samotnik 29.09.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Kupiłem w końcu działkę, ale jeszcze muszę trochę pomyśleć nad koncepcją budowy i domu jako takiego, znaleźć architekta itd. Zastanawiam się, co mogę zrobić już teraz, zwłaszcza zanim przyjdą śniegi, co nie wymaga formalności, projektów, a co warto mieć. Po prostu szkoda mi czasu tylko na siedzenie i rozmyślanie. Przychodzi mi do głowy: * wykonanie mapy do celów projektowych* ogrodzenie* jakieś formalności do przyszłego pozwolenia na budowę typu wypis/wyrys z planu zagospodarowania (zwłaszcza jakieś długotrwałe - jakie?) Może coś z trawnikiem? Działka ma 22a i jej spora część w ogóle nie weźmie udziału w przyszłych pracach budowlanych, może warto tam już coś robić (na razie jest badylasta, nieładna trawa)? Nie wiem, rzucajcie pomysłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Empus 29.09.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Co do mapy do celów projektowych ważna jest chyba tylko 6 m-cy jeśli się nie mylę, więc zależy kiedy chcesz zacząć składać papiery o pozwolenie na budowę. Po drugie aby postawić ogrodzenie to chyba też trzeba zrobić jego projekt. Oczywiście załatwiaj wszelkie papierologie, wypis i wyrys, warunki techniczne podłączenia się do wodociągu, kanalizacji, gazu itd czeka Cię też wykonanie projektu zjazdu z działki na drogę, to też chwilę trwa. Co do siania trawy to zależy, jeśli jesteś pewien że poziom gruntu który w tej chwili masz będzie ostateczny i nie szkoda Ci pieniędzy to możesz siać, ale według mnie z tym to warto poczekać do końca budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinKunar 29.09.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Najpierw sprawdziłbym jaką masz glebę na działce, bo może się okazać, że musisz nawieźć 20 ton ziemi na ar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 29.09.2011 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Co do mapy do celów projektowych ważna jest chyba tylko 6 m-cy jeśli się nie mylę, więc zależy kiedy chcesz zacząć składać papiery o pozwolenie na budowę. Czy mapa do celów projektowych potrzebna jest architektowi/projektantowi do pracy jako takiej, czy też musi ją mieć tylko pod sam koniec, żeby nanieść na nią cośtam? Zakładamy oczywiście najprostszy przypadek, czyli goła działka, zarówno pod, na jak i nad ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 29.09.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 WitamWarto wykopać dużą dziurę i zobaczyć czy czasem się woda tam nie zbiera. Poziom wód gruntowych ma silny wpływ nawet na wybór projektu, o technologii wykonania fundamentów nie wspominając.Można się zorientować jakie problemy będą z prądem, gazem, kanalizacją, telefonami (można podpisać umowę z TP SA to będą musieli dociągnąć kabel) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Empus 29.09.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Czy mapa do celów projektowych potrzebna jest architektowi/projektantowi do pracy jako takiej, czy też musi ją mieć tylko pod sam koniec, żeby nanieść na nią cośtam? Zakładamy oczywiście najprostszy przypadek, czyli goła działka, zarówno pod, na jak i nad ziemią. No w sumie potrzebna pod koniec, aby nanieść dom, będzie też potrzebna do projektów przyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 29.09.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 1. Badania geologiczne2. Mapa do celów projektowych3. Miejscowy plan zagospodarowania albo Warunki zabudowy4. Projekt - wybrać5. Projekt - zlecić adaptację i uzgodnieniaI już wiosna za oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianmk 29.09.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Też zaczynam jutro podpisuję akt u notariusza. Musiałem wcześniej wykarczować brzózki samosiejki 0,5ha zaorać wybrać korzenie teraz talerzówka itd. Grunt 30-40cm dobra ziemia uprawna. Jeśli ma u ciebie zostać ten poziom gruntu mozna grodzić bez frontu bo na to pozwolenie na budowę. Przyłącza prąd, woda najważniejsze.Mapa do celów projektowych, projekt domu, naniesienie przyłączy na mapę, wystapienie o pozwolenie. Ja czekam na warunki zabudowy ale teren chcę przygotować jak pod trawę i może ogrodzić siatką po wznowieniu granic(geodeta).Do przyłącza prądu mapka geodezyjno-wysokosciowa 1:5000 ale weź 3-4 kopia jest tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 01.10.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 warto sprawdzić poziomy zanim wybierze się sposób robienia fundamentu. moja działka niby była równiutka, ale przy pracach ziemnych okazało się, że ma spory spadek w głąb. W efekcie ściana fundamentowa bedzie miała 1,5 m wysokości - a to koszty (piach, izolacja, godziny pracy koparki...). Ja na etapie 0 nie robiłem ogrodzenia, żeby koparka, grucha, ciężarówki z materiałami mogły swobodnie manewrować na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts