniez szukam innego sposobu ogrzewania niz nasze kochane grzejniki...jak narazie najbardziej kuszaca dla nas metoda jest infrared radiation, zakladajac ze budynek jest super ocieplony i zbudowany z materialu dobrze magazynujacego cieplo.Niestety panele infrared mozna latwo ukrasc -w domu gdzie jestes 2tyg w miesiacu jest taka mozliwosc...AndMar i Robokop mam pytanie- z jakiego materialu musialby byc zbudowany dom jednorodzinny by ten system dzialal jako glowny. Jak dotad wybralismy silke 18cm, 20 lub 25cm styro, stropodach w czesci mieszkalnej 70m2, czesc nocna strop drewniany z widocznymi belkami. Jaki system alarmowy bylby zalecany przy takim ogrzewaniu- czy moze byc kominek z plaszcze wodnym -ogrz.podlogowe? Czy w budynku zbudowanym z takich materialow taki system bedzie sfektywny? Szkoda ze nie pojawilo sie wiecej uytkownikow tego systemu...

Ewasek, proszę Cię bardzo. Ogrzewanie ścienne uruchomiłem kilka tygodni temu. Póki co nie mieszkam, więc utrzymuje minimalną temperaturę na kotle 25C. Przy tej temperaturze w pomieszczeniach na parterze mam temp 18-19C, ale jeszcze nie grzeje góry a przez klatkę tam ucieka ciepło. Brakuje też mi drzwi wewnętrznych, wiatrołap jest otwarty na dom.

Wadą ogrzewania jest jego powolniejsze rozgrzewanie budynku - przy kaloryferach jak nagrzejesz to masz ciepło w domu w 2 godzinny, przy ogrzewaniu ściennym jest jak przy podłogówce - potrzebujesz te 1-2 doby. Najlepiej nie dopuszczać do wyziębienia budynku. Jeśli ma to być domek weekendowy to raczej zapomnij. Prawdopodobnie szybciej rozgrzałbym gdybym miał w ścianach BK a nie silkę.

Trudno mi mówić o komforcie, ale rzeczywiście nie odczuwam przy tych 18 stopniach zimna, tyle, że przebywam w budynku w ciągu dnia, nie wiem jakby było wieczorem przed telewizorem. Inny sprawa, że mimo nowego domu mam uruchomioną wentylację z rekuperatorem która w ciągu jednej nocy zbiła mi wilgotność z 67% do 54%. Przy niższej wilgotności komfort jest wyraźnie lepszy.

Jak widzę całe to ogrzewanie fazowe to ścienne w którym zastosowano trochę inny rodzaj transportu ciepła albo inaczej mówiąc wytoczono armatę na muchę. Nie bardzo widzę jakieś dodatkowe zalety w stosunku do mojego ogrzewania, na pewno jest wada : jest droższe.

Jak system wyglądał u mnie przed tynkowaniem możesz zobaczyć sobie tutaj:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e365e02d76914c1.html

zwykła rurka od podłogówki, cena ca. 3 zł/metr.

Na cały dom wyszło 800 metrów rurki (ca 170m2 pow. użytkowej).

a nie zastanawia Cię to

Mam do Pana "1950" drobną prośbę - sorry za offtopic - ale pisał Pan kiedyś w innym wątku o wykonawcy bufora wg pomysłu adama ( http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a ). Czy może Pan podesłać namiar na tego wykonawcę takiego bufora i jak ten bufor w ogóle się spisuje? Pisałem na PW ale na tym forum muratora to chyba nie działa... Mój adres @ to [email protected]