Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od wizualizacji do realizacji...czyli pogaduchy u hazel

Recommended Posts

Z chęcią cały artykuł przeczytałam. W jadalni posiadam 6 krzeseł typu Victoria i 2 typu Louis. Nie chełpię się tym, że stać mnie na design, bo mam "inspirowane" i świadomie zgodziłam się na prawdopodobnie gorszy jakościowo produkt lub różniący się wymiarami.

Samochodu inspirowanego Mercedesem czy jeansów inspirowanych Levisem bym nie kupiła, bo tutaj zdecydowanie stawiam na jakość. W domu z jakości swoich podróbek jestem zadowolona. Nie rozpatruję tego głosu w kwestiach moralnych, szczerze powiedziawszy to uważam, że oryginalne projekty były tak świetne, że ktoś zdecydował się je podrabiać, ja jako autor bym się cieszyła że moje dzieło przetrwa. Zresztą wierni fani oryginalnego designu na pewno nie zadowolą się podróbką i nie zamówią tych "udawanych" z Chin ;)

U nas było malowane przed podłogami.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:wiggle:To która to łazienka skończona?

Czekam na foto :popcorn:

Oluś dzięki za info krzesłowe:hug: Na razie napisałam do dwóch sklepów zapytanie ile trza czekać :rolleyes:

Chyba jednak zadzwonię bo coś nie odpisują.

Pytałam tam gdzie zamawiałaś Ty i Monia. Te twoje będą miały siedzisko śliskie czy chropowate?

Spirea, ja podobnie jak Venusek-nie kupiłam tych rzeczy po to, zeby "udawały" oryginały ;) Jeansy były dziełem Levi'ego Straussa i Jacoba Davisa i przez to nie wypada kupic "podróbek" tych prawdziwych z Zarze?;) No to sie wymądrzyłam:p

kakusku, chyba biore bez pyrolizy jednak-doszłam w tej wykonczeniówce do momentu, w którym stwierdziłam, ze nie wszystko musi byc z najwyzszej półki...poswiece sie i raz na jakis czas bede go po prostu porzadnie szorowac:rolleyes:

Co do białych fug-tez nie jestem maniakiem sprzatania a białe fugi mam prawie wszedzie....pewnie bede sie wsciekac potem,ale na etapie kupna o tym nie myslalam:rolleyes:

Edytowane przez hazeleyes1982

Martulka-niezamaco;)

siedziska beda chropowate:)

Skonczona jest łazienka przy sypialni-o, ta:

http://images39.fotosik.pl/1329/99e7d79752b2c10emed.jpg

Dziefczyny, napiszcie, jeszcze jak z tym malowaniem, proszeeeee...

Edytowane przez hazeleyes1982

Myszoniku,:lol: bo dzis mam dzien "mamowy"-znaczy sie, zadnych wyjsc-siedze z Małym w domu;)

Pytanko: czy Wszyscy tu obecni mieli malowanie swoich domków przed ułozeniem podłóg?:) Gdzies przeczytałam, ze powinno sie malowac przed...naprostujcie mnie, prosze:)

Ja też siedzę w domku z moim potworem ;)

U mnie było malowanie po podłogach, ale przed samą przeprowadzką poprawili raz jeszcze klatkę schodową i kuchnię bo nastąpiło w między czasie kilka uszkodzeń :rolleyes:

U mnie było malowanie po podłogach, ale przed samą przeprowadzką poprawili raz jeszcze klatkę schodową i kuchnię bo nastąpiło w między czasie kilka uszkodzeń :rolleyes:

Też poprawialiśmy przed przeprowadzką klatkę. Obecnie .... każde pomieszczenie przeznaczone jest do ponownego malowania :(.

MarJel daj znać jak tam z terminami z tymi krzesłami. Dziewczyny polecają custoform i gościa na allegro (jak chcesz dam Ci namiar).

Chcę namiar:cool:

Poczekam do popołudnia i zadzwonię jak nie odpiszą, też chcesz do jadalni ? ile ? z podłokietnikami czy bez? jaki kolor? :popcorn:

Venus_m , chodzi właśnie o to, że te firmy sprzedają produkty tylko dlatego, że produkty wyglądają bardzo podobnie do oryginałów. W życiu nie miałyby takich obrotów, gdyby sprzedawali zwykłe krzesła. Chyba, że zatrudniliby projektanta, który by wymyslił coś równie ciekawego od początku, a nie tylko poprzez inny montaż śrubek, inny kolor bejcy czy większe miejsce do siedzenia. Wydaje mi się, że przy meblach też stawia się na jakość, może nie taką jak przy samochodach, bo tam wchodzi w grę bezpieczeństwo. Wiem, że moje podejście jest niepopularne (kiedyś zabrałam już głos w tej kwestii u Anuli), ale nie czuję tych wszystkich inspiracji/reprodukcji/mebli typu X i ich kupowania. Z ciekawości zajrzałam na Customform i krzesło inp. Louis Ghost kosztuje 399 zł, a inp. Victoria 349. Oryginał na Galeria Domino kosztuje odpowiednio 928 zł, a Victoria na deco24.pl 756 zł. Ok, jest to nieco ponad drugie tyle. Ale masz za to jakość i ten właśnie wygląd, który zachwycił wielu ludzi swoją oryginalnością.

Jasne, podobają mi się osławione Eamsy czy lampa pająk - Dear Ingo. Jednak jeśli kiedykolwiek zdecydowałabym się kupić, to oryginał. Bo nie widzę sensu płacić 2400 zł za lampę tylko dlatego, że wygląda jak Dear Ingo, a jakością od niej odbiega. Kupienie oryginału, z uwagi na cenę, jest przynajmniej na razie, mało realne. Szukam wiec dobrego designu na moją kieszeń. Jest sporo polskich projektantów, którzy projektują ciekawe meble dla polskich firm (ale też np. dla Ligne Roset) i nie kosztują majątku. Na przykład kolekcja Xchair z Pagedmeble proj. Jadwigi Husarskiej -Chmielarz http://www.pagedmeble.pl/Aktualnosci (wszystkie w cenie 339 zł), czy parę rzeczy z ich innej kolekcji - http://www.designcollection.pl/. Ciekawe krzesła ma np. Iker - Maple -370 zł.

Sporo ciekawych rzeczy o polskim designie mozna poczytać na stronach Instytutu Wzornictwa Przemysłowego http://www.iwp.com.pl/projekty_gdynia_design_days

Spirea ja Twojego spojrzenia nie krytykuję, ja uważam inaczej, a na strony które podałaś już otworzyłam zakładki ;) Ze swojego wyboru jestem zadowolona i chyba to jest najważniejsze.

Absolutnie firmom oferującym "inspirowane" nie przypisuję projektu czy pomysłu. Wiadomo, że to kopia jak kiedyś na bazarze tv firmy Panasonix. Ja jednak w naśladowaniu czy "ściąganiu"/kopiowaniu nie widzę nic złego, dla mnie to zawsze był komplement jeżeli ktoś chciał mieć to co ja czy zrobić jak ja.

..... dla mnie to zawsze był komplement jeżeli ktoś chciał mieć to co ja czy zrobić jak ja.

Venus_m, gdyby to coś, co inni by od Ciebie naśladowali byłoby wytworem Twoją indywidualnej pracy (zwykle powiązane musiałoby to być z ochroną autorską czy patentową), to mogłabyś mieć inne zdanie. Ktoś inny, bazując na Tobie, zabierałby pieniądze, które powinnaś dostać Ty, bo pomysł i całość było Twoje. Jakiś czas temu trafiłam np. na wpis malarki, która skomentowała plagiatowanie jej obrazów przez inna osobę. Zabrała więc sama głos na forum:

post. 52 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?150728-Sztuka-we-wnętrzu/page2

A tu jeszcze link do podobnej dyskusji u Anuli http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163293-Posty-do-Anuli&p=5050831#post5050831 gdzie dr_au wypowiedział isę co do kwestii prawnych.

Spirea - w przypadku mebli i wyposażenia "inspirowanych" mamy z reguły dwie sytuacje - albo wzór przemysłowy już wygasł (co skutkuje również wyłączeniem spod ochrony prawnoautorskiej), albo celowe wprowadzenie zmian, które powodują, że na zorientowanym użytkowniku wytwór wywiera już odmienne ogólne wrażenie.

Ten drugi przypadek jest cholernie śliski od strony prawnej, bo mało że kryterium jest ocenne, to dochodzi jeszcze problem kumulacji z ochroną prawnoautorską. Generalnie w mojej ocenie duża część produktów inspirowanych stanowi naruszenie albo prawa z rejestracji wzoru albo prawa autorskiego, zresztą jest dosyć spora liczba sporów z tego zakresu. Jest jeszcze jeden element, na który trzeba zwrócić uwagę. Zmiany wprowadzane ze względów prawnych psują z reguły projekt i czystość formy.

Nie chodziło mi o krytykę, chociaż wg definicji krytyki, chyba tak wyszło. Chodziło mi o pokazanie drugiej strony medalu kupowania mebli inspirowanych. Forum traktuję jako wymianę myśli, stanowisk, opinii itd. Przedstawiłam więc swoje stanowisko.

Hazeleyes, przepraszam za off topic :)

Hazelku z tego co pamietam niektorzy malowali po raz pierwszy przed polozeniem podlog a pozniej drugi raz.Mysle ze to ma sens i chyba tak wlasnie zrobie u siebie :rolleyes:

Jesli chodzi o wykonczeniowke to ja juz dawno doszlam do wniosku ze szkoda mi zycia i kasy (ktorej teraz nie mam ) zeby kupowac wszystko NAJ . Z takim nastawieniem nigdy nie skonczylabym domu albo wykonczony by byl kiedy bylabym juz stara (nie mam tak mlodego wieku jak Ty ;)) i na pewno wtedy juz by mnie tak nie cieszyl :)

Jesli ktos ma pieniadze lub takie dochody ze wie ze moze sobie pozwolic na drozsze sprzety z bajerami-niech kupuje absolutnie nie neguje :no: bo fajnie miec bezobslugowe sprzety czy piekne lampy :)

Jakos przezyje muszac raz na czas zakasac rekawy ;)

Hazeleyes, przepraszam za off topic :)

Spoksik;)

Zeby zakonczyc temat wrzucam inspiracje sciany w łazience spa, na której nie bedzie płytek-tylko...:

http://images43.fotosik.pl/1384/dda242b082dd5f59med.jpg

Potrzebuje takich literek z drewna (bedzie nawiazywac do sauny i drewnianej sciany).Podpowiecie, gdzie moge takie litery zamówic?

Hazelku z tego co pamietam niektorzy malowali po raz pierwszy przed polozeniem podlog a pozniej drugi raz.Mysle ze to ma sens i chyba tak wlasnie zrobie u siebie :rolleyes:

Jesli chodzi o wykonczeniowke to ja juz dawno doszlam do wniosku ze szkoda mi zycia i kasy (ktorej teraz nie mam ) zeby kupowac wszystko NAJ . Z takim nastawieniem nigdy nie skonczylabym domu albo wykonczony by byl kiedy bylabym juz stara (nie mam tak mlodego wieku jak Ty ;)) i na pewno wtedy juz by mnie tak nie cieszyl :)

Jesli ktos ma pieniadze lub takie dochody ze wie ze moze sobie pozwolic na drozsze sprzety z bajerami-niech kupuje absolutnie nie neguje :no: bo fajnie miec bezobslugowe sprzety czy piekne lampy :)

Jakos przezyje muszac raz na czas zakasac rekawy ;)

Swiete słowa:yes: dlatego, uczucie, gdy kupuje cos tanszego, niz miałam wczesniej zamiar-bezcenne:lol:

Spoksik;)

Zeby zakonczyc temat wrzucam inspiracje sciany w łazience spa, na której nie bedzie płytek-tylko...:

http://images43.fotosik.pl/1384/dda242b082dd5f59med.jpg

Potrzebuje takich literek z drewna (bedzie nawiazywac do sauny i drewnianej sciany).Podpowiecie, gdzie moge takie litery zamówic?

fajny pomysł :)

u stolarza?

przygotować samemu szablony z tektury do wycięcia w wymiarach 1:1

Gdzieś sprzedają literki, ale nie wiem czy jest cały alfabet. Parę osób na forum ma np. w pokojach dziecięcych imiona na ścianach, więc może cąły alfabet gdzieś się znajdzie. Nie pamiętam niestety u kogo to widziałam.

Spirea, my z kakuskiem odnosimy sie do piekarnika z pyroliza (m.in) a nie designerskich rzeczy:cool:

ups :confused: nie doczytałam.

A co do pyrolizy. Ostatnio pytałam o to Efilo i polecała. Nie wiem jednak jaka jest różnica w cenie między piekarnikiem z pyrolizą a bez.