Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RollBorder - wymiana lub co zamiast niego ?

Recommended Posts

Istniejący rollborder (drewniany z półwałków) tak przegnił ze nadaje sie na podpałkę. Na wiosnę są dwie opcje wymienić go na nowy drewniany (nie chce plastiku) lub może coś innego. Czy jest macie jakieś propozycje.

Czy jest jakaś metoda zabezpieczenia, nasączenia tego drewna rollbordera abym nie musiał po go tak szybko wymieniać?

Istniejący rollborder (drewniany z półwałków) tak przegnił ze nadaje sie na podpałkę. Na wiosnę są dwie opcje wymienić go na nowy drewniany (nie chce plastiku) lub może coś innego. Czy jest macie jakieś propozycje.

Czy jest jakaś metoda zabezpieczenia, nasączenia tego drewna rollbordera abym nie musiał po go tak szybko wymieniać?

Jezeli chodzi o roll-border to albo z innego drewna (modrzew, egzotyk,) albo chemia taka jaką impregnowalo się kiedyś słupy / podkłady kolejowe. Ale to strasznie cuchnie a egzotyk i modrzew tez kiedys przegnije od kontaktu z ziemią.

Ja bym proponował obrzeża z kostki granitowej, tej takiej ciut większej (10 cm). Sąsiad zrobił jakieś 70-80 mb, wyszło mu dwie tony kostki. Do tego kilka worków piasku i cementu. Materiał razem poniezej 1000 PLN (robił sam, 2 weekendy). No i w zasadzie temat wyczerpany dożywotnio.

Ile lat miały te rollbordery?

• 2 weeks później...

Wszystko też zależy od tego co takie bordery mają odgradzać, czy np. trawnik od ścieżki (powiedzmy żwirowej), czy od rabaty wysypanej korą. Od tego trzeba uzależnić materiał, z jakiego będą wykonane. Osobiście mam "dwójkę" faworytów:

1. obrzeża typu ekobord (niekoniecznie tej firmy, są też tańsze, a równie dobrze odpowiedniki np. gala bord), montaż jest łatwy, a obrzeże jest później praktycznie niewidoczne.

2. obrzeża excelegde- to już wyższa półka cenowa, ale mają obrzeża wykonane również z aluminium i stali. Po zamontowaniu również są niewidoczne.

Nie polecam natomiast obrzeży typu "trim bord", które owszem, ładnie wyglądają po zamontowaniu (tzn. prawie nie wyglądają:) ) i są elastyczne, więc nie sprawiają problemów, ale mają duży problem z utrzymaniem linii prostej, jeśli taka jest wymagana- sprzedawane są w rolkach, może dlatego.

U mnie odgradzają rabaty wysypane korą od trawnika.

Jakoś do plastiku, aluminium nie mogę się przekonać. Stawiam na drewno. Choćbym miał co trzy lata wymieniać !!! Już jedną wojnę "drewnianą" wygrałem z żoną która meble ogrodowe chciała (teraz będę pisał z obrzydzeniem) .... metalowe.

• 2 years później...