Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

dociepliłem swój dom styropianem 100mm termoorganika. na to siatka i dwa razy klej.

chciał bym zostawić to w tym stanie na rok albo dwa bo remontuję powoli dach i nie wiem czy

nie uszkodzę styropianu przy tej robocie, a raczej tak.

więc mam takie pytanie czym by zabezpieczyć te ściany żeby tak nie chłonęły wody bo trochę mnie to nie pokoi

(chodzi żeby woda spływała jak po "kaczce")

klej do styropianu, jak i do siatki jest firmy kabe czy cabe (nie wiem jak się pisze)

za pomoc z góry dziękuję.

pozdrawiam

toyor: po prostu weź gfo i zagruntuj i tyle. Tylko kup jakiś porządny grunt a nie najtańszy jaki znajdziesz. Stosownie do instrukcji - i powinno być ok.

dokładnie tak,

a jak masz system Kabe to zagruntuj Kabe (gruntem kwarcowym) pamiętając, że przed samym tynkowaniem dobrze jest powtórzyć gruntowanie i co ważne to już wiedzieć jaki tynk się chce by użyć grunt o tych samych parametrach (np. pod tynk akrylowy-grunt akrylowy, pod silikat-silikatowy itd) i trzymać się jednego producenta.

Zgadzam się z przedmówcami. Wystarczy zagruntować, ale nie najtańszym byle czym. Osobiście nie używałbym gruntu kwarcowego na tym etapie ze względu na jego cenę, później i tak trzeba byłoby gruntować nim jeszcze raz. Grunt mineralny w zupełności wystarczy.

z tego co odpisaliście to bardzo proste, ale niestety nie wiem co to jest "gfo"

wykombinowałem że to podkład pod sam tynk,a nie jakiś unigrunt.

podajcie nazwę albo symbol najlepiej jakiś uniwersalny ze względu na to że nie wiem jaki tynk będzie kładziony.

jest tego ze 130 m2.Tak że przed samym tynkowaniem mogę ponownie zagruntować bo nie ma tego dużo i koszt pewnie nie zrobi wielkiej różnicy

Ważne aby to było pewne i spełniało swoje zadanie przez odpowiedni okres.

Dzięki;-)

z tego co odpisaliście to bardzo proste, ale niestety nie wiem co to jest "gfo"

wykombinowałem że to podkład pod sam tynk,a nie jakiś unigrunt.

podajcie nazwę albo symbol najlepiej jakiś uniwersalny ze względu na to że nie wiem jaki tynk będzie kładziony.

jest tego ze 130 m2.Tak że przed samym tynkowaniem mogę ponownie zagruntować bo nie ma tego dużo i koszt pewnie nie zrobi wielkiej różnicy

Ważne aby to było pewne i spełniało swoje zadanie przez odpowiedni okres.

Dzięki;-)

"gfo" to czyste przejęzyczenie, chodziło na pewno o "go", powiem, że niełatwo dobrać uniwersalny grunt najlepiej już teraz zdecydować się na tynk by zachować parametry. Może ktoś z innych użytkowników ma jakiś pomysł. A czym docieplony masz budynek?

Hieh... Zamiast pisać xty raz słowo grunt napisałem weź go [w sensie grunt], a nie go w sensie marka, czy nazwa własna.

to było dobre Balto

ale google pokazało mi i tak http://www.promoceny.pl/detail/grunt-go-on-24895/

w sumie to i tak wiadomo o co chodzi;-)

dzięki i pozdro..