Senser 30.08.2004 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Senser mi w energetyce doradzili, że przewód mogę wprowadzić do budynku po ścianie i ukryć go pod warstwą ocieplenia. OOOO i to jest rada !! Tak też chyba zrobię!! Panie inż. nie wie pan że człowiek całe życie się uczy i umiera głupi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 31.08.2004 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 PRZEPRASZAM - TO MIAŁO BYĆ W WĄTKU SZAMBOWYM, ale już nie będę zmieniał. Na zamarzanie (lub nie) szamba nie ma wpływu materiał z którego jest wykonane.Ma wpływ jego wielkość (pojemność), głębokość pogrążenia, oraz grubość warstwy ziemi nad szambem.Szambo chroni się przed zamarznięciem przez swoją wielką bezwładność cieplną, oraz fakt dolewania ciepłęj wody z kąpieli i zmywania naczyń.Szambo w budynku nie zamieszkałym, w którym nie są dolewane ciepłe ścieki bardziej jest zagrożone.Wielkie stalowe, wolnostojące, zbiorniki wody pożarowej, ocieplone tylko cienką warstwą wełny mogą przetrwać zimę w zasadzie bez podgrzewania (podgrzewa się elektrycznie tylko wyprowadzenia rurowe).[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 31.08.2004 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Zapomniałem dodać, że dom mam na skarpie, i płyta fundamentowa pod piwnicą jest około 30 cm NAD poziomem ulicy. Do garażu w piwnicy będę wjeżdżał pod lekką górkę (około 5%). A więc na ile to zmienia postac rzeczy? No więc jak? Lepiej ciągnąć wszystko pod płytą fundamentową i robić przepusty w płycie? Czy robić przepusty w ścianie piwnicy? Jeżeli chodzi o kopanie to na jedno wychodzi, bo dom mam na górce (a media na dole). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 02.12.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Posadź ziemniaki i problem z głowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 02.12.2004 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Posadź ziemniaki i problem z głowy! W tych przepustach To już chyba lepiej pieczarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 06.08.2006 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Podciągam! Wiem ,że jest tego dużo na forum ale chcem prosić o jakieś zdjęcia. marzena i jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 30.08.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Żeby zrobić przepusty na kable, czy wystarczy jak w szalunki na ściany fundamentowe wsadzę rurę pcv (taką jak do wody) fi 50 i zaleje betonem w scianie? Wewnątrz domu wypuszczę sobie koniec przez posadzkę, a na zewnątrz zostawię pod ziemią. Myślę ze wysokośc jakieś pół metra poniżej gruntu jest ok? Czy może tak być że rura pcv jest oblana betonem na sztywno? Cały czas mowa o przepuście na kable.Aha - czy na kabel główny, zasilający przepust fi 50 to nie za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_wy 30.08.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Albo rób rurą z PVC, wtedy daj większą średnicę, żebyś potem zmieścił w niej peszel z kablami (np. 72mm); albo lepiej od razu peszel (np. Arota) gładki w środku. Jest giętki, potem łatwiej go puścić w wymagane miejsce wewnątrz. Wtedy daj od razu taką długość, aby Ci sięgnął do tablicy. Ja zrobiłem takim giętkim wężem zbrojonym PVC fi 62 (w hurtowni nazywał się nie wiedzieć czemu 'wąż do szamba' ), bo peszla chcieli mi sprzedać od razu 25m Aha, i zrób od razu ze 3 takie przepusty, później się przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 30.08.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witam. wszystko Ok, tyko że przepust powinien mieć spadek tak 20 - 30 stopni. Spadek na zewnštrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 30.08.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 wszystko Ok, tyko że przepust powinien mieć spadek tak 20 - 30 stopni. Spadek na zewnštrz. W jakim celu? Poprzepchaniu tamkompletu kabli zapcham pianką montażową ten przepust... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 30.08.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witam. wszystko Ok, tyko że przepust powinien mieć spadek tak 20 - 30 stopni. Spadek na zewnštrz. W jakim celu? Poprzepchaniu tamkompletu kabli zapcham pianką montażową ten przepust... Proponuję poczytać wštek o tarasach. tam wszyscy piszš jak po paru latach, mimo największej dbałoci przy wykonaniu uszczelnienia, taras zaczyna przeciekać. I tu może być podobnie. Nawet najstaranniejsze uszczelnienie może nie zabezpieczyć w przyszłoci przed jakim przeciekiem wody. I po to, aby NA PEWNO nie spływała do wewnštrz, pochylenie przepustu robi się NA ZEWNĽTRZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts