kbab 07.06.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 (edytowane) Teraz firma niedługo będzie montować system podążny za słońcem dla części paneli fotowoltaicznych i docelowo ma być 22-26szt 240watt oraz resztę aku i min 5kw własnego zasilania w słoneczne dni i min. 0,5kw w pochmurne.. Jaki jest koszt tego systemu (w całości z akumulatorami, jakimi)? W innym temacie odniosłem się do takiej oferty http://allegro.pl/przydomowa-elektrownia-fotowoltaiczna-3-36-kw-i2380919726.html jeśli rzeczywiście taka elektrownia dostarczy 3360kWh/rok to czy warto wydać na nią 28500zł? Tą ofertę należy uzupełnić o akumulatory - to będzie poważny koszt - tanie kwasowe nie bardzo się nadają. W/w oferta przydomowej elektrowni jest wykonana z "wydajnych" 14 paneli o łącznej pow 23,13m2, co oznacza, że sprawność jest mała i wynosi 145,27kWh/m2/rok - uwaga - tylko 0,398kWh/dobę, mówimy o najnowszej technologii - czy warto??????????????? Dodam, że testuję panel 20W, i dzisiaj przy słońcu podaje ok 0,65-0,75A, jak zajdzie chmurką to prąd ładowania spada nawet do 0,05A - jak dla mnie to słaby wynik, nawet najkorzystniej ustawiony do słońca w ciągu ostatnich 2 dni nie przekroczył 1A, zatem przy 13,1V osiąga moc max 13,1W - do 20W sporo brak - uważam, że pieniądze zainwestowane w taki gadżet nigdy się nie zwrócą. Uzupełnię; godz 18,15, jest jeszcze widno, chociaż już bez słońca, panel 20W podaje prąd 11,3mA przy napięciu 12,4V - "elektrownia" pracuje z mocą 0,14W, zaledwie 0,7% mocy podanej przez producenta. Dodam, że prąd ładowania szybko spada, już poniżej 8mA (godz 18,22) Jak widać z pomiarów, pełna moc przy takiej słonecznej pogodzie jest nieosiągalna, a zakładane 10% mocy w pochmurne dni to "marzenie ściętej głowy" Edytowane 7 Czerwca 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albercik39 07.06.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Jaki jest koszt tego systemu (w całości z akumulatorami, jakimi)? W innym temacie odniosłem się do takiej oferty http://allegro.pl/przydomowa-elektrownia-fotowoltaiczna-3-36-kw-i2380919726.html jeśli rzeczywiście taka elektrownia dostarczy 3360kWh/rok to czy warto wydać na nią 28500zł? Tą ofertę należy uzupełnić o akumulatory - to będzie poważny koszt - tanie kwasowe nie bardzo się nadają. W/w oferta przydomowej elektrowni jest wykonana z "wydajnych" 14 paneli o łącznej pow 23,13m2, co oznacza, że sprawność jest mała i wynosi 145,27kWh/m2/rok - uwaga - tylko 0,398kWh/dobę, mówimy o najnowszej technologii - czy warto??????????????? Dodam, że testuję panel 20W, i dzisiaj przy słońcu podaje ok 0,65-0,75A, jak zajdzie chmurką to prąd ładowania spada nawet do 0,05A - jak dla mnie to słaby wynik, nawet najkorzystniej ustawiony do słońca w ciągu ostatnich 2 dni nie przekroczył 1A, zatem przy 13,1V osiąga moc max 13,1W - do 20W sporo brak - uważam, że pieniądze zainwestowane w taki gadżet nigdy się nie zwrócą. Uzupełnię; godz 18,15, jest jeszcze widno, chociaż już bez słońca, panel 20W podaje prąd 11,3mA przy napięciu 12,4V - "elektrownia" pracuje z mocą 0,14W, zaledwie 0,7% mocy podanej przez producenta. Dodam, że prąd ładowania szybko spada, już poniżej 8mA (godz 18,22) Czy najnowszej? Ja mam zamontowane nowe panele kupione po 181 Euro 245watt model EG-245-P60-C, do tego akumulatory Trojany. Sprawdziłem jak zachowują się w pochmurny dzień i "nienajnowsza" technologia polikrystaliczna zdaje się