Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miec gaz w domu - koszt

mamiatko

Recommended Posts

Witam,

jak wyglądała u was droga do stania się niewolnikiem gazowni. jakie koszty ponieśliście:

1. Projekt przyłącza gazowego (zarówno do rury gazowej jak i do domu)

2. Oplata w gazowni za podłaczenie od rury do licznika

3. Licznik

4. Wykonanie przyłacza od skrzynki do domu

5. Wykonanie instalacji w domu

My jestesmy po pierwszym etapie, czyli projekt przyłącza. To jest jakas farsa - placi sie mnóstwo pieniedzy (1400) za parę kresek w projekcie i kupe papierów. Potem gazowni tzreba zapłacic kolejne 1200 (u nas nic nie musza ciagnąć! gaz jest na miejscu na naszej działce). A kolejne koszty przed nami, ale juz sie boje je poznawać, a to wszytsko, aby móc potem placic ciężkie rachunki w gazowni. Dopiero przy budowie czlowiekowi otwierają się oczy na złodziejstwo wszelkich urzedów a w szczególności monopolistów....

Pkt.1. jak u Ciebie, projekt, ale zwrot z gazowni, wiec wyszlo jakies 600zl na koniec (jesli dobrze pamietam)

Pkt.2. jest oplata stala za kazdy mb rurociagu, mnie wyniosl 2.200zl

Pkt.3. zalozenie licznika 0 zl

Pkt.4. przylacze 9mb rurociagu od skrzynki (na scianie domu) do odbiornika w piwnicy ok.1200zl

Pkt.5. zawieralo sie w pkt.4. po drodze trojnik rozgaleziajacy gaz do piwnicy i kuchni.

Jak narazie to tyle...:) nie uwzglednilem opini kominiarskiej (120zl) potrzebnej do zalozenia licznika.

...teraz "tylko" rachunki....

• 3 months później...

Jestem na etapie budowy - koszty są podobne.

Nie zgodzę się tylko co do projektu - ja akurat mam uprawnienia projektowe więc projekt zrobiłem sobie sam a gazowania jeszcze zapłaci za projekt.

Uwierz mi że robiąc projekt przyłacza za 1400 zł po odjęciu wszystkich opłat jakie trzeba zrobić uzgadniając dokumnetację w urzędach i na geodetę dla projektanta zostaje jakieś 300 zł więc to żaden interes. Ale projekt musi być.

Ale nie ma musu mieć gazu. Można dosypywać groszku, węgla, nie robić niż z PC, można mieć cokolwiek. Nikt nikogo nie zmusza. Tylko ŻADNE z tych rozwiązań za darmo nie jest - ani w zakresie projektu ani potem paliwa, utrzymania i potem też konserwacji.

Jakie złodziejstwo ? Pracujesz ? Czy robisz to za darmo ? Jesli tak - biorę wagon tego co produkujesz.

• 3 months później...
  • 8 months później...
Ale nie ma musu mieć gazu. Można dosypywać groszku, węgla, nie robić niż z PC, można mieć cokolwiek. Nikt nikogo nie zmusza. Tylko ŻADNE z tych rozwiązań za darmo nie jest - ani w zakresie projektu ani potem paliwa, utrzymania i potem też konserwacji.

Jakie złodziejstwo ? Pracujesz ? Czy robisz to za darmo ? Jeśli, wykonania instalacji tak - biorę wagon tego co produkujesz.

Jeżeli ma się dobrze naprawdę dobrze zaizolowaną chatę warto przeanalizować ogrzewanie prądem. Odchodzą opłaty przesyłowe abonamenty i inne. no i można to nieźle wysterować. Koszt wykonania instalacji dla gazu też nie jest mały piec kaloryfery....No ale to musi być dom parametrami zbliżony do pasywnego a nie 100 czy 150 kWh/m2/rok . Przy takich parametrach to grzanie gazem też jest średnio opłacalne. Pozostaje wungiel :-)

projekt, ale zwrot z gazowni, wiec wyszlo jakies 600zl na koniec (jesli dobrze pamietam)

O jakim zwrocie z gazowni tutaj piszecie? Ja za projekt gaz zapłaciłem 800zł. Czy gazownia coś mi jeszcze z tego zwróci? Projekt obejmuje przyłącze od skrzynki w ogrodzeniu do skrzynki na elewacji i wewnętrzną instalację.

Jeżeli ma się dobrze naprawdę dobrze zaizolowaną chatę warto przeanalizować ogrzewanie prądem. Odchodzą opłaty przesyłowe abonamenty i inne. no i można to nieźle wysterować. Koszt wykonania instalacji dla gazu też nie jest mały piec kaloryfery....No ale to musi być dom parametrami zbliżony do pasywnego a nie 100 czy 150 kWh/m2/rok . Przy takich parametrach to grzanie gazem też jest średnio opłacalne. Pozostaje wungiel :-)

A te "parametry" są kilkukrotnie tańsze od grzejników.

W gratisie korzystanie z prądu bytowego w I taryfie.

Nieraz warto się zastanowić zanim się coś napisze