Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od wizualizacji do realizacji...czyli pogaduchy u hazel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziewuszki, zle sie wyrazilam ale Monia sprostowała (dzieki;)). Chodzi o dostawe z Włoch. Na baterie czekałam ... 8 tygodni! a na drzwi Dierre (a raczej na klawiature do nich) czekałam...pół roku i ciagle słyszałam jakies bzdury:"transport nie dojechał", "nie zapakowali", "Włosi świetują" i.t.d. -w koncu, po wielu interwencjach, firma zakupila klawiature...w Krakowie, bo z Włoch w końcu ... "nie dojechala":sick:

wiec nie zamierzam juz kupic nic, co ma jakikolwiek zwiazek z Wlochami-takie osobiste uprzedzenia;)

Baterii nie zaluje, bo warto bylo na nia czekac. Ale drzwi-porazka totalna:sick: Nie chcialabym, zeby sie okazało, ze mieszkamy juz rok a okap..."nie dojechał":lol:

Malkul,Monia-odpowiem pozniej, jak juz sie ogarne z uspieniem Synka;)

Dzis był mega owocny dzien. Wybralismy deski na podłogi:wiggle:

Edytowane przez hazeleyes1982

malkul, ten okap to Elektrolux EFG60750X -tu masz link do danych technicznych:

http://www.electrolux.pl/Products/Product-comparison-page/?productids=0e205100-04f5-4812-88f3-ebb5ec29d675,54fa1afa-b1ac-4e40-8381-1d73c8469074

Co do gazu, u nas tez bedzie rurka-"na wszelki wypadek". :)

Ok, teraz fotki, ale nie spodziewajcie sie zbyt wiele-to są fotki tylko kawalków...wiec, chyba bedzie rozczarowanie,co?;) no i jak to zawsze z fotkami bywa: przekłamują rzeczywiste kolory :rolleyes:

Salon: dąb, select white (parkiet)-to ten u góry

gabinet: orzech (nie pamietam nazwy). Gabinet bedzie caaaaaały w bieli i to bedzie jedyny ciemny akcent-dlatego taki hardcore z tym kolorem;)

http://images35.fotosik.pl/1127/411c1d6c8de1c413med.jpg

pokój Synka i ... drugi-dzieciecy;) : klon kanadyjski (lite deski). W rzeczywistosci duuuuuzo jasniejszy niz na fotce-podobnie, jak jesion-jest bardzo blady a nie taki zółty:rolleyes:

http://images35.fotosik.pl/1127/e45ae701a6818723med.jpg

Sypialnia: marzy mi sie jatoba ale chyba zostaniemy przy dębie bielonym ze względów praktycznych. Fotki brak;)

Edytowane przez hazeleyes1982

No co Ty gadasz?

A włoskie buty, wino, lody, makarony, sery ...

no dobra, prawie nic:P;)

no i jeszcze dolce, gucci, ferrari, bulgari, livigno, verona, puccini, pavarotti... jezu mogłabym tak w nieskończoność hehe (jestem od włochów uzależniona :p)

ps. piękny ten orzech. może do sypialni by ci pasował?

no i jeszcze dolce, gucci, ferrari, bulgari, livigno, verona, puccini, pavarotti... jezu mogłabym tak w nieskończoność hehe (jestem od włochów uzależniona :p)

ps. piękny ten orzech. może do sypialni by ci pasował?

oj srutu-tutu, dusieńku:hug: w zeszłym roku chodziłam na kurs włoskiego i bylam zakochana we wszystkim, co włoskie (chwilowo zawiesiłam-fm zajmuje zbyt dużo czasu:rolleyes:), ale ciiiiiiii:rolleyes:

Myslisz, ze orzech tez do sypialni? M. tez tak mówi...ale ona bedzie znowu w szarosciach...nie bedzie sie gryzło?

z szarościami na pewno nie. zajrzyj do wątku o szarościach, tam jest masa takich zestawień - orzechowe brązy, szarość, biel i trochę chromu = cudeńka :)

(na zdjęciu ten orzech wydaje się dość chłodny, więc ciepły szary albo coś w klimacie griege doda sypialni ciepła i przytulności)

mee too :yes:

mediolan, dolomiti i bombardino (ostatnio na czasie) i alfa romeo (mam) ;) szynka parmeńska, parmezan i pomidorki suszone .... też mogę w nieskończoność ... ITALY my love

Oczywiscie te 25 KW tez sobie sama przyjelam bo nie mam tego przez nikogo obliczone.Chyba przed kupnem powinnam zorbic to swiadectwo energetyczne zeby wiedziec jaka moc pieca wybrac-zapytasz mezusia czy dobrze mysle? :-)

Dobrze myślisz:yes:

Ja też myślałam, że dla nas powinien być co najmniej piec 38 kW i tak mi mówili wszyscy producenci kotłów.

Zrobiłam pomiary i okazało się, że mamy bardzo dobrze ocieplony dom i ciepłe okna i z wyliczeń wyszło, że wystarczy 18 kW, a ja się uprę to max 25 kW.

A mam do ogrzania powierzchnię ponad 400 metrów!

Za duży piec po pierwsze będzie spalał za dużo opału (a więc będzie droższe ogrzewanie), po drugie nie dobrze jest dla pieca jak nie wykorzystuje swojej mocy i chodzi w za niskiej temperaturze.

Zatem najpierw lepiej sprawdź, żebyś nie miała kłopotu.

Orzech i szarości? - TO JEST TO:yes:

Chyba mam parę inspiracji w tym zestawieniu kolorystycznym...

A dąb to do salonu? On jaśniejszy jest niż na zdjęciach, czy własnie w takim typowym dla naturalnego dębu kolorze? Nazwa white wskazywałaby na jakiś bardzo jasny... ale na zdjęciu wyszedł żótawy...