przewyższa tą zaoferowaną naj Tobie? Mój panel daje w całkowicie zachmurzony dzień (sprawdzane około 13-14h)około 10-30w przy napięciu około 6-15v , a 6 spiętych w klaster daje około 100w, nie sprawdzałem w nocy ale możliwe że cząstkowe napięcie jakieś jest również, inwerter na razie w pudle jednofazowy 3500w w pełni automatyczny, z ładowaniem, aku miały by mniejsze ale jednak zdecydowałem teraz że będą J305P-AC 310Ah, system tracker dla 2 klastrów paneli po 6 szt, reszta na dach choc możliwe że będzie 18szt na obrocie. Co do samego panela jak ustawiony na max na słońce daje Vmax na poziomie 70-75% pod warunkiem ze licznik pokaże ponad 950 jednostek ... Patrząc na charakterystykę prądowo-napięciową tej baterii słonecznej to uzyskanie około 150w juz będzie dobrym wynikiem... Poza tym producent zawsze podaje parametry VMPP/IMPP lub Pmax w watach i Amperach a jak poczyta głębiej specyfikacje są to graniczne parametry... rzeczywiste możliwości są inne ... Jak sprawdzisz oferty z zachodu cena detaliczna panela jest sporo mniejsza niż w firmach w PL, również reszta sprzętu i różnica niemała bo wynosząca nawet ponad 20% licząc w netto, jak chcesz kupi i wydajesz jednorazowo z 20tys eu cena idzie w dół 3-5% dodatkowo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.06.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 (edytowane) Odpowiesz na pytanie w 1 zdaniu? Chodzi o koszt całego systemu tej elektrowni. Pomiary moje dotyczą małego panelu, który jak się okazuje w ostatnie 2 słoneczne dni dawał w porywach 13W (możliwe że technologicznie jest nieco gorszy). Edytowane 7 Czerwca 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beretto_Furmane 03.12.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 nie kojarzę żadnego posiadacza takiej pompy. Raczej ciekawostka aczkolwiek idea mi sie bardzo podoba. Przepraszam za wykopki - szukałem czegoś o ogrzewaniu ściennym, trafiłem na fazowe i ostatecznie tutaj. Ale wracając do przywołanego cytatu: Pompy ciepła z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem sprzedaje i montuje jedna firma z okolic Nowego Tomyśla. Mają nawet taką w biurze, wykorzystuje do pobrania i oddania ciepła przemianę fazową, zakładam, że na podobnej zasadzie działa ogrzewanie fazowe. Chwalą się zamontowaniem sporej liczby takich pomp. Rozwiązanie mało popularne, bo skomplikowane w montażu - układ grzewczy=układ termodynamiczny - i raczej dedykowane do budownictwa indywidualnego, więc raczej przykład nie płynie "z góry", ale podobno koszty działania takiego układu są symboliczne z powodu wyeliminowania pomp obiegowych i pośrednich wymienników cieplnych - prąd żre tylko sprężarka, więc SFP=COP. Zastanawia mnie porównanie kosztów montażu i eksploatacji pompy bezpośredniego parowania i skraplania z panelami fazowymi Feris - tu jakieś pompy obiegowe już muszą być + podgrzewanie wody. Można by to zrobić na pompie parowanie - woda i jeszcze zmniejszyć koszty działania? COP wysoko by wyjechało, jakby starczyło grzać wodę do 20-25C!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albercik39 10.02.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 (edytowane) A teraz odkopię temat i pochwalę się jak to wygląda już w praniu po przebudowie systemu na elektryczne... Dom jak to dom stary, smolisty , po przebudowie, ociepleniu , przepuszczalność cieplna robiąc badania wyszło średnio od 0,14 do około 0,18 W na m kw (firma mi określiła iz dwie ściany mają wyższą przenikalność cieplną ) co jest bardzo dobrym osiągnięciem w lepieniu starego domu... Jak wcześniej wspomniałem ogrzewanie fazowe, podłogówka (zakręcona bo parnik się robił) rekuperacja, oraz wspomaganie bufora panelami już docelowo jesienią dołożono i wyszło 26x235watt - średnio przy dobrych wiatrach około 5KW a w średnio pochmurny dzień inwerter dość mocno pływa bo pokazuje na wyjściu około od 600-1500w i obciążenie na sieć około 4-12A co w zupełności wystarczy do własnych potrzeb, gdzie zapotrzebowanie mam malutkie bo całe oświetlenie mam w Cob LED, wszystko energooszczędne, oprócz piekarnika, pralki no i bufora, który działa w taryfie nocnej lub gdy z paneli idzie więcej jak 1kw... Wszystkie panele zmieściłem na 2 słupach (po 6szt ) i na całym garażu... W tych panelach jest problematyczne tylko odśnieżanie i coroczne mycie.. a tak śmiga aż miło... I teraz ogrzewanie jednak zrobiłem inaczej aniżeli było przez rok z olejówką gdzie poszło mi około 950l oleju... i zmieniłem przebudowując to na elektryczne z piecem przepływowym indukty 1,5/3/5/7KW ze sterownikiem spiętym z inwerterem oraz z buforem 2x 500l, gdzie solary panelowe (takie 10 szt płaskie) potrafiły mi w ostatnich dniach nagrzać 2x500l płynu nawet do 70*C co w zupełności wystarczy na kilkanaście godzin grzania rurkami w ścianach z temperaturą na mieszalnikach 31/32*C od 16 do 8 rano a o 8 rano temperatura idzie na 26-28*C bo my i dzieci z domu do 16... . Temperatura gdy spadnie w buforze do 32*c w godzinach nocnych jest grzana z sieci do 50*C w jednym buforze połączonym z zasobnikiem wody użytkowej 300l . Gdy rano słoneczko przypali to grzeją foto gdy dadzą więcej niż bodajże 1kw i solary razem i wówczas wodę ostatnio mi nagrzało do temp. granicznej 90*C z zapasem wody 300l i przełączyło się do drugiego bufora który uzyskał ponad 70*C co wystarczy na grzanie ponad 1,5 doby... Temperatura w domu średnio 21/22*C ale czuje się jakby było 23/24*C że można w majtach latać. Podłogówkę odpaliłem na 26*C jak było pow -20 bo zdawało się ciut za zimno jak mocno wiało ale to raptem kilka dni i wówczas bufory stygły w 12h... Średnio wyszło mi za prąd z grzaniem wody i bufora nr1 około 250zł a najwyższy rachunek wyszedł z włączoną podłogówką gdy były te mrozy ponad miesiąc ponad - 15* z wiejką i wówczas chyba wyszło za całe zużycie prądu 370zł/mc. A monitoruję sobie zima dzwoniąc i podając odczyty licznika... Co do pomp ciepła to w życiu bym nie zainwestował 30/40tys zł bo przy takim ogrzewaniu niskotemperaturowym piec stopniowany elektryczny jest najlepszym rozwiązaniem i kosztuje nieco powyżej 5k... więc nic ,nie nie przekona do pomp ciepła z różnicą 25-30tys zł. Znajomy ma takie cudo i za prąd płaci więcej za samą pompę (ma specjalnie od 2 lat założony podlicznik do tego celu bo coś za prąd mu skoczyło ... ) Jak pompa ciepła ssie prądu 12KW to ile ciepła da? Ktoś mi tłokował namawiając na te rozwiązanie że 35kw tylko ile to jest w zł? Cóż podsumowując wydatki i przebudowę systemu grzewczego u mnie na ponad 160m wyszło około 70tys zł a kompletne rozwiązanie fotowoltaiki następne 50... ale gdybym miał wybór wybrałbym to samo... mimo iz wyszło coś niecałe 120tys zł. Od wiosny do jesieni za prąd płacę 15- do 50 zł max... gdzie nawet latem pali się prawie cały czas całe oświetlenie ogrodu, wjazdu i podświetlenie domu... Sąsiedzi pukali sie w głowę że tyle kasy wydaję na prąd a jak pokazałem rachunki to gałki im wypadają... Teraz rodzinka koło Wrocławia buduje domek kanadyjski chyba wymiarami podobnie jak mój (ciut pow. 150m) za prawie 300tys zł i inwestują w te rurki i podłogówkę z piecem też elektrycznym, solarami i u nich system z montażem zamknie się w cenie bodajże 45sty zł... no ale będą mieli również dodatkowy kominek. na mroźne dni .. Cóż jeśli ktoś uważa że pompa ciepła jest dobrym rozwiązaniem i jest to tani system czemu nie ... ale ja bym w takie coś nie wchodził.. Edytowane 10 Lutego 2014 przez albercik39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 120 000??? Człowieku!!! Za różnicę w cenie twojego i mojego systemu mam prąd zupełnie za darmo przez 28 lat!!! A jakbym tą różnicę wpłacił do banku to z odsetek mam cały rok za darmo i jeszcze na waciki zostanie!!! Masakra jakaś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.02.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Liwko nie unoś się. Przeca na poczatku tylko troche wydasz a potem ma juz za darmo - no nie? Jakbym był złośliwy to bym powiedział że niktórzy posiadzcze PC tak liczą. Ale nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Jakbym był złośliwy to bym powiedział że niktórzy posiadzcze PC tak liczą. Ale nie jestem. Wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albercik39 11.02.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 120 000??? Człowieku!!! Za różnicę w cenie twojego i mojego systemu mam prąd zupełnie za darmo przez 28 lat!!! A jakbym tą różnicę wpłacił do banku to z odsetek mam cały rok za darmo i jeszcze na waciki zostanie!!! Masakra jakaś! Cóż porównanie z jedzeniem czy z samochodem? Kiełbasę można jeść za 7zł, 12 i 30zł, także wypełnisz wbnętrzości, a auto możesz kupić w promocji za 26tys zł netto oraz za 100 i kilka razy więcej.... Jedno i drugie jeździ te droższe drożej... Co do domu to można kanadyjkę walnąć za niecałe 120tys zł jak mój znajomy sam 170m wybudował i tyle go wyniosło, ma grzejniki i podłogówkę i też ciepło i ogrzewanie go kosztowało może z 15k... Opala to kominkiem i piecem na opał stały i głównie drewno... Dywagować można na różne sposoby ale czy jest to wszytko porównywalne? Fotowoltaikę sobie założyłem bo miałem chęć, a że kosztuje to niemało to ja na to nie mam wpływu, co do rurek ciepła to jest w dechę i nikt mnie nie przekona do innych rozwiązań, Co do kosztów obecnych to oświetlanie mam całego podwórka, ogrodu około 1/2 ha...i średnio policzyłem że taki cymes kosztował by mnie miesięcznie około 500zł do tego ogrzewanie i reszta... czili średnio sobie policzyłem że zwraca się to w ciągu 10lat... Mnie drogo kosztowały przebudowy systemu i zabawa w rózne technologie, gdybym wiedział co wiem teraz kosztowało by to ze 20% mnie... Cóż takie rozwiązania nie nie są dla tych bez kasy bo jednak to kosztuje. Każdy ma zawsze część racji w swoich wypowiedziach.... Ale czy ogrzewanie ponad 400m3 za średnio 300zł przez 6mc to tak wiele? gdzie przez pół roku płacę 30zł za prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.02.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 a mówią że pieniądze są policzalne. Jednak nie dla wszytkich. Porównanie z kiełbasą i samochodem demagogicznie nietrafione. Woda podgrzana do temp 50 stC nie ma żadnej wartości dodanej (tak jak droższy samochód lub lepsza kiełbasa) . Jest to tylko konkretny koszt. W Twoim przypadku kolsalnie wielki biorąc pod uwagę koszty inwestycji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamar63 25.03.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Trudna ale pouczająca i ekscytująca dyskusja. Dziękuję wszystkim.Ciekaw jestem co postanowiła założycielka tematu "gluestic".Ja już wiem, że jeśli nowoczesne, ekonomiczne ogrzewanie, to ścienne jak najbardziej tak ale fazowe, nie koniecznie.Chyba, że ktoś się boi wody w ścianie.Przykro mi, że nie mogę wzbogacić dyskusji o swoje doświadczenia. Może w przyszłości;)Właśnie przygotowuje projekt z wykorzystaniem ogrzewania ściennego, bufora i kolektorów słonecznych.Staram się zoptymalizować koszty z efektami. Polecam temat wszystkim, którzy mają podobne dylematy. Najlepiej od dechy do dechy .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
33acka 25.03.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Sorry,że wcinam się w dyskusję ale to ,iż woda może wrzeć w temperaturze dwudziestu paru stopni zależy od ciśnienia pod jakim się znajduje.Nie oznacza to jednak,iż w takiej wodzie uda nam się ugotować jajko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 25.03.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Sorry,że wcinam się w dyskusję ale to ,iż woda może wrzeć w temperaturze dwudziestu paru stopni zależy od ciśnienia pod jakim się znajduje.Nie oznacza to jednak,iż w takiej wodzie uda nam się ugotować jajko. Jajka nie ugotujesz ale jelenia na CO za xx tyś.zł złapiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadziasu 25.06.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Witam serdecznie Chciałbym otworzyć salon Ferisa, jednak mam duże obiekcje. Nie wiem czy ten system grzewczy będzie się sprzedawał, nie wiem jak zachęcać potencjalnych klientów.System jest drogi,wiele niewiadomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.06.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Witam! Gluestick, chętnie podzielę się z Tobą (i nie tylko z Tobą) swoją wiedzą na ten temat, a był on zgłębiany przez ponad 10 lat! Ponieważ w ogrzewaniu fazowym zostały wykorzystane ściśle określone zjawiska fizyczne i ten, co choć trochę uważał na lekcjach fizyki (temat: przemiany fazowe) zrozumie o co chodzi i nie będzie pisał takich "rewelacji" jak jasiek71. W tym konkretnym przypadku, ciepła woda potrzebna jest tylko do wywołania reakcji przemiany fazowej cieczy niskowrzącej zawartej w podtynkowych panelach. Dlatego zład wodny jest mniejszy w stosunku do ogrzewania tradycyjnego nawet o 80%. Do ogrzania tak małej ilości wody możemy wykorzystać dowolne źródło ciepła o znacznie mniejszym zapotrzebowaniu na energię niż w systemach tradycyjnych. Dlatego tu oszczędności w porównaniu do systemów tradycyjnych mogą dochodzić nawet do 60%. Są na to dowody (poparte badaniami Politechniki Warszawskiej), z którymi jakikolwiek niedowiarek nie ma co dyskutować. W Polsce istnieje wystarczająca ilość działających instalacji ogrzewania fazowego, by przekonać się o skuteczności działania nie tylko takiego systemu grzewczego, ale również o skutecznej redukcji kosztów tegoż ogrzewania, a także o walorach zdrowotnych(!), które ten system ze sobą niesie. Jesteś zwykłym oszustem albo głupkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Jesteś zwykłym oszustem albo głupkiem Stawiam na oszusta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts