Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od wizualizacji do realizacji...czyli pogaduchy u hazel

Recommended Posts

Odpowiem moje przemyslenia, od wielu lat marzyłam o cyfrowej lustrzance, meliśmy kiedys analogowa i ona robiła super zdjecia, no i w koncu przekonałam męża do jednej (z tym ze my uwazamy, że nikony sa najlepsze). I wowczas natrafiłam na artykuł znanego australijskiego fotografa, ktory pisał, że lustrzanki sa dla profesjonalistów a dla zwyklego zjadacza chleba zupelnie wystarcza zwykły aparat, bo to tylko wybitny profesjonalista umie tak lustrzanke ustawić, aby ona robiła zdjecia z głebia no i innymi bajerami. No chyba że umiecie sie super ustawiac aparat. Jezeli chcesz robic zdjecia dziecku to zanim ustawisz aparat to dziecka juz nie bedzie w obiektywie, a jak robisz automatycznie to wystarczy aparat za 1000-1400 zl i efekt bedzie tem sam, tak przynajmniej ten austr. fotograf pisał.

My zdecydowalismy sie na nikon coolpix p 500 i jestesmy mega zadowoleni. (Moj mąż kiedys zajmował sie fotografiką).

Więc nie wiem czy warto wydawac 4000 -5000 zł na aparat z którego funkcji i tak sie nie skorzysta.

Może warto różnice tych pieniążków wydac na urzadzenie wnetrz. :)

O przedszkole sie nie martw, Młody z pewoscia sobie poradzi lepiej niż Ty :)

Alu całkowicie przyznaję ci rację!!!! ale niestety mam lustrzankę ( cięzką jak diabli, niepraktczną:( ) bo syn sobie wymyślił,żed będzie fotografem. i skończyło sie po tygodniu i zostaliśmy z profesjonalnym aparatem ,który jest używany sporadycznie:)

Alu skąd nadajesz????

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Monia, kuruj sie w takim razie-to efekt tego grilla?

Alu, my chcielibysmy lustrzanke tak do 2,5 tys -czyli pewnie jakąś podstawową. Nie wiedziałąm ze tak jest z lustrzankami, ze one sie...no...tak długo zbierają....naprawdę?:eek:

Nasz pierwszy aparat cyfrowy (Fujifilm), po 12 latach odmówił posłuszenstwa-ale był super po prostu. A do Nikona mamy trochę uraz po tym ostatnim nabytku-kieszonkowa, czerwona zabawka...robił beznadziejne zdjęcia. Gorsze niz komórka. Ale wiem, ze to takim model po prostu wybralismy-miał byc malutki, fajnie wygladac....i tak było.Szkoda tylko,ze zdjęc nie robił fajnych:(

Edytowane przez hazeleyes1982

Alu całkowicie przyznaję ci rację!!!! ale niestety mam lustrzankę ( cięzką jak diabli, niepraktczną:( ) bo syn sobie wymyślił,żed będzie fotografem. i skończyło sie po tygodniu i zostaliśmy z profesjonalnym aparatem ,który jest używany sporadycznie:)

Alu skąd nadajesz????

Nadaje jeszce z Tarnowa, mąż poszedł na jkaieś spotkanie, o 12 wyjazd o 14 Kraków.

Ja juz nie chciałam pisac o tym, ze my tez lustrzanke kupilismy, ale pojechalismy w góry i noszenie dwóch obiektywów denerwowało i mnie i mężą i jak wrocilismy to udalo sie nam ja sprzedac sasiadowi i zostalismy szczęśliwymi posiadaczami aparatu jw i jestesmy z tego powodu mega szczęśliwi, a ja z siebie dumna, ze udalo mi sie tamten sprzedac :)

Monia, kuruje sie w takim razie-to efekt tego grilla?

Alu, my chcielibysmy lustrzanke tak do 2,5 tys -czyli pewnie jakąś podstawowoą. Nie wiedziałąm ze tak jest z lustrzankami, ze one sie...no...tak długo zbierają....naprawdę?:eek:

Nasz pierwszy aparat cyfrowy (Fujifilm), po 12 latach odmówił posłuszenstwa-ale był super po prostu. A do Nikona mamy trochę uraz po tym ostatnim nabytku-kieszonkowa, czerwona zabawka...robił beznadziejne zdjęcia. Gorsze niz komórka. Ale wiem, ze to takim model po prostu wybralismy-miał byc malutki, fajnie wygladac....i tak było.Szkoda tylko,ze zdjęc nie robił fajnych:(

Do body trzeba dokupic obiektywy, ciezkie sa jak diabli :(

ola kuruje się therflu zatoki i katar mniejszy!!!! grill mnie załatwił, a to była inauguracja i tylko od 17-19 na zewnątrz. ale zdążyłam porzemarznąć:eek: jak wtracaliśmmy koło 24 było tylko 4,5 stopnia. a hja na sobie sweteerk i krótką kamizelkę:cool: poczułam wiosnę , nie ma co.

nawet dziś pilates odpuściłam:offtopic:

Ojej.....Bidulka:hug:

Chyba mnie wyleczyłyscie z lustrzanki w takim razie.....jesli ona taka ciężka:D Dziekuje:hug: Tak czy inaczej, zapytam tego fotografa Agi, co mógłby polecic. Alu, czy mogłabyc przeslac jakis link do Twojego aparatu?

Alu, czyli wycieczka udana?

Ojej.....Bidulka:hug:

Chyba mnie wyleczyłyscie z lustrzanki w takim razie.....jesli ona taka ciężka:D Dziekuje:hug: Tak czy inaczej, zapytam tego fotografa Agi, co mógłby polecic. Alu, czy mogłabyc przeslac jakis link do Twojego aparatu?

Alu, czyli wycieczka udana?

tu kupowałam

http://www.electro.pl/produkt-Aparat_NIKON_COOLPIX_P500_Czarny_NATYCHMIASTOWA_WYSYlKA_2B_skorzystaj_z_Promocji_RABAT_do_10_25-383734,229.html

Wycieczka :( , mialo byc romantycznie, miał byc wieczór w Krakowie, a okazuje sie ze za taxi drivera dorabiam :(

tu kupowałam

http://www.electro.pl/produkt-Aparat_NIKON_COOLPIX_P500_Czarny_NATYCHMIASTOWA_WYSYlKA_2B_skorzystaj_z_Promocji_RABAT_do_10_25-383734,229.html

Wycieczka :( , mialo byc romantycznie, miał byc wieczór w Krakowie, a okazuje sie ze za taxi drivera dorabiam :(

Ala miałaś wieczór w Tarnowie:) nie było romantycznie???

kraków M ci zostawił na inną okazję:)

Olu mnie też piątek by bardziej pasował - bo w czwartek chyba już na 100% przyjadą montować tą trzecią płytę na budowę - a chcę być żeby dopilnować żeby nikomu nic się nie stało :yes:

Co do aparatów zapytam mojego znajomego o ten Twój :yes:

My planujemy teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen

można nim tez kręcić filmy full HD.

Co do zdjęć - ja zdecydowanie wolę nosić cięższy aparat (kwestia przyzwyczajenia ;)) i mieć dobrej jakości zdjęcia - niż kiepskie zamienniki z wygodnego telefonu czy kieszonkowego aparatu - mam małego nikona - i niestety leży w szufladzie bo wolałam tachać wielką lustrzankę i mieć ładniejsze zdjęcia dzieci a teraz dodatkowo dobrą fotorelacje zbudowy- bo to pamiątka na całe życie - ale to moje zdanie bo mam małe hopsium dryndum na tym punkcie :p

Technika idzie do przodu - i mamy coraz mniejsze aparaty robiące świetne zdjęcia :yes: - więc niedługo nie będzie to tak wielkim problemem :yes:

Dobrej nocki życzę :hug:

Olu mnie też piątek by bardziej pasował - bo w czwartek chyba już na 100% przyjadą montować tą trzecią płytę na budowę - a chcę być żeby dopilnować żeby nikomu nic się nie stało :yes:

Co do aparatów zapytam mojego znajomego o ten Twój :yes:

My planujemy teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen

można nim tez kręcić filmy full HD.

Co do zdjęć - ja zdecydowanie wolę nosić cięższy aparat (kwestia przyzwyczajenia ;)) i mieć dobrej jakości zdjęcia - niż kiepskie zamienniki z wygodnego telefonu czy kieszonkowego aparatu - mam małego nikona - i niestety leży w szufladzie bo wolałam tachać wielką lustrzankę i mieć ładniejsze zdjęcia dzieci a teraz dodatkowo dobrą fotorelacje zbudowy- bo to pamiątka na całe życie - ale to moje zdanie bo mam małe hopsium dryndum na tym punkcie :p

Technika idzie do przodu - i mamy coraz mniejsze aparaty robiące świetne zdjęcia :yes: - więc niedługo nie będzie to tak wielkim problemem :yes:

Dobrej nocki życzę :hug:

Aga no chyba, że jestes mistrzem fotografii, bo zapewniam Cie, ze przecietny człowiek nie zrobi lepszego zdjecia lustrzanką, niż aparatem chocby Nikonem coolpix 500,(tez robi filmy full HD) bo to tylko wtedy jestes w stanie zrobic lepsze zdjęcie lustrzanka, jezeli ja ustawiasz manualnie a nie automatycznie, ale wowczas nie masz juz dziecka w obiektywie :(

Zreszta jak masz znajomego to spytaj go oto ?

Aparatu nie masz zawsze przy sobie, a telefon tak i czesto gdy chcesz cos upamietnic z zycia dziecka telefon super sie sprawdza :)

Edytowane przez emiranda

Aga no chyba, że jestes mistrzem fotografii, bo zapewniam Cie, ze przecietny człowiek nie zrobi lepszego zdjecia lustrzanką, niż aparatem chocby Nikonem coolpix 500,(tez robi filmy full HD) bo to tylko wtedy jestes w stanie zrobic lepsze zdjęcie lustrzanka, jezeli ja ustawiasz manualnie a nie automatycznie, ale wowczas nie masz juz dziecka w obiektywie :(

Zreszta jak masz znajomego to spytaj go oto ?

Alu mistrzem fotografii nie jestem - ale uważam za fakt ze zdjęcie wykonane z lustrzanki na zwykłym programie auto jest o niebo lepsze od zdjęcia z małego aparatu czy telefonu. Jest ostrzejsze, bardziej kolorowe i jakościowo lepsze.I piękniej wygląda w albumie - złapałam się na tym że do wywołania brałam tylko zdjęcia zrobione lustrzanką bo były zdecydowanie ładniejsze.

Zgadzam się że jak się w lustrzance ustawi wszystkie parametry to wyjdzie zdjęcie nadające sie na wystawę - ale bez przesady.

Zdjęcie zrobione na programie auto jest wystarczającej jakości - i dziecko mi nie zdaży uciec - robię szybkie kliknięcia i zawsze coś tam złapię :lol2:

Aparatu nie masz zawsze przy sobie, a telefon tak i czesto gdy chcesz cos upamietnic z zycia dziecka telefon super sie sprawdza :)

Zgadzam się - ale tego zdjęcia raczej nie wywołam zostanie w komputerze :yes:

Dlatego ja wyposaże się jeszcze w najbliższym czasie w mały aparta dobreej jakośći - bo i juz takie są

Buziaki - to co wyżej to tylko moje zdanie :hug:

Olu piatek aktualny jak najbardziej :yes:

Alu mistrzem fotografii nie jestem - ale uważam za fakt ze zdjęcie wykonane z lustrzanki na zwykłym programie auto jest o niebo lepsze od zdjęcia z małego aparatu czy telefonu

Ja nie mowie o malych aparatach tylko takich pośrednich, Chocby najnowszy nikon coolpix, wcale nie sa takie male, ale maja niewymienne obiektywy i sa o tyle lżejsze:) i o niebo tansze :)

Jeszcze rok temu miałam takie same zdanie jak TY, ale osobiscie sie przekonałam, że to nie jest do konca prawda.:) oczywiście lustrzanka robi duuuuuuuuuuużo lepsze zdjecia od aparatów kieszonkowych, ale nie z takimi ja porownywalam :)

Aguś milego dnia Ci życze :)