Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja membrana wysokoparoprzepuszalna i pełne deskowanie

Kolombek

Recommended Posts

Mam pytanie związane z wentylacją dachu. Sytuacja obecna jest taka, że mam na pełnym deskowaniu (deski calówki z wcześniejszych etapów budowy) + na tym membrana wysokoparopszepuszczalna, łatai położone dachowki ceramiczne. Dach bardzo prosty dwuspadowy (a la wiejska chata). Podbitka zrobiona z PCV z użyciem także paneli wentylacyjnych. Deski niezbyt równe i troszkę podeschły, da się znaleźć szczeliny między nimi. Ocieplenie chce zrobić z wełny TopRock i SuperRock Rockwoola - 2 warstwy naprzemiennie. Pytanie brzmi: Czy starać się dać odstęp między wełną a deskowaniem w części między krokwiami czy nie ma to w moim przypadku znaczenia? Pod wełną na calości chce dać coś paroizolacyjnego. W domku ma byc wentylacja mechaniczna. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

K.

No to masz problem gdyż cały dach jest do przełożenia a jak łaty by przybijane w dowolnych miejscach to i folia do łatania. Jednym słowem totalna kicha. Takie wykonanie to błąd w sztuce jak masz możliwość to kosztami tej naprawy należy obciążyć wykonawcę i w jakimś stopniu kierownika budowy. Pozdrawiam.

Puki żadna dachówka nie będzie uszkodzona to deszcz nie jest żadnym zagrożeniem. Zagrożeniem będzie nawiany i topniejący śnieg. Spływ tych skroplin będzie blokowany przez łaty i nastąpi kapilarne podciąganie wody po gwoździach. Nie masz wentylacji połaci skutkiem czego nastąpi butwienie łat, rdzewienie gwoździ, dachówki od spodu będą wilgotne co spowoduje ich nadmierne porastanie a przy spadku temperatur poniżej 0*C zamarzająca woda zacznie je rozsadzać co znacznie ograniczy ich żywotność. Stracisz gwarancję na pokrycie. Na skutek ciągłego zawilgocenia folia zacznie ulegać degradacji. Duża wilgotność pod pokryciem uniemożliwi wydostanie się pary wodnej przechodzącej od pomieszczeń. Izolacja cieplna zostanie zawilgocona, krokwie i deski zaczną pleśnieć i butwieć. Z mojego doświadczenia maksymalnie po 10 latach dach do kapitalnego remontu (więźba z pokryciem). Do takiej degradacji może doprowadzić brak kontrłat. Pozdrawiam.

:DPrzepraszam za wprowadzenie w błąd... Ale sam już się ukarałem, nie mogłem pół nocy spać i rozmyslałem o swoim dachu :D Z rana zadzwoniłem do Pana Dekarza i ponoć rzeczywiście kontrłat nie ma, ale w te miejsce zostały dane łaty właśnie po to aby zwiększyć ten prześwit. Wszystko to aby spełnić wymagania gwarancyjne producenta. Jeżeli tak już jest OK to wróciłbym Panie Andrzeju do pytania - Czy od wewnątrz jest sens robić dystans między deskami a wełną? Zastrzegam, że chce od dołu wełny dać paroizolację maksymalnie jak tylko się da.

Pozdrawiam gorąco

Zdecydowanie radzę zrobić drożną szczelinę wentylacyjną. Brak tej szczeliny może powodować kondensację pary wodnej na zimnych deskach czyli trwałe ich zawilgocenie a co zatem idzie zmianę wymiarów i zaciśniecie szpar pomiędzy deskami. Podobne zjawisko występuje w wyschniętej beczce gdy po wlaniu wody przecieka a po nawilżeniu klepek samoistnie się uszczelnia. Pozdrawiam.

Witam,

zbliżam się do etapu "dachu". Chcielibyśmy zrobić pełne deskowanie i na to papa. Mam pare pytań:

1. Czym impregnować więźbę dachową? (propozycje to: Fobos lub Boramon C30)

2. Czy jest jakaś papa "paroprzepuszczalna"?

3. W jaki sposób robić szczelinę wentylacyjną między deskami a termoizolacją? Czy oprócz sznurków jest jakaś ina metoda?

Pozdrawiam

ad.1. Radzę użyć impregnatów opartych na związkach miedzi np. Kuprafung. Z tych dwóch wymienionych zdecydowanie Boramon.

ad.2. Nie ma.

ad.3. Sznurki zbyteczne wystarczy dobra wełna o odpowiedniej grubości.

Pozdrawiam.

ad.3. Sznurki zbyteczne wystarczy dobra wełna o odpowiedniej grubości.

Pozdrawiam.

Widziałem na stronkach Rockwoola zdjęcia instruktażowe i właśnie się chwalili, że wystarczy wełne (między krokwiami) przyciąć o 2cm więcej niz odległość krokwi od siebie i juuuuuu....... Myślałem, że to chwyt reklamowy ..... i po 20 latach nadal ta wełna tak po prostu się trzyma? :eek:

A czy po 20 latach nadal będzie tam sznurek? A jakie odstępy dasz między sznurkami aby wełna przez nie nie przeleciała?

Zważ, że piszemy tu o sznurku nad wełną (ma zagwarantować szczelinę) a nie pod wełną (ma podtrzymać wełnę).

Bez względu na to czy dajemy sznurek czy nie to przycięcie wełny o 2 cm szerzej niż rozstaw krokwi jest obowiązkiem i ta zasada obowiązuje od lat. Takie wykonanie daje gwarancję, że wełna dobrze dolega do krokwi nie pozostawiając pustych szczelin.

W zależności od stosowanych rozwiązań to paroizolacja, stelaż czy płyta gipsowa podtrzymują wełnę więc gdzie tu miejsce na sznurek? Pozdrawiam.

... Oczywiście wełna od strony poddasza ale bez szczeliny.

Oczywiście stosując takie rozwiązanie narobisz sobie niezłego bigosu! Płyta OSB, która stawia parze wodnej duży opór koniecznie wymaga wykonania drożnej szczeliny wentylacyjnej. Nie ma żadnego znaczenie, że została zastosowana folia wysokoparoprzepuszczalna bo nie będzie miała co przepuścić gdyż przepływ pary zablokuje płyta OSB. Takie rozwiązanie to typowy błąd popełniany w budownictwie szkieletowym. Nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia stosowanie takiej folii na płycie OSB. Pozdrawiam.