Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od wizualizacji do realizacji...czyli pogaduchy u hazel

Recommended Posts

Kinia, nie wszystkie-na przykłąd tuja szmaragd zawsze bedzie ...kolumną z węższą górą....czyli nawet jak ma 3 m to bedzie przeswit:rolleyes: zrozumiałas cos z mojego mądrego wywodu?:lol2:

Pierwsza noc bedzie w czwartek chyba:yes: Miał byc piątek ale moja Mama jest z deczka przesadna...i sama rozumiesz:D

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kinia, nie wszystkie-na przykłąd tuja szmaragd zawsze bedzie ...kolumną z węższą górą....czyli nawet jak ma 3 m to bedzie przeswit:rolleyes: zrozumiałas cos z mojego mądrego wywodu?:lol2:

Pierwsza noc bedzie w czwartek chyba:yes: Miał byc piątek ale moja Mama jest z deczka przesadna...i sama rozumiesz:D

że niby w piatek nie wolno ??? :sick: Bo co ?????

czwartek już niedługo, ale Wam fajnie....

A ekipę sprzątająca miałaś czy sama się z tym uporałaś??

Piątek-zły początek:lol2: helloooł:lol2: Moja Mama mi to całe zycie powtarza:yes:

Mielismy ekipe ale nie jestem zadowolona....zaczelam przy nich poprawiac pomazane ramki i lustra, niedomyte lampy i inne takie...:( Budowlany syfek jest opanowany a na tip-top wysprzatamy sobie sami we wtorek:yes:

Olu muszę pomyśleć i sięgnąć w moje przepastne notatki :lol2:

Ja niestety tylko z czysto wizualnej strony mogę się wypowiedzieć, co i jak szybko rośnie muszę posprawdzać bo jesio nie wiem :rolleyes:

Co wiem na 100% że ja z przodu będę robić żywopłot z cisa pośredniego HICKSIL/HILLI,

Jako pierwsza propozycja u Ciebie mogło być naprzemiennie po kilka sztuk cisa i kila sztuk thuj ale jakiejś jasnej np AURESCENS, albo ta BARABANT pisze że szybko rośnie :yes:

Jeszcze wrócę idę szykować Oskara :)

Powinnam mieć jakieś przykłądy zdjęć :yes:

A ja wróce do jajek jeszcze :lol2: bo na tujach się nie znam....

Wczoraj jak przeczytałam Twojego posta to ryknęłam śmiechem. P z Julka zapytali co mi jest więc mówię: słuchajcie i czytam im. Jak skończyłam to P zaczął się smiać a Julka z wielką powagą zapytała : a co to jest ta indukcja ?? :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Moja trzynastoletnia blondyna :hug:

Ola dzięki za namiar na fotel, ciekawa byłam co to bo podobne do egg chair:yes: ja do indukcji szybko się przyzwyczaiłam i nie zamieniłabym jej za nic:no:a Twoja jajeczna historia - no bomba , poprawiłaś mi humor z samego rana:hug:

Kochana szmaragdy nie mają prześwitów:no:Fakt , że pokrój stożkowaty, moi znajomi mają z nich "ogrodzenie" i jak dla mnie bomba bo cały rok zielone, szczelnie ich odgradza ,niespecjalnie wymagające no i ciąć nie trzeba. ja u siebie je też posadziłam jako "tło" ,a przed nimi mam masę innych różnych roślin.

Laurowisnia jest cudna ale właśnie trująca i dodatkowo może przemarzać...

Kinga,niestety jak większośc roślin w naszych ogrodach ;).myślę ,że nie da się tego wyeliminować ;)

Popatrz ,tu taka krótka rozpiska (którą znalazłam na szybko),naprawdę można się zdziwić :(

http://magazyn.netmama.pl/partner-i-rodzina/dom-i-ogrod/ktore-rosliny-ogrodowe-sa-trujace-262/

Wygląda na to ,że chcąc mieć bezpieczny ogród ,musielibyśmy mieć samą trawę ;)

Ola nie zgadzam się:no:mój ogród zakładał ogrodnik i główne założenie było , że ma być bezpieczny, bez trujących roślin bo nigdy nie wiadomo co dzieciakom do głowy przyjdzie...ja mam 18 arów i ani jednej niebezpiecznej rośliny! da się!:yes::D

o matko Ola historia jajeczna wymiata :lol2: :rotfl:

Ja uczyłam się gotować na ceramicznej a po usamodzielnieniu się mieliśmy z mężem (wtedy chłopakiem) gaz. Dla mnie było koszmarem właśnie przestawienie się. Szłam sobie do łazienki rozwiesić pranko, patelnia się grzała (bo ceramiczna u mojej mamy taka była, że zanim się nagrzała to ja mejkap zdążyłam zrobić). Wchodzę do kuchni wrzucam mielone na patelnie a tu trrrrrrrrrrrrrrrr i węgiel :lol2:

Indukcja jest fajna, przekonasz się :yes: ja na początku nie mogłam tych mocy ogarnąć. Zaczynam od 9, ale np jeżeli chcę podgrzać śmietanę to 2,5.

Tu Ola masz żywopłot z cisa i kulki ? :lol:

A może taka wersja?

z kulkami

i link do realizacji

-----------------------------------------

Tu znalazłam kanciastą realizację może Ci się jeszcze przyda

o tuuuuuuuuuuuu

i druga strona

i link

-----------------------------------------

I zdjęcie wymieszanych thuj tak jak planujesz, tylko zwiększyłabym ich ilość np po 4 sztuki jasnych i ciemnych naprzemiennie oczywiście :)

Chociaż ja osobiście bym Cię namawiała do wykorzystania też cisa :yes:

-------------------------------------

Oluś do kiedy masz podjąć decyzję?

Ja musze już zmykać bo panowie od ogrodu mają do mnie już pierwsze pytania :wiggle:. I dzieje się już na działce http://forum.barcis.pl/images/smilies/yahoo.gif

Jak wrócę jeszcze coś poszperam :yes:

Oluś, u mnie we wsi jest wiele żywopłotów z tuji różnokolorowych. I powiem szczerze, że średnio tygląda. Jedne rosną szybciej, drugie wolniej, jedne mają szpic na szczycie inne są owalne ... dla mnie przynajmniej to jest nie do przyjęcia (zresztą tuja także ;)). Ale może uda Ci się dobrać równorosnące a różnokolorowe ...

A indukcja ... jak się już z nią zaprzyjaźnisz to zobaczysz że z zamkniętymi oczami będziesz gotować. Ja np. proszę So żeby zmniejszyła na 3 i wiem, ze duży garnek z makaronem ma się tak właśnie gotować. Mniejszy na 2 (oczywiście pod przykrywką) a ryż na 1. Poznasz, zapamiętasz i nie walniesz babola.

Ja miałam w sobotę przgodę z indukcją: przygotowałam prawdziwe, włoskie spaghetti. Gotować się powinno 5-6 godzin. Wszytko ustawiłam jak należy, ZABEZPIECZYŁAM indukcję przed kotami (łapkami mi zmieniają ustawienia) i sru do ogrodu (do plewienie :p). Po około 3 godzinach poczułam smród. Okazało się, że sierści nie tylko sobie odblokowały indukcję ale nawet zmieniły usrawienia z 4 na ... 10. Zjarało się wszytko :(.

Najpierw fotki żaluzji-i dołączam przeprosiny dla agalind, bo Jej na tym bardzo zależało

Dziękuję:) Fajnie to wyszło z żaluzjami. Rozumiem, ze bez problemu można nimi operować i sobie wzajemnie nie przeszkadzają w rogu?

PS. Nie wiem czy mogę Cię jeszcze o coś prosić, ale jak znajdziesz chwilę moze mogłabyś zrobić zdjęcie z bliska na połączeniu maskownic? :oops: One się stykają ze sobą?

Jeszcze raz dziękuję:hug:

Na tujach się nie znam ale z jajek sie usmiałam ...prawie posikałam :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Kiedy pierwsza nocka ??

jak Ola nauczy się jajecznicę robić na indukcji:lol2:

Dziękuję:) Fajnie to wyszło z żaluzjami. Rozumiem, ze bez problemu można nimi operować i sobie wzajemnie nie przeszkadzają w rogu?

Mirelko znów trawę pieliłaś??? A sierści za kare ,że opuściłaś kuchnię , chciały ci zepsuć obiadek:lol2:

hej Olu czekałam wczoraj na Ciebie...i pojawiłaś się ale w godzinach w których mnie już nie ma na FM :(

i pewnie już za późno ale napiszę Ci odnośnie żywopłotu...więc z tego co mój M proponuje to thuja smaragd (jaśniejsza), a druga thuja spiralis ( ciemniejsza) mówi, że obie charekteryzują się silnym wzrostem ... i dobrze by było jakbyś przejechała się do jakiejś szkółki ( a może już byłaś?) i zobaczyła na żywo :)

trzymam kciuki za czwartek :D

hazelku, jajecznica z jajek na twardo bardzo mi do Ciebie pasuje :rotfl:

:hug:

Dobra, już się nie śmieję, bo zobaczymy jak mi przesiadka na indukcję pójdzie ;)

W racze czego czajnik elektryczny i mikrofalówkę mam :lol2: