kkasperc 29.09.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Witajcie,W domu jesteśmy wieczorami i w weekendy.Obecnie jest piec gazowy z wbudowanym zasobnikiem na wodę, chyba z 30l i prócz kosztów akceptujemy to rozwiązanie.Grzeje, daje ciepłą wodę.Chcemy w salonie postawić sobie kominek.Charakter kominka - wyłącznie nastrojowy ponieważ stosunkowo rzadko bywamy w domu, a jak już jesteśmy to codzienne palenie w piecu nie będzie naszym hobby więc zrezygnowaliśmy z kominka z Płaszczem Wodnym + zbiornika na c.w.u.Niemniej jednak trochę szkoda ciepła puszczać kominem jak się już rozpali kominek.Rozprowadzenie ciepłego powietrza na piętro chyba również nie zrobię gdyż:a) za rzadko będę palić w kominkub) lubię jasne i czyste ściany/sufity i nie zniosę w pokojach ciemnych nalotów. W takim przypadku zastanawiam się czy i w jaki sposób wykorzystać uzyskane ciepło?Czy wylot ciepłego powietrza nad kominkiem to jedyne słuszne rozwiązanie? Jaki wybrać kominek (model), który przy opisanych powyżej obostrzeniach:a) będzie miał szybę kątową, kąt prosty, nie panoramicznąb) szyba będzie bez ozdób, zaciemnień itp. będzie miała najmniejsze obramowaniec) co by szyba się nie brudziła za bardzo - czytałem, że niektóre kominki mają jakiś nawiew na szybę by się szyby nie smoliły lub inne rozwiązania i najważniejsze d) będzie możliwość grzania chociaż pomieszczenia w którym znajduje się piec, a pomieszczenie z kuchnią i aneksem ma z 75m2. Najchętniej poproszę o konkretne modelePreferuję również piece wykonane w Skandynawii a nie te składane gdzie indziej z części skandynawskich. Cena gra dużą rolę. Z uwagi na sporadyczne wykorzystywanie całą inwestycję chciałbym zamknąć w 4 tyś jeśli to w ogóle jest realne. z góry dziękuję za doradzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.09.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Witaj , zanim zapytasz , poszukaj odpowiedzi. zamiast zakładać kolejny watek , należało najpierw przeczytać ten: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175224-Kominek-5-7-tys-czy-to-w-og%C3%B3le-realne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 29.09.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Skandynawski za 4 tysiące .. ale złotych czy euro ? Jeśli chcesz mieć kominek z szybą narożną za 4 tysiące zł to marne szanse , dodatkowo masz wymagania co do pochodzenia skandynawskiego .. w takim razie szanse są równe zeru .... niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkasperc 29.09.2011 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Sam wkład mnie pewnie tyle wyniesie W takim razie na jaki wydatek muszę się przygotować? Czytam wskazany wątek, ale to kolejne 15 stron do już nieźle pokaźnej biblioteki forum a czas na wskazanie miejsca pod piec mam do połowy przyszłego tygodnia. A piec to nie jedyna rzecz do przygotowania. To może napisze inaczej Pragnę piec z narożną szybą pod kątem prostym lub alternatywnie prostą lub panoramiczną Chciałbym by obudowa pieca akumulowała ciepło coś w rodzaju pieca kaflowego. Chciałbym odpowiedź w stylu: polecam taki a taki kominek - model taki i śmaki takiej firmy i zabudowę wykonany w tej technologii Koszta montażu i obudowy przeciętnie wąchają się w okół ...zł Przy zakupie zwróć uwagę na... Przy montażu zwróć uwagę na..... Dokup jeszcze ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 30.09.2011 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 My budujemy na Romotop Dynamic seria KV 025 , są to wkłady opracowane do ciepłych zabudów z wentylacją lub bez tzw Hypokaustum , przykłady realiazacji znajdziesz na naszej stronie . Do tych wkładów możesz stosować: kanały akumulacyjne wersja 01 , krążki Ortnera lub Cebudu wersja 01 ORT , ewentualnie wersje podstawową wersja 02 . Wkład te spełnią wszystkie Twoje oczekiwania ..oprócz jednego nie posiadają szyby narożnej niestety:( Zobacz narożne zastosowanie wkładu Dynamic kv 025 FR http://www.kafle-kominki.pl/kominek_darek.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrewhoopoe 30.09.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Pozwolę sobie dopytać w tym wątku bo w innym nie dostałam odpowiedzi a temat dotyczy odzyskiwania ciepła nawet przy sporadycznym paleniu. Proszę o konkretną informację. Jestem zainteresowana założeniem kominka z systemem odzysku ciepła przez instalację m.in. kręgów na wkładzie . Zaproponowano mi wkład austroflamm . Myślę jednak nad innym tańszym. Pytanie : ponieważ kręgi sporo ( a nawet bardzo dużo) ważą czy każdy wkład kominkowy nadaje się do takiego systemu i przy wyborze mam się kierować jedynie ceną, wyglądem czy też niektóre nie wytrzymają konstrukcyjnie takiej masy akumulacyjnej i wybierając trzeba zwracać uwagę na jakiś inny parametr. Bardzo proszę o podanie z jakich firm wkłady nadają się do założenia kręgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.09.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Witaj , zanim zapytasz , poszukaj odpowiedzi. zamiast zakładać kolejny watek , należało najpierw przeczytać ten: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175224-Kominek-5-7-tys-czy-to-w-og%C3%B3le-realne Co sie wcinasz w rozgawor :D."KAFLOOKI":D:D:D załatwia tu interesy.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.09.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Co sie wcinasz w rozgawor :D."KAFLOOKI":D:D:D załatwia tu interesy.;) Ja bylem piersy , pse Pana... KOFLOOKI .... no ,no... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 30.09.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Wkład kominkowy Romotop Dynamic KV 025 F01 ORT - opracowany z myślą o zabudowach akumulacyjnych, m. in. do pierścieni Ortnera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 30.09.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Tu wersja KV 025M z podstawą do pierścieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.09.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Jak ty mnie mierzisz tymi wypowiedziami.Nie zapominaj mądralo ,że czyta to także laik. http://www.kafle-kominki.pl/kominek_olimpia.htm znasz ten kominek z tymi pierścieniami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.09.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Witam. Zaproponowano mi wkład austroflamm . Myślę jednak nad innym tańszym. Teoretycznie możesz takie krążki zamontować na każdym palenisku. Napisz jednak co wg Ciebie znaczy "tańszym" i do czego to porównujesz (który model Austroflamma i za ile). A tak w ogóle to powinno wyglądać to tak - "niestety nie mam pieniążków na Austroflamm, proszę mi zaproponować coś innego pod krążki". I w przeciągu paru chwil masz w tym samym miejscu odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkasperc 30.09.2011 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 (edytowane) Hmmm,nie powiem, żeby urokiem to rozwiązało mnie zadowalało, ale będę musiał poszukać jakiego kreatywnego zduna w Łodzi co powie, czy moja wizja estetyczna zabudowy kominka (której jeszcze nie ma) będzie możliwa do adaptacji. Czy taki piec z okrągłym pierścieniamy aku można zabudować w innym kształcie, np w prostokąt?Jakim materiałem zabudowywać by nadal była skuteczna radiacja?Czy duże będą straty w radiacji ciepła na zewnątrz poprzez oddalenie kafli od aku? Edytowane 30 Września 2011 przez kkasperc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 30.09.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Kwadratowy klocek z akumulacją http://www.kafle-kominki.pl/kominek_mkk001.htm Wkład plus nasada akumulacyjna , wymiary 670x670x1900mm , waga 570 kg , wylot spalin fi 150 mm. Dostępny w ponad 80 kolorach .. Możliwość zamówienia wyższego zestawu kafli oraz zainstalowania drugiej nasady akumulacyjnej:yes: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.09.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 (edytowane) Jak ty mnie mierzisz tymi wypowiedziami.Nie zapominaj mądralo ,że czyta to także laik. http://www.kafle-kominki.pl/kominek_olimpia.htm znasz ten kominek z tymi pierścieniami??? Ale musisz przyznać ,ze jak na hurtownika , walczy o każdą duszyczkę na forum zawzięcie Cóś cieniutko Romotopy schodzą pewnie... (oczywiście pasożyt zaraz napisze ,że tirów nie nadąża rozładowywać ) Edytowane 30 Września 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 30.09.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Nadążam .. ostatnio kupiłem fajny wózek widłowy mały żółty ale zwrotny i szybki w ruchach:) i serce ma samuraja A tak na marginesie skąd wiesz że ostatnio transporty robimy TIRami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.10.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Z autopsji..A tak na drugim marginesie.Tym widlakiem jeździsz do klienta??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.10.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 NIKT Prowadziłeś kiedyś firmę na własnym rozrachunku, czy pracowałeś u kogoś, lub gdzieś jako pracownik najemny? Wyobrażasz sobie aby właściciel tak poważnej i sporej firmy sam osobiście jeździł do klientów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.10.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Nie no znowu się mylłeś nie wyobrażam sobie aby właśnie nie jeździł.Jeżeli nie jeździ to nie ma firmy tylko prywatny folwark. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.10.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Nie no znowu się mylłeś nie wyobrażam sobie aby właśnie nie jeździł.Jeżeli nie jeździ to nie ma firmy tylko prywatny folwark. Jak widzę Nikt masz słabą wyobraźnie i nikłe pojęcie o prowadzeniu poważniejszej firmy. Może Masz skojarzenia tylko i obraz firm działających w szarej strefie, czyli poza systemem. Pisząc prywatny folwark, miałeś na myśli fermę? a może gospodarstwo agroturystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts