Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DGP+wentylacja mechaniczna - anemostaty na suficie

czaran

Recommended Posts

Witam,

Bardzo proszę o radę w kwestii rozmieszczenia nawiewów systemu DGP na poddaszu użytkowym.

Dom będzie wykonany w technologii szkieletowej, pow. ok. 100m2. Ogrzewany będzie kominkiem Jotul i570 z systemem DGP bez wspomagania, awaryjnie ogrzewaniem elektrycznym. W domu będzie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.

Problem polega na tym, że ze względu na małe dzieci nie bardzo pasuje mi umieszczać nawiewy DGP przy podłodze w pokojach na poddaszu użytkowym. Instalator zaproponował mi możliwość wypuszczenia rur na nieużytkowy stryszek i zamontowanie anemostatów w sufitach (tak jak na parterze). Uprzedził mnie, że system ogrzewania będzie nieco mniej wydajny, niemniej jednak, wsparty instalacją wentylacji mechanicznej – będzie się sprawdzał. Na forum czytałem, żekilku użytkowników ma anemostaty na suficie i jest ok., mimo, że DGP bez turbiny. Bardzo skłaniam się do takiego rozwiązania, ale chciałby zapytać, czy ktoś miał doświadczenie z takim układem (dwa anemostaty na suficie – wentylacja mechaniczna i DGP) i na ile powietrze z wentylacji jest w stanie przemieszać się z czapą ciepłego powietrza pod sufitem. Kominek ma zapas mocy dla tego metrażu, więc może spadek intensywności ogrzewania na poddaszu nie będzie czymś najgorszym. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Witam. Z tego co napisałeś wynika:

1. na poddaszu nieużytkowym będzie rozdzielacz z rury od kominka na pokoje

2. jeżeli DGP be turbiny się nie sprawdzi wstawisz turbinę póżniej przed rozdzielaczem - pamiętaj tylko o odpowiednich średniczch wcześniej i zasilaniu na poddaszu do turbiny

Pozdrawiam

Hrabio,

Dzięki za odpowiedź. Może nieprecyzyjnie się wyraziłem... Na poddasze nieużytkowe mają iść 4 rury i stamtąd schodzić przez sufity do trzech pokojów i łazienki. Oprócz tego w stropie dwa kanały do pokoju i łazienki na parterze.

Więc chyba dołożenie turbiny później byłoby kłopotliwe... Pozatym, jako że będzie rekuperacja wolałbym z turbiny nie korzystać (mieć jeden system niezależny od energii elektrycznej).

Zastanawiam się głównie nad tym, jak trzeba względem siebie rozmieścić anemostaty, żeby nawiew wentylacji mechanicznej skutecznie mieszał ciepłe powietrze z chłodniejszym... o ile tak się da....

Witam. Połączenie tych 2 systemów nie jest łatwe. Co w tym temacie mówi projekt budynku ? powinien być schemat instalacji grzewczej i wentylacji. Proponuję zlecić projekt firmie z dużym doświadczeniem i renomą co by działało poprawnie.

Oto linki może coś rozjaśnią :)

http://www.rekuperatory.pl/dowiedz-sie-wiecej/rekuperator-a-kominek

http://www.pro-vent.pl/pliki/forum.pdf

http://www.tora-wentylacja.pl/index.php/projektowanie-instalacji patrz punkt 3

Bardzo ciężki temat dla laika, pomyśl o projekcie. Pozdrawiam

Dzięki, idąc za Waszą radą zwrócę się do profesjonalnej firmy, co by to zaprojektowała. Cieszę się, że nie napisaliście że takie rozwiązanie jest bez sensu, nie będzie działać, etc. :-) Czy gdyby jednak zastosować bardziej "naturalny" układ, czyli nawiewy DGP przy podłodze, a anemostaty wentylacji od góry - będzie wszystko mniej problemowe? (wolałbym nie ryzykować, że coś będzie nie tak nawet, jeśli zainstaluje wszystko zawodowa firma)

Pozdrawiam.

Piotrze, tak zrobię :-)

A jeśliby pominąć wentylację mechaniczną - czy umieszczenie nawiewów DGP na suficie to bardzo duża strata efektywności ogrzewania w prównaniu z nawiewami przy podłodze? W końcu to mały domek, dobrze ocieplony i ponoć na poddaszu użytkowym i tak jest zawsze najcieplej... :-)

Witam czaran. Ciekawi mnie jaki jest koszt instalacji wentylacji z odzyskiem ciepła na twoje 100m2 ? oraz jakiego rzędu będą to oszczędności i kiedy się zwrócą ?

jeszcze jedno: W kominku i tak trzeba palić a ciepła z niego wystarczy, dom ocieplony,szczelny. Dużo kombinacji jak dla mnie. U mnie będzie Kominek + DGP z turbiną i bypassem + sterownik

Hrabio,

Wentylację mechaniczną instaluję głównie w celu... wentylowania :-) Odzysk ciepła traktuję jako dodatkową zaletę, ale głównie zależy mi na świeżym powietrzu w szczelnym domu kanadyjskim, gdzie często wentylacja grawitacyjna nie działa właściwie (szczególnie na poddaszu użytkowym, gdzie będą mieszkać dzieciaki i spędzać tam sporo czasu). Na wentylację zdecydowałem się dużo wczesniej i to dniej próbuję dostosować resztę.

Pozdrawiam.

Brawo Czaran, nie wszystko musi mieć uzasadnienie ekonomiczne. Najważniejsze jest nasze zdrowie I dobre samopoczucie. Niewątpliwie wymuszona wentylacja bardzo korzystnie wpłynie na te dwa czynniki.

Przemyśl jeszcze temat kominka, tak aby nie zepsuć tego w co zainwestowałeś.

Poczytaj o kominkach akumulacyjnych np wątek " Taki sobie piecyk..."

• 3 months później...
I tak się powinno traktować WM z reku :)

A przy okazji to na 100m2 koszt WM z reku Luna(200m3/h) to koszt-rekuperatora ok.1300zł+koszt przewodów wentylacyjnych ok.800zł =2,1 tys.zł...

Nie rozumiem pytania o czas zwrotu takiej wentylacji ??

Przy okazji zadam pytanie,ile kosztuje wentylacja grawitacyjna w takim domku,łącznie z nawiewnikami i dziurawieniem okien oraz ze stratami ciepła ??

Zapomniałeś zapytać....kiedy się zwróci..:-)

Czy gdyby jednak zastosować bardziej "naturalny" układ, czyli nawiewy DGP przy podłodze, a anemostaty wentylacji od góry - będzie wszystko mniej problemowe? (wolałbym nie ryzykować, że coś będzie nie tak nawet, jeśli zainstaluje wszystko zawodowa firma)

Pozdrawiam.

Generalnie lepiej by chodziło i to bez prądu. Jeśli jednak chcesz zamontować kanały suficie to końcówką powinna być dysza lub kratka a nie anemostat.

Generalnie lepiej by chodziło i to bez prądu. Jeśli jednak chcesz zamontować kanały suficie to końcówką powinna być dysza lub kratka a nie anemostat.

Juz mowie dlaczego : otoz mam kominek kanalami grawitacyjnymi ale traktuje to nie jako glowne zrodlo ciepla ale jako systm awaryjny , z grawitacji wynikaja 3 wady ( oprocz oczywistych zalet ) powietrze w kratkach przy podlodze jest bardzo gorace , mozna sie oparzyc , 2 ze wzgledu na ta temperature ulega spaleniu kurz na kominku co ma bardzo zle skutki dla alergikow ( z turbina temperatura kominka i powietza jest duzo mniejsza ) , i wydaje mi sie ze system z anemostatami przy suficie raczej nie bedzie dobrze dzialal , Poniewaz jest to maly domek , moze warto zainstaloweac sterowanie i silnik z tzw zimna turbina czyli silnik przed kominkiem na dolocie powietrz ? , niemniej zeby to mialo sens musialoby ciaganc powietrze z dworu co zaburzyłoby prace reku ... , ale ja razcej napewno nie zdecydowalbym sie w tym przypadku na grawitacyjne rozprawadzenie ciepla , pozatym turbina pozwala miec namiastke sterowania .. to tyle moich wypocin , pozdrawiam