witekgo 01.10.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 proszę pomóżcie mi mam pytanie odnośnie ocieplenia poddasza co myślicie o takim ociepleniu?? Między krokwie wełna 15cm rockwool potem całe zadeskować na deski styropian 10cm i siatka z klejem gips no i kolor co myślicie o takim ociepleniu poddasza?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 01.10.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Nie wiem czy do końca dobrze rozumiem Twój pomysł... a jeśli tak, to wydaje mi się trochę bezsensowny, bardzo pracochłonny no i nie najtańszy. Po co chcesz zakładać deski w środku ocieplenia? Nie słyszałam, żeby ktoś mieszał wełnę i styropian - nie wiem więc czy to właściwe rozwiązanie. Co mogę powiedzieć to to, że sam styropian nie wystarczy na sufit. Powinieneś założyć płyty k-g i porządnie je przykręcić na stelażach i dopiero te możesz gipsować (albo zagipsować tylko spojenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 07.10.2011 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 dlaczego mówisz że drogi właśnie mi sie wydaję że chyba tańszy. Styropian tańszy od wełny, deski mam po budowie no i taką zabudowę jestem sobie sam zrobić tylko nie wiem czy to zda egzamin a na sufit dam szlichte tynku CW i na skosy też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 08.10.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 dobry styropian wcale nie jest tańszy od wełny to po pierwsze. Po drugie - jak wyobrażasz sobie np. przykręcenie żyrandola do samego styropianu?? Na pewno będziesz też mieć jakąś zabudowę przykręcaną do sufitu i co wtedy? Poza tym piszesz że dasz 15 cm wełny między krokwie. Wystarczy kupić jeszcze 5 cm wełnę żeby dać ją w poprzek (lepsza wersja to oczywiście 10 cm, ale jak zależy Ci na kosztach to 5cm wystarczy). Stelaże potrzebujesz tak czy inaczej - bo niby jak przytwierdzisz styropian do desek? Zostają więc koszty płyt k-g (a te wg mnie i tak będziesz musiał kupić dla pomieszczeń tzw. mokrych). Jakoś też nie wierzę żeby desek na całe poddasze wystarczyło Ci z budowy. Ja takie deski wykorzystywałam ale do deskowania dachu i duuużo ich zabrakło. Ale jakby nie było to Twój dom i Ty będziesz w nim mieszkał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 09.10.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Też rozważam taki sposób ocieplenia poddasza:- Między krokwie wełna- OSB przykręcona do krokwi- styropian przyklejony na piance do OSB- na to siatka z klejem i jakiś tynk gładki Wydaję mi się, że to dobre rozwiązanie. Wcześniej myślałem o styropianie między krokwie ale boję się butwienia więźby dachowej no i bardziej pracochłonne. Co myślą fachowcy w tej dziedzinie? Dla mnie dużym plusem będzie rezygnacja z płyt g-k. Styropian będzie tu pełnił (tak myślę) rolę folii paroizolacyjnej lepiej niż jakaś folia podziurawiona przez wkręty. Będzie bardziej szczelne. Będzie wentylacja mechaniczna w moim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 09.10.2011 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 mi sie wydaje ze to dobry pomysł ale rzeczywicie z tymi zyrandolami to moze byc problem bo nie bedzie do czego przykrecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 09.10.2011 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 tylko sie jeszcze zastanawiam nad groboscia plyty osb i nie wiem jaka kupic czy myslicie ze 10 mm wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 09.10.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 mi sie wydaje ze to dobry pomysł ale rzeczywicie z tymi zyrandolami to moze byc problem bo nie bedzie do czego przykrecic wydaje mi się że to najmniejszy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 09.10.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 tylko sie jeszcze zastanawiam nad groboscia plyty osb i nie wiem jaka kupic czy myslicie ze 10 mm wystarczy nie ma doświadczenia ale pewnie bezie OK. Nikt po tym chodził nie będzie, a jak płyty będą przykręcone do krokwi to cała konstrukcja będzie wystarczająco sztywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.10.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 ...no to mamy pionierów. Tylko opiszcie jak Wam to wyszło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 14.10.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Może jakiś Nobel ale to by było zbyt proste:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.10.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Byle nie Ig Noble (ignoble ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts