Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytki na tarasie nie kleją się

konri75

Recommended Posts

Witam,

Mam problem. Ekipa położyła mi na tarasie płytki, a po 48h zauważyłem, że niektóre można zdjąć, bo się nie przykleiły.

Nie było przymrozku.

Pod linkiem jest filmik, jak miękki jest klej po 48h schnięcia zeskrobany z płytki.

Załączyłem też zdjęcia.

Jak myślicie czy to wina kleju czy ekipy?

K

PS: mi się wydaje, że klej jest za kiepsko położony i miał za mały styk z płytką

IMG_2238.jpg

IMG_2227.jpg

IMG_2232.jpg

Najgorsze, że roboty będzie sporo :( Płytki trzeba oczyścić, stary klej skuć i zrobić wszystko od nowa. Za poprawienie roboty oczywiście bym nie zapłaciła, bo ekipa ewidentnie spartoliła robotę. No i zastanowiłabym się czy nie kazać im zwracać za materiał (klej) - nie wiem ile masz tych płytek położonych. No i nie wiem czy miałeś położoną izolacje przeciwwilgociową na tarasie - koniecznie powinna być jeśli taras jest odkryty.

1.Podaj nazwe kleju .

2.Na tarasie bezwzglednie stosujemy metode kombinowana , czyli nakladamy klej na podloze i na plytke .

3.Hydroizolacja .

A tak na marginesie , to zanim przedmowcy wydali wyrok , to powinni zapytac o okolicznosci w jakich ta praca zostala wykonana .Uzyskalibysmy wtedy pelny obraz sytuacji .

Zaden klej przeznaczony na zewnatrz , nie moze tak sie zachowac po 48h , jak ten z filmika.

A tak na marginesie , to zanim przedmowcy wydali wyrok , to powinni zapytac o okolicznosci w jakich ta praca zostala wykonana .Uzyskalibysmy wtedy pelny obraz sytuacji .

Nie po to płacę kupę kasy żeby rozpaczać okoliczności.

Jak ktoś ma zrobić usługę to powinien wiedzieć za co bierze kapuchę, ot co.

Przyjdzie fuga i wyrówna :D. Pomijam już kwestię klejenia płytek

na tarasach w naszej strefie klimatycznej. Pierwsza zima i te

nawet dobrze wyfugowane , ale źle przyklejone płytki wygarniesz

szypą razem ze śniegiem. Woda dostając się w nie wypełnione

szczeliny rozsadziła niejedną skałę , lasując całe pasma gór. A

najgorszy jest nie mróz , który chwyci i trzyma , tylko nasza

polska zima : w dzień + , w nocy - .W dzień topi , w nocy mrozi.

dlatego klei się metodą kombinowaną (klej na podłoże i na płytkę) - tak aby pod całą płytkę znajdował się klej.

Pod klej oczywiście hydroizolację dwuskładnikową, nie żadną folię w płynie.

Fuga jaka by nie była, zawsze trochę przepuści wody. Ale po to stosuje się hydroizolację.

Jak dla mnie - jeżeli jest to taras niezakryty, bo będzie za rok, może dwa cały do poprawki. Widać ze nie wszędzie rozpłynął się klej.

U nas tak juz jest, że musisz się znać na wszystkim - niestety.