hydraulik_ 01.10.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Podobno ta substancja w rurkach jest tajemnicą. Zatem jakikolwiek wyciek i trzeba wzywać oczywiście odpłatnie ekipę, która przywiezie tajemniczą ciecz w fiolce (oby nieszkodliwą!) To może być woda .Woda w niskim ciśnieniu wrze przy niskich temperaturach. Wystarczy do rurki wlać wodę .Chwilę zagotować aby usunac powietrze (zostanie para nasycona).Nastepnie zalutować drugi koniec. Pionowa rurka zanurzona w chłodnym tynku więć para się skropli a jednocześnie spadnie ciśnienie a jednocześnie zacznie wrzeć ciecz w dolnej części rurki podgrzana przez kolektor. Robiłem to na fizyce w podstawówce:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.10.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 wyciek- wyciekiem, mnie interesuje ile sobie życzą za cały ten wynalazek razem z buforem i piecem ( mam nadzieje ze ten piec nie okaże sie PC bo to dopiero była by szopka:lol2:) To cud .Układ zawiera mało wody .Wiec montują bufor.A grzeją ścianę o ogromniej masie(tą mała ilością wody) I to powoduje 60% oszczędności w porównaniu do .............????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.10.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 ! Mam natomiast zainstalowany ten system w domu i wcześniej, odwrotnie niż Wy, bardzo dokładnie zapoznałem się z tematem. jak długo masz to zainstalowane? coś mi sie wydaje że będzie to twój pierwszy sezon grzewczy;) daj znać na wiosnę jak rachunki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marko-M25 01.10.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Ale jestem naiwny! Myślałem, że będzie merytoryczna dyskusja, porady użytkownika, a nie jakieś docinki i niezrozumiały bełkot -chyba konkurencji. Ogrzewanie to mam już 6 lat i jak mi się wydaje mam więcej do powiedzenia na ten temat niż prezentowani tu pseudoznawcy tematu. Szkoda dla was czasu. [ od moderatora: Marko-M25 = robokopban za dublowanie nicków] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.10.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Ale jestem naiwny! Myślałem, że będzie merytoryczna dyskusja, porady użytkownika, a nie jakieś docinki i niezrozumiały bełkot -chyba konkurencji. Ogrzewanie to mam już 6 lat i jak mi się wydaje mam więcej do powiedzenia na ten temat niż prezentowani tu pseudoznawcy tematu. Szkoda dla was czasu. Nie jesteś pierwszy .Ja to robiłem też kilka lat temu.Jeden z klientów narzeka bo mu bulgocze .Producent przyjeżdżał i maidrował . To zwykłe ogrzewanie ścienne.Jeżeli jest inaczej to podaj podstawy fizyczne i argumenty a nie co tobie się wydaje. Dostałeś serię pytań i wątpliwości bo podajesz dziwne informacje ,a my niestety kończyliśmy szkoły na etapie prawa zachowania energii i ciągłości strugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.10.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Ale jestem naiwny! Myślałem, że będzie merytoryczna dyskusja, porady użytkownika, a nie jakieś docinki i niezrozumiały bełkot -chyba konkurencji. Ogrzewanie to mam już 6 lat i jak mi się wydaje mam więcej do powiedzenia na ten temat niż prezentowani tu pseudoznawcy tematu. Szkoda dla was czasu. proste pytanie, czy użytkowałeś inny rodzaj użytkowania w twoim budynku? jeżeli nie, to na jakiej podstawie twierdzisz, że to takie, bijące na głowę, rewelacyjne i pozwalające na zaoszczędzenie 60% energii, ogrzewanie? teksty typu konkurencja sobie odpuść, jak piszesz bzdury to nie sądź, że tutaj siedzą idioci i przyklasną ci, następne pytanie, skoro to takie rewelacyjne rozwiązanie, to dlaczego dopiero ty, tutaj, piszesz o tym, gdzie ci wielcy w ogrzewaniu, co to trywialnie mówiąc, olali takie rewelacyjne rozwiązanie? i jeszcze jedno, czy nie uważasz, że to co piszesz, jest sprzeczne z prawami fizyki? a fizyka, a przynajmniej jej podstawy, jest nauką której się nie da oszukać, tak, że jeżeli już piszesz, to się zastanów co piszesz, zwłaszcza w wątkach które opierają się na tej nauce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.10.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 ja to wiem, Ty to wiesz, wie jeszcze wielu forumowiczów,ale o tym nie wie, także wielu,dlatego trzeba im pewne rzeczy uświadomić, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.10.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 byłem na ich stronie i może się ustosunkuję do tych rewelacji Korzyści wynikające z zastosowania ogrzewania fazowego Redukcja kosztów ogrzewania do 60% BZDURA wynikająca bezpośrednio z faktu, że jeżeli do utrzymania w pomieszczeniu temperatury np 20 C potrzeba dostarczyć 1 kW ciepła, to tę ilość ciepła trzeba dostarczyć zawsze niezależnie od rodzaju ogrzewania z prostego powodu, takie są straty ciepła tego pomieszczenia obniżenie temperatury czynnika zasilającego instalacji do 20 - 50 °C, żadna rewelacja, w tej chwili w nowo-budowanych domach, temperatura zasilania, ze względu na dobre ocieplenie nie przekracza 50C, 20C mało prawdopodobne żeby mogło wystąpić obniżenie temperatury powietrza w ogrzewanym pomieszczeniu o ok. 3 - 4 °C, co pozwala zaoszczędzić do 30% energii, prawda, ale nie o 3-4C, jest coś takiego jak wykres Koeniga TUTAJ który pokazuje jak wygląda komfort cieplny pomieszczenia w zależności od temperatury przegród, przy ogrzewaniu ściennym temperatura pomieszczenia może być obniżona, właśnie ze względu na wyższe od normalnych temperatury wspomnianych przegród, oszczędności jakie można z tego uzyskać wynikają z tego, że rzeczywiście są mniejsze temperatury zasilania ale też mniejsze temperatury otoczenia, co przekłada się na niższe koszty użytkowania nie wiem w co wierzyć czy w oszczędności rzędu 30 czy 60% zmniejszenie pojemności wodnej układu od 5 do 8 razy (80%) przez zastosowanie czynnika grzewczego, prawda, ale zmniejszenie zładu nie zawsze jest dobre zmniejszenie strat związanych z transportem ciepła z uwagi na niższą temperaturę wody, prawda, wynika z fizyki przy tym samym komforcie cieplnym obniżenie temperatury o 4 °C, co daje 15% oszczędności przy zastosowaniu wentylacji z odzyskiem ciepła, o tym pisałem już wyżej, ale mamy już dodatkowe 15% możliwość zastosowania energooszczędnych źródeł ciepła, takich jak kolektory słoneczne, pompy ciepła, to zawsze można zrobić, ale nie kolektory jako podstawowe źródło ciepła do ogrzewania, ściana zewnętrzna budynku, na której jest zastosowane ogrzewanie fazowe staje się izolatorem, przez co zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne budynku. nie prawda izolacją jest przede wszystkim ocieplenie budynku, w przypadku nie ocieplonego budynku, system będzie generował straty, ogrzewanie fazowe zapewnia odpowiedni mikroklimat, ponieważ temperatura komfortu cieplnego jest niższa niż przy ogrzewaniach konwekcyjnych. Dla systemów podłogowych i ściennych wynosi 16 ÷ 17 °C. znowu manipulowanie liczbami, przy 16C nie będzie komfortu, Zapotrzebowanie na energię cieplną przy ogrzewaniu fazowym jest o 15% mniejsze niż przy ogrzewaniach konwekcyjnych. zapotrzebowanie na energię cieplną przy ogrzewaniach płaszczyznowych zgodnie z wykresem Koeniga z założenia jest niższe ze względu na niższe temperatury zasilania, dotyczy to także podłogówki i ogrzewania sufitowego, Dodatkowe oszczędności przynosi obniżenie parametrów czynnika grzejnego: przy tradycyjnych źródłach ciepła 5%, przy kotłach kondensacyjnych 15%, przy pompie ciepła 40%. obniżenie temperatury zasilania zawsze przynosi oszczędności, ale manipulowanie w taki sposób liczbami i pisanie półprawd jest zwykłym naciąganiem naiwnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robokop 02.10.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Jestem niezależnym instalatorem i powalają mnie wasze prostackie komentarze i chęć zgnojenia gościa, który ma zainstalowane takie ogrzewanie i jak widać, chciał odpowiedzieć gluestick na zadane przez niego pytanie. Robię różne instalacje i to fazowe ogrz. też. W czwartek odpaliliśmy kolejną taką instalację. Ludzie są zadowoleni, ale według was to pewnie ściema? Odbyłem w firmie kilka szkoleń i nigdy nie usłyszałem od nich negatywnego słowa na temat innych rozwiązań. Więcej, wielokrotnie mówiono o tym jak można łączyć inne systemy z ich systemem. Mnie też wydaje się, że szkoda czasu na gadanie do ludzi, którzy nie chcą słuchać bo wszystko wiedzą najlepiej. Gościu pisze, że wykorzystano tam znane prawa fizyki, a jakiś burak na to, że gościu chce zmieniać prawa fizyki. No totalne dno intelektualne. Mnie to dokładnie lata koło ... nosa, czy wierzycie w to, czy nie. Dla mnie najważniejsze jest to, że to działa. Jak który taki mądry, niech udowodni, że tak nie jest. Dlatego mam dla was radę - róbta chłopaki swoje i nie wcinajcie się tu, bo widać, że nie macie zbyt wielkiego pojęcia o zagadnieniu i jak chcecie być burakami, to wasza sprawa. A gościu opisujący system wcale nie kłamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.10.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 W czwartek odpaliliśmy kolejną taką instalację. Ludzie są zadowoleni, to za długo ta instalacja sie nie napracowała..., grzeje to i zadowoleni:D więcej na temat domu i tej instalacji poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.10.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 dane..., człowieku dane... z wyzwiskami to później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.10.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 fajny temat... a jaki wysyp jedno (kilku-postowców) normalnie same zalety i oszczedności.. a wy kręcicie nosami "Bobek" może jednak zostaniesz z nami, dobrze się tobie pisze tak na luziku:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.10.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Oszczędności biorą się z tego, że mamy do podgrzania o 80% wody mniej niż w przypadku ogrzewania tradycyjnego i możemy zastosować mniejszy piec. Słuchaj, mam pytanie. Bo ja mam konwektory elektryczne więc mam 100% wody mniej do podgrzania. Czyli oszczędności u mnie powinny sięgać 100%. Niestety w zimie płacę rachunki za prąd. Nie za duże ale jednak. Możesz coś doradzić? Zrobiłbyś tak żeby rachunki wyniosły 0 zł? Ile to by kosztowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robokop 02.10.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Wprawdzie jestem od palnika i klucza, ale to nie ja tu kogokolwiek obrażam. Nie mam takiej intencji! Najpierw wyśmiewa się gościa, obraża nazywając go kłamczuchem, że pisze bzdury, że chce zmieniać prawa fizyki, że jest to bełkot dla naiwnych i itd. i pomimo, że to nieprawda, to co, według was nie jest to obrażanie? 1950 pisze, że trzeba opierać się na nauce. Ale w innym miejscu pisze, żeby gościu nie podpierał się badaniami UW. Czytałem wcześniej, że badania robiła Politechnika Warszawska i stwierdzenie, że za pieniądze zrobią wszystko, jest delikatnie mówiąc zwykłym grubiaństwem. Na jednym ze szkoleń (i nie robiła tego jakaś firma Thermo-coś - nawet nie słyszałem o takiej) był pewien profesor zajmujący się badaniami tego zjawiska. Sporo nam wyjaśnił. Wiem, że w Krakowie jest też drugi profesor zajmujący się tym tematem. Jeśli choćby ci dwaj panowie też łyknęli tę papkę dla naiwnych, to doprawdy strach się odzywać do niektórych z tego forum, bo dopiero powalą wiedzą. Czytając niektóre posty nie rozumiem, jak to możliwe, że gdy zimą będąc na dworze staniemy w słońcu, to jest nam ciepło? Nie ma przecież wokół ścian kumulujących ciepło. A gdy tylko słońce zajdzie za chmury, robi się zimno? Bardzo proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.10.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 jak to możliwe, że gdy zimą będąc na dworze staniemy w słońcu, to jest nam ciepło? Nie ma przecież wokół ścian kumulujących ciepło. A gdy tylko słońce zajdzie za chmury, robi się zimno? Bardzo proszę o odpowiedź. taka sama sytuacja jest gdy palimy ognisko w zimny dzień, ale... w twarz nam gorąco ,w plecy niestety już nie;) tak samo można odpalic promiennik w zimnym pokoju żeby nam w "glacę"grzał, ale niestety ogólnie za ciepło to nam nie będzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robokop 02.10.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Stany skupienia mogą być realizowane na wiele różnych sposobów. Sposoby te są nazywane fazami materii. Ilość niezależnych składników, ilość faz w układzie oraz ilość zmiennych intensywnych (np. ciśnienie, temperatura), które można zmieniać bez jakościowej zmiany układu opisuje ważna reguła faz Gibbsa.Reguła faz lub reguła faz Gibbsa – jest to zależność obowiązująca dla każdego układu będącego w równowadze termodynamicznej, łącząca liczbę faz w układzie, liczbę składników niezależnych oraz liczbę stopni swobody:s = alpha - beta + 2 gdzie:s – liczba stopni swobody, czyli liczba zmiennych intensywnych, które można zmieniać bez jakościowej zmiany układu (bez zmiany liczby faz w równowadze)α – liczba niezależnych składników, a więc takich, które nie dają się określić za pomocą zależności chemicznych poprzez stężenia innych składników (niezależnych).β – liczba faz, a więc postaci materii jednorodnej chemicznie i fizycznie (np. roztwór, faza gazowa, kryształy o określonym składzie) Zmiana fazy materii może wymagać dostarczenia lub odebrania energii, wówczas ilość przepływającej energii jest proporcjonalna do masy substancji zmieniającej fazę i można wyrazić ją wzorem: Q=m x L Q - nazywane jest również ciepłemm - masa,L - ciepło przemiany fazowej (np. ciepło topnienia, ciepło skraplania). Powyższe było do kolegi Vld, bo chyba pytany nie odpowiada. Jasiek71. Wiedziałem, że nie zawiodę się na Tobie! W opisanych przez Ciebie sytuacjach jest nam ciepło dzięki promieniowaniu cieplnemu. Tak samo ogrzewa nas kolektor podtynkowy, a właściwie promieniowanie cieplne, które emituje. Jak zgasimy ognisko, będziemy odczuwali chłód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.10.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 najpierw zacznijmy od pytania :jak wygląda cała kompletna instalacja i w jakim domu sie znajduje?jaki dom i z jaką instalacją był odnośnikiem do tych 60% oszczędności ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.10.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Stany skupienia mogą być realizowane na wiele różnych sposobów. Sposoby te są nazywane fazami materii. Ilość niezależnych składników, ilość faz w układzie oraz ilość zmiennych intensywnych (np. ciśnienie, temperatura), które można zmieniać bez jakościowej zmiany układu opisuje ważna reguła faz Gibbsa. Reguła faz lub reguła faz Gibbsa – jest to zależność obowiązująca dla każdego układu będącego w równowadze termodynamicznej, łącząca liczbę faz w układzie, liczbę składników niezależnych oraz liczbę stopni swobody: s = alpha - beta + 2 gdzie: s – liczba stopni swobody, czyli liczba zmiennych intensywnych, które można zmieniać bez jakościowej zmiany układu (bez zmiany liczby faz w równowadze) α – liczba niezależnych składników, a więc takich, które nie dają się określić za pomocą zależności chemicznych poprzez stężenia innych składników (niezależnych). β – liczba faz, a więc postaci materii jednorodnej chemicznie i fizycznie (np. roztwór, faza gazowa, kryształy o określonym składzie) Zmiana fazy materii może wymagać dostarczenia lub odebrania energii, wówczas ilość przepływającej energii jest proporcjonalna do masy substancji zmieniającej fazę i można wyrazić ją wzorem: Q=m x L Q - nazywane jest również ciepłem m - masa, L - ciepło przemiany fazowej (np. ciepło topnienia, ciepło skraplania). no to zakładamy, że straty ciepła pokoju 20 m2 przy temp wew 20C, a zew - 20C wynoszą 2 kW, oraz zainstalowany w nim grzejnik ma 2 kW przy parametrach 75/55/20. Zgodnie twoim wzorem w ciągu godziny przepływa przez ten grzejnik 84L wody x Delta T 20C x 4200 J/kg zostawiając w pokoju 2000W ciepła. Proszę mi policzyć jak krowie w rowie, ile ciepła trzeba do tego pokoju dostarczyć by zachować te same warunki 20C wewnątrz. Ile litrów wody i jakiej temperaturze musi jakieś tam źródło w kotłowni wyprodukować dla tego konkretnego pokoju i jaki konkretny zysk (wartość dodaną) stanowi to ścienne ogrzewanie fazowe i skąd ten zysk powstaje, pobiera go z innego pokoju, ma jakieś pierwiastki które w trakcie eksploatacji ulegają utlenieniu, połączeniu/ rozdzieleniu i z tego procesu powstaje dodatkowa energia? Tylko nie próbuj mnie przekonywać, że będzie mi równie ciepło jak będę miał w pokoju 15, czy będzie mi ciepło w twarz, przy jednocześnie zmarzniętym tyłku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 02.10.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Spróbuję troszkę uspokoić Waszą dyskusję.Zwracam uwagę, że kolega, na którego tak krzyczycie, pisał o oszczędności 60% KOSZTÓW, a nie 60% CIEPŁA. To stanowi pewną różnicę.Jeśli weźmiemy pod uwagę np. kocioł węglowy - to koszty ogrzewania są równe kosztowi zakupu węgla powiększonemu o koszt zakupu energii elektrycznej potrzebnej do napędzania urządzeń towarzyszących (podajniki, wentylatory, pompy...). A sprawność rzeczywista kotła węglowego (w obszarze niskich mocy, z którymi pracuje przez większość sezonu grzewczego) wynosi 30-50%.Tak, jak ja to zrozumiałem, koledze nie chodziło o pokrycie 100% ubytków ciepła z obiektu za pomocą doprowadzenia 60% ciepła. Chodziło mu raczej o oszczędności finansowe (zmniejszenie kosztów).Nie powiedział - niestety - w stosunku do czego. Stąd cały ten harmider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.10.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 samodzielny instalatorze, od palnika i od klucza, rozumiem też, że z wielkiego miasta Kamieńsk, podstawą tego wszystkiego jest czytanie ze zrozumieniem,jeżeli tego nie opanujesz, to............... dupa mokra, jeżeli nie zrozumiałeś tego co pisałem, to mówi się trudno,może na pewne rzeczy cię naprowadzę, badania można zlecić każdej placówce badawczej,nie ważne kto, nie ważne co mają badać,byle było zlecenie i kasa za to,jednakże to, że ktoś zlecił badania, wcale nie świadczy o tym, że wniosły one coś nowego w tym temacie,i taki był sens mojej wypowiedzi,szkoda, że tego nie zrozumiałeś, być może, rzeczywiście nadajesz się tylko do palnika i klucza, w omawianiu strony producenta w jasny sposób napisałem, co jest prawdą, co nieprawdą,a co wierutną bzdurą, tworzenie tego typu tekstów które są mieszaniną prawdy, półprawdy i wierutnej bzdury, jest zadaniem marketingowców którzy w ten czy inny sposób mają sprzedać produkt,ale to wcale nie świadczy o tym, że dany produkt jest najlepszy na świecie i że można wciskać kit potencjalnemu klientowi, nie napisałem, że to nie działa,działa i klienci jeżeli jest zrobione zgodnie ze sztuką, na pewno będą zadowoleni, bo to jest najzwyklejsze ogrzewanie ścienne, a moim zdaniem jest to najlepszy sposób ogrzewania,i niezależnie od tego czy to będzie hipokaustum z przewodami prowadzonymi w ścianach, czy rury w ścianie, czy ciepłowody, czy też mata elektryczna,zawsze będzie to ogrzewanie ścienne,i będzie miało te zalety, których nie negowałem, chodziło mnie i nie tylko mnie o manipulowanie danymi, jeżeli zaś chodzi o grubiaństwo,to z tego co wyżej jest napisane,nie zauważyłem inwektyw spośród uczestników, dopóki ty się nie zjawiłeś, zakuty łbie, i przeczytaj to ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts