Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poddasze

witekgo

Recommended Posts

Nie wiem czy do końca dobrze rozumiem Twój pomysł... a jeśli tak, to wydaje mi się trochę bezsensowny, bardzo pracochłonny no i nie najtańszy. Po co chcesz zakładać deski w środku ocieplenia? Nie słyszałam, żeby ktoś mieszał wełnę i styropian - nie wiem więc czy to właściwe rozwiązanie. Co mogę powiedzieć to to, że sam styropian nie wystarczy na sufit. Powinieneś założyć płyty k-g i porządnie je przykręcić na stelażach i dopiero te możesz gipsować (albo zagipsować tylko spojenia)

dobry styropian wcale nie jest tańszy od wełny to po pierwsze. Po drugie - jak wyobrażasz sobie np. przykręcenie żyrandola do samego styropianu?? Na pewno będziesz też mieć jakąś zabudowę przykręcaną do sufitu i co wtedy? Poza tym piszesz że dasz 15 cm wełny między krokwie. Wystarczy kupić jeszcze 5 cm wełnę żeby dać ją w poprzek (lepsza wersja to oczywiście 10 cm, ale jak zależy Ci na kosztach to 5cm wystarczy). Stelaże potrzebujesz tak czy inaczej - bo niby jak przytwierdzisz styropian do desek? Zostają więc koszty płyt k-g (a te wg mnie i tak będziesz musiał kupić dla pomieszczeń tzw. mokrych). Jakoś też nie wierzę żeby desek na całe poddasze wystarczyło Ci z budowy. Ja takie deski wykorzystywałam ale do deskowania dachu i duuużo ich zabrakło. Ale jakby nie było to Twój dom i Ty będziesz w nim mieszkał.

Też rozważam taki sposób ocieplenia poddasza:

- Między krokