agnieszkakusi 14.11.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 A ja nie chciałam domu z poddaszem...w ubiegłym roku trzy miesiące mieszkałam z córką u moich rodziców, bo mąż był na szkoleniu. Mają poddasze. Powiedziałam sobie:nigdy więcej schodów. Chyba jestem leniwa i nie chce mi się dreptać pomiędzy parterem, a piętrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 14.11.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Jeśli na parterze jest dodatkowy pokój-gabinet, poddasze ma pełnić funkcję sypialni. Część dzienna jest na dole. Znajomi tak mają, jak widzę u nich jak to fajnie funkcjonuje to nie mam wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.11.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Canna, nie piszę, że to źle funkcjonuje. Po prostu po tych trzech miesiącach miałam dosyć schodów i dlatego jest NASZ domek. Zresztą od kiedy pamiętam podobają mi się parterówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 14.11.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Agnieszka, Dom dl Ciebie to super projekt, ale działka ma swoje wymagania. Jak masz działkę szerszą, możesz spokojne stawiać parterowy i jest Ok. Ale Dom dla Ciebie nie zmieści się na działce Pati a parterówka będzie długa i wąska. Chyba, że:http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_165_8.jpgcoś w tym stylu, z wysuniętym garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.11.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 wiem, że się u niej nie zmieści, bo oglądałam działkę. Wiem również, że gdyby nie to, że działka jest wąska to projekt ten byłby w pierwszej trójce wybranych Niestety nie zawsze jest tak jak chcemy i z czegoś trzeba zrezygnować. No, ale trzeba dziewczynie jakoś pomóc i jakies pomysły podsunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.11.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Mi np. bardzo podobają się domy z poddaszem takie z 4-spadzistym dachem zróżnymi załamaniami. Cena dachu kosmiczna, ale patrzec na to miło Ale patrzeć u kogoś, bo te schody... No może gdybym miała schody to nie musiałabym teraz szukać odpowiedniej diety A ja jestem z gatunku leniwców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patikop 14.11.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Canna, zaczynam się z Tobą coraz bardziej zgadzać. Fakt, zawsze marzyłam o parterówce. Ale teraz raz że działka, dwa Tomasz skłania się coraz bardziej na poddasze. Choć dwie sypialnie i łazienka. NO i takie sa teraz zamierzenia, salon, kuchnia, pokoik gościnny bądx gabinet, łązienka na parterze, i dwie (no może trzy) sypialnie na góze i łązienka, teraz to może i wymarzona garnderoba się zmieści Szukam, szukam... drogą eliminacji przeglądam strony i wybieram kilka.. Wieczorkiem pewnie kilka załączę. Mam nadzieję, że pomożecie i doradzicie czy funkcjonalne.. Agnieszka, mi też bardzo podobaja się takie dachy, ale nie chciałabym zastaniawiać sie na koniec budowy za co otynkować albo zrobić podłogi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 14.11.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Mi np. bardzo podobają się domy z poddaszem takie z 4-spadzistym dachem zróżnymi załamaniami. Cena dachu kosmiczna, ale patrzec na to miło To jest dokładnie moje zdanie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif mnie też one urzekają, bo są takie ładne. Ale dom budujemy dla siebie i to nam ma być wygodnie. Te dachy są fajne tylko do oglądania. Pomieszczenia pod nimi to po prostu strych. Z każdej strony skosy, wielka strata przestrzeni a koszt przerasta wartość użytkową. Dlatego nie wybrałam takiego dachu i nie żałuję. Jeśli ktoś musi liczyć się z ograniczeniami działki oraz uważać na finanse a przy tym chce mieć dom wygodny, w końcu dojdzie do wniosku, że dom prosty w budowie, bez niepotrzebnych i kosztownych "ozdobników", z poddaszem użytkowym pełniącym funkcję nocną, z dachem dwuspadowym - to całkiem rozsądny pomysł. Wolę włożyć pieniądze w nową kuchnię, nowe meble, fajne ogrodzenie niż w nikomu niepotrzebny dach "klaustrofobiczny" pod którym zawsze jest ciemno, bo okna połaciowe nigdy nie doświetlą go dostatecznie. Ale to moje zdanie i nikomu go nie narzucam, jeśli Pati chce dach kopertowy - taki Jej wybór i szukamy takiego domku. Może Pati pokaże jaki styl Jej odpowiada, bo widzę, że rodzina Zręcznych to nie to http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.11.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Patrycja, gdzie Ty się podziewasz?? My tu chcemy Ci szukać domu, a Ciebie po prostu nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patikop 14.11.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 oj przepraszam... niestety taka praca.. dach dwuspadowy, pewnie tańszy i wygodniejszy.. ale do takiego kompromisu jeszcze nie dorosłam..Znalazłam coś co jest bardzo w moim stylu, bardzo fajny, moim zdaniem bardzo funkcjonalny, ma poddasze do własnej adaptacji, czyli tak dwa pokoje, łazienka..Projekt z muratora, C64a Z blaskiem..http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=175&IdKolekcji=co sądzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 14.11.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Noooo......Ładny http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gifdwa wole oczy będą Cię kosztować, ale co tam, jak chcesz możemy o nim porozmawiać. To już zupełnie inny projekt, nie tylko na zdjęcie do kalendarza http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gifPomieszczenie gospodarcze oddalone od łazienki i kuchni zwiększy koszty ogrzewania jeśli będziesz ogrzewać gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patikop 14.11.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 canna, wole oczka chcemy zamienić na zwykłe poddaszowe..z tym pom.gosp. troszkę mnie zmartwiłaś. Tak teraz oglądam. może toaletę przenieś.tylko gdzie?? kurcze, spiżarni nie chciałabym likwidować. amoże naprzeciwko spiżarki wstawić piec.. zasłonić żaluzją lub po prostu połączyć w jedno. Jak myślisz?? no tak, ale tam gdzie piec musi być okno prawda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 14.11.2006 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Ale dom budujemy dla siebie i to nam ma być wygodnie. Te dachy są fajne tylko do oglądania. Pomieszczenia pod nimi to po prostu strych. Z każdej strony skosy, wielka strata przestrzeni a koszt przerasta wartość użytkową. Dlatego nie wybrałam takiego dachu i nie żałuję. Jeśli ktoś musi liczyć się z ograniczeniami działki oraz uważać na finanse a przy tym chce mieć dom wygodny, w końcu dojdzie do wniosku, że dom prosty w budowie, bez niepotrzebnych i kosztownych "ozdobników", z poddaszem użytkowym pełniącym funkcję nocną, z dachem dwuspadowym - to całkiem rozsądny pomysł. Wolę włożyć pieniądze w nową kuchnię, nowe meble, fajne ogrodzenie niż w nikomu niepotrzebny dach "klaustrofobiczny" pod którym zawsze jest ciemno, bo okna połaciowe nigdy nie doświetlą go dostatecznie. Sam bym tego nie ujął lepiej. Reszta jutro (a raczej dziś) bo muszę sie kedyś w tym igloo przespać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 14.11.2006 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 No nareszcie!!!Kawaleria nadciąga http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patikop 15.11.2006 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 jejku, jak miło że ktoś tu zagląda i chce mi pomóc. Jesteście wspaniali..A moja(mam nadzieję, bo znowu z działka problemy) przyszłą sąsiadkę ozłocę. Agnieszka jest boska, pomaga mi strasznie. Wracając do projektów, to na razie nadal upieram się przy czterospadowym. POdobają mi się. Eskimos, czekam na słowa krytyki do mojego nowego wyboru. Troszkę obiektywzmu i spojrzenia chłodnym okiem mi się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.11.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 a ja juz spałam, a ktos chciał mnie ozłocić..niestety wyszły problemy z działką Pati. Kawaleria byłaby potrzebna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patikop 15.11.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 no i najgorsze koszmary się sprawdziły. działki nie będzie. Ze względu że chcieliśmy kupić większą, podzielić ją na dwie.. ale gmina się nie zgadza. no i szukanie działki czas zacząć, znowu.. I znowu Agnieszka mnie wsparła, dowiedziała się o kolejnych działkach. co prawda 3km dalej, ale coż.. w końcu chcemy tam mieszkać, smochód jest, droga jest.. chcieliśmy wieś to będzie,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.11.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Patrycja, bo normalnie głupio mi się robi.... Ale tak mnie zaciekawiły te działki, że zaraz pojadę je obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 15.11.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Eskimos, czekam na słowa krytyki do mojego nowego wyboru. Troszkę obiektywzmu i spojrzenia chłodnym okiem mi się przyda. Się robi. Chodzi o projekt z muratora, C64a Z blaskiem? O,o Ładna parteróweczka. Tylko te pretensjonalne bawole oczy. Kup sobie zamiast nich coś ładnego, (jakieś futerko z szynszyli?) Oboje zyskacie na wyglądzie, (Ty i domek). Teraz poważnie. Bryła ładna (jak dla parterówki). Łatwa do rozbudowania o podwójny garaż. Przyzwoity, choc troche nieustawny salon. Dość małe sypialnie, jak na domek o tym metrażu. Łazienka podobnie (a pranie?) 3 kominy? - może rekuperator, piecyk kondensacyjny i 1 komin? No i to poddasze. Szkoda go, zwłaszcza że i tak musi być strop. Moznaby go zostawić sobie na lepsze czasy (i wiecej kasy albo dzieci) - tylko przy tym osadzeniu dachu to szkoda zachodu. Strych. A gdyby tak jednak nieco podnieść ścianke kolankową, to w przyszłości - kto wie. Ogólnie nawet jesli mnie ten domek nie powala - to też i nie razi. Zwłaszcza dla zagorzałych amatorów parterówki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patikop 15.11.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Eskimos, dzięki... choć mnie się podoba to ja jak na kobietę przystało, ładny z zewnątrz, w środku myślałam że ok, trzy sypialnie, duży salon.Łazienkę myśleliśmy powiekszyć kosztem pokoju. tam pokój do pracy, więc może być mniejszy. A na poddaszu dwa pokoje, łazienka. Też myślałam nad podniesieniem ścianki kolankowej.o, nad kominami się nie zastanawiałam.Ze względu na zmianę działki, tamta niestety odpadła mam jeszcze czas na projekt, w pewnym sensie. oglądaliśmy kolejną. Z pomocą Agnieszki(mówiłam że jest nieoceniona) znaleźliśmy kolejną. Piękna, przy lesie. spokojnie. Teraz tylko czy ją brać. dogadać się z gosciem. tam będzie tylko prąd, ma być zimą. studnia, własna kanaliza. odpadł pomysł ogrzewania gazowego.Eskimos, może w takim bądź razie zaproponujesz jakis fajny projekt z poddaszem użytkowym. dzialka budowlana, ale brak warunkow budowy, więc duże pole manewru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts