mamiatko 30.09.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Witam,jak wyglądała u was droga do stania się niewolnikiem gazowni. jakie koszty ponieśliście: 1. Projekt przyłącza gazowego (zarówno do rury gazowej jak i do domu)2. Oplata w gazowni za podłaczenie od rury do licznika3. Licznik4. Wykonanie przyłacza od skrzynki do domu5. Wykonanie instalacji w domu My jestesmy po pierwszym etapie, czyli projekt przyłącza. To jest jakas farsa - placi sie mnóstwo pieniedzy (1400) za parę kresek w projekcie i kupe papierów. Potem gazowni tzreba zapłacic kolejne 1200 (u nas nic nie musza ciagnąć! gaz jest na miejscu na naszej działce). A kolejne koszty przed nami, ale juz sie boje je poznawać, a to wszytsko, aby móc potem placic ciężkie rachunki w gazowni. Dopiero przy budowie czlowiekowi otwierają się oczy na złodziejstwo wszelkich urzedów a w szczególności monopolistów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 30.09.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Pkt.1. jak u Ciebie, projekt, ale zwrot z gazowni, wiec wyszlo jakies 600zl na koniec (jesli dobrze pamietam) Pkt.2. jest oplata stala za kazdy mb rurociagu, mnie wyniosl 2.200zl Pkt.3. zalozenie licznika 0 zl Pkt.4. przylacze 9mb rurociagu od skrzynki (na scianie domu) do odbiornika w piwnicy ok.1200zl Pkt.5. zawieralo sie w pkt.4. po drodze trojnik rozgaleziajacy gaz do piwnicy i kuchni. Jak narazie to tyle... nie uwzglednilem opini kominiarskiej (120zl) potrzebnej do zalozenia licznika. ...teraz "tylko" rachunki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apietra 13.01.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Jestem na etapie budowy - koszty są podobne.Nie zgodzę się tylko co do projektu - ja akurat mam uprawnienia projektowe więc projekt zrobiłem sobie sam a gazowania jeszcze zapłaci za projekt.Uwierz mi że robiąc projekt przyłacza za 1400 zł po odjęciu wszystkich opłat jakie trzeba zrobić uzgadniając dokumnetację w urzędach i na geodetę dla projektanta zostaje jakieś 300 zł więc to żaden interes. Ale projekt musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.01.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Ale nie ma musu mieć gazu. Można dosypywać groszku, węgla, nie robić niż z PC, można mieć cokolwiek. Nikt nikogo nie zmusza. Tylko ŻADNE z tych rozwiązań za darmo nie jest - ani w zakresie projektu ani potem paliwa, utrzymania i potem też konserwacji. Jakie złodziejstwo ? Pracujesz ? Czy robisz to za darmo ? Jesli tak - biorę wagon tego co produkujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aprilka1000 19.04.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 rozumiem ze trzeba miec na poczatek aktualna mapke do celow projektowych ...? tak ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu74 21.12.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Ale nie ma musu mieć gazu. Można dosypywać groszku, węgla, nie robić niż z PC, można mieć cokolwiek. Nikt nikogo nie zmusza. Tylko ŻADNE z tych rozwiązań za darmo nie jest - ani w zakresie projektu ani potem paliwa, utrzymania i potem też konserwacji. Jakie złodziejstwo ? Pracujesz ? Czy robisz to za darmo ? Jeśli, wykonania instalacji tak - biorę wagon tego co produkujesz. Jeżeli ma się dobrze naprawdę dobrze zaizolowaną chatę warto przeanalizować ogrzewanie prądem. Odchodzą opłaty przesyłowe abonamenty i inne. no i można to nieźle wysterować. Koszt wykonania instalacji dla gazu też nie jest mały piec kaloryfery....No ale to musi być dom parametrami zbliżony do pasywnego a nie 100 czy 150 kWh/m2/rok . Przy takich parametrach to grzanie gazem też jest średnio opłacalne. Pozostaje wungiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 21.12.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 projekt, ale zwrot z gazowni, wiec wyszlo jakies 600zl na koniec (jesli dobrze pamietam) O jakim zwrocie z gazowni tutaj piszecie? Ja za projekt gaz zapłaciłem 800zł. Czy gazownia coś mi jeszcze z tego zwróci? Projekt obejmuje przyłącze od skrzynki w ogrodzeniu do skrzynki na elewacji i wewnętrzną instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 21.12.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Jeżeli ma się dobrze naprawdę dobrze zaizolowaną chatę warto przeanalizować ogrzewanie prądem. Odchodzą opłaty przesyłowe abonamenty i inne. no i można to nieźle wysterować. Koszt wykonania instalacji dla gazu też nie jest mały piec kaloryfery....No ale to musi być dom parametrami zbliżony do pasywnego a nie 100 czy 150 kWh/m2/rok . Przy takich parametrach to grzanie gazem też jest średnio opłacalne. Pozostaje wungiel A te "parametry" są kilkukrotnie tańsze od grzejników. W gratisie korzystanie z prądu bytowego w I taryfie. Nieraz warto się zastanowić zanim się coś napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts