Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

papa na zimno na ogniomurze

siruba

Recommended Posts

Muszę zabezpieczyć ogniomur papą, którą planuję przykleić lepikiem.

1. Nie wiem jednak czy powinienem wcześniej zagruntować mur.

Grunty które widziałem wspominają (opis na opakowaniu) o papach rozgrzewanych.

Wydaje mi się, że grunt polepszyłby izolację i przyczepność, ALE nie jestem pewien, czy jest konieczny.

Stąd moja prośba o opinię w tej sprawie.

2. Pokrycie dachu jest wykonane: papa, styropian, papa. Pomiędzy styropianem a ścianą jest pewna szczelina, nie pamiętam w tej chwili jej szerokości. Nie jestem pewien czy powinna ona zostać czymś zapełniona. Jeżeli tak to czym???

3. Kliny styropianowe muszę wycinać ręcznie. Brak w sprzedaży w mojej okolicy. ewentualne pozostałości z płyt planuję wykorzystać jako wypełnienie szczeliny pomiędzy już leżącymi na dachu płytami styropianowymi a ścianą.

4. podobno lepik zawiera w sobie rozpuszczalnik, który może zniszczyć styropian-klin. Przed położeniem papy na lepik trzeba trochę odczekać aż rozpuszczalnik odparuje. Jednak nie wiem, czy to wystarczy by po położeniu papy kliny pozostały nienaruszone.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i odpowiedzi.

Edytowane przez siruba