Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który kominek do sporadycznego rozpalania, który da jednak ciepło w pokoju?

kkasperc

Recommended Posts

Witajcie,

W domu jesteśmy wieczorami i w weekendy.

Obecnie jest piec gazowy z wbudowanym zasobnikiem na wodę, chyba z 30l i prócz kosztów akceptujemy to rozwiązanie.

Grzeje, daje ciepłą wodę.

Chcemy w salonie postawić sobie kominek.

Charakter kominka - wyłącznie nastrojowy ponieważ stosunkowo rzadko bywamy w domu, a jak już jesteśmy to codzienne palenie w piecu nie będzie naszym hobby więc zrezygnowaliśmy z kominka z Płaszczem Wodnym + zbiornika na c.w.u.

Niemniej jednak trochę szkoda ciepła puszczać kominem jak się już rozpali kominek.

Rozprowadzenie ciepłego powietrza na piętro chyba również nie zrobię gdyż:

a) za rzadko będę palić w kominku

b) lubię jasne i czyste ściany/sufity i nie zniosę w pokojach ciemnych nalotów.

W takim przypadku zastanawiam się czy i w jaki sposób wykorzystać uzyskane ciepło?

Czy wylot ciepłego powietrza nad kominkiem to jedyne słuszne rozwiązanie?

Jaki wybrać kominek (model), który przy opisanych powyżej obostrzeniach:

a) będzie miał szybę kątową, kąt prosty, nie panoramiczną

b) szyba będzie bez ozdób, zaciemnień itp. będzie miała najmniejsze obramowanie

c) co by szyba się nie brudziła za bardzo - czytałem, że niektóre kominki mają jakiś nawiew na szybę by się szyby nie smoliły lub inne rozwiązania

i najważniejsze

d) będzie możliwość grzania chociaż pomieszczenia w którym znajduje się piec, a pomieszczenie z kuchnią i aneksem ma z 75m2.

Najchętniej poproszę o konkretne modele

Preferuję również piece wykonane w Skandynawii a nie te składane gdzie indziej z części skandynawskich.

Cena gra dużą rolę. Z uwagi na sporadyczne wykorzystywanie całą inwestycję chciałbym zamknąć w 4 tyś jeśli to w ogóle jest realne.

z góry dziękuję za doradzenie

Sam wkład mnie pewnie tyle wyniesie :(

W takim razie na jaki wydatek muszę się przygotować?

Czytam wskazany wątek, ale to kolejne 15 stron do już nieźle pokaźnej biblioteki forum a czas na wskazanie miejsca pod piec mam do połowy przyszłego tygodnia.

A piec to nie jedyna rzecz do przygotowania.

To może napisze inaczej

Pragnę piec z narożną szybą pod kątem prostym lub alternatywnie prostą lub panoramiczną

Chciałbym by obudowa pieca akumulowała ciepło coś w rodzaju pieca kaflowego.

Chciałbym odpowiedź w stylu:

polecam taki a taki kominek - model taki i śmaki takiej firmy i zabudowę wykonany w tej technologii

Koszta montażu i obudowy przeciętnie wąchają się w okół ...zł

Przy zakupie zwróć uwagę na...

Przy montażu zwróć uwagę na.....

Dokup jeszcze .....

My budujemy na Romotop Dynamic seria KV 025 , są to wkłady opracowane do ciepłych zabudów z wentylacją lub bez tzw Hypokaustum , przykłady realiazacji znajdziesz na naszej stronie . Do tych wkładów możesz stosować: kanały akumulacyjne wersja 01 , krążki Ortnera lub Cebudu wersja 01 ORT , ewentualnie wersje podstawową wersja 02 . Wkład te spełnią wszystkie Twoje oczekiwania ..oprócz jednego nie posiadają szyby narożnej :( niestety:( Zobacz narożne zastosowanie wkładu Dynamic kv 025 FR http://www.kafle-kominki.pl/kominek_darek.htm

Pozwolę sobie dopytać w tym wątku bo w innym nie dostałam odpowiedzi a temat dotyczy odzyskiwania ciepła nawet przy sporadycznym paleniu. Proszę o konkretną informację. Jestem zainteresowana założeniem kominka z systemem odzysku ciepła przez instalację m.in. kręgów na wkładzie . Zaproponowano mi wkład austroflamm . Myślę jednak nad innym tańszym. Pytanie : ponieważ kręgi sporo ( a nawet bardzo dużo) ważą czy każdy wkład kominkowy nadaje się do takiego systemu i przy wyborze mam się kierować jedynie ceną, wyglądem czy też niektóre nie wytrzymają konstrukcyjnie takiej masy akumulacyjnej i wybierając trzeba zwracać uwagę na jakiś inny parametr. Bardzo proszę o podanie z jakich firm wkłady nadają się do założenia kręgów.

Witaj , zanim zapytasz , poszukaj odpowiedzi.

:(

zamiast zakładać kolejny watek , należało najpierw przeczytać ten:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175224-Kominek-5-7-tys-czy-to-w-og%C3%B3le-realne

Co sie wcinasz w rozgawor :D:D."KAFLOOKI":D:D:D załatwia tu interesy.;);)

Witam.

Zaproponowano mi wkład austroflamm . Myślę jednak nad innym tańszym.

Teoretycznie możesz takie krążki zamontować na każdym palenisku.

Napisz jednak co wg Ciebie znaczy "tańszym" i do czego to porównujesz (który model Austroflamma i za ile).

A tak w ogóle to powinno wyglądać to tak - "niestety nie mam pieniążków na Austroflamm, proszę mi zaproponować coś innego pod krążki". I w przeciągu paru chwil masz w tym samym miejscu odpowiedź.

Pozdrawiam.

Hmmm,

nie powiem, żeby urokiem to rozwiązało mnie zadowalało, ale będę musiał poszukać jakiego kreatywnego zduna w Łodzi co powie, czy moja wizja estetyczna zabudowy kominka (której jeszcze nie ma) będzie możliwa do adaptacji.

Czy taki piec z okrągłym pierścieniamy aku można zabudować w innym kształcie, np w prostokąt?

Jakim materiałem zabudowywać by nadal była skuteczna radiacja?

Czy duże będą straty w radiacji ciepła na zewnątrz poprzez oddalenie kafli od aku?

Edytowane przez kkasperc

Kwadratowy klocek z akumulacją http://www.kafle-kominki.pl/kominek_mkk001.htm Wkład plus nasada akumulacyjna , wymiary 670x670x1900mm , waga 570 kg , wylot spalin fi 150 mm. Dostępny w ponad 80 kolorach .. Możliwość zamówienia wyższego zestawu kafli oraz zainstalowania drugiej nasady akumulacyjnej:yes: .

Jak ty mnie mierzisz tymi wypowiedziami.Nie zapominaj mądralo ,że czyta to także laik.

http://www.kafle-kominki.pl/kominek_olimpia.htm

znasz ten kominek z tymi pierścieniami???

Ale musisz przyznać ,ze jak na hurtownika , walczy o każdą duszyczkę

na forum zawzięcie :D

Cóś cieniutko Romotopy schodzą pewnie...

(oczywiście pasożyt zaraz napisze ,że tirów nie nadąża rozładowywać :D)

Edytowane przez eniu

Nie no znowu się mylłeś :D nie wyobrażam sobie aby właśnie nie jeździł.Jeżeli nie jeździ to nie ma firmy tylko prywatny folwark.:(

Jak widzę Nikt masz słabą wyobraźnie i nikłe pojęcie o prowadzeniu poważniejszej firmy.

Może Masz skojarzenia tylko i obraz firm działających w szarej strefie, czyli poza systemem.

Pisząc prywatny folwark, miałeś na myśli fermę? a może gospodarstwo agroturystyczne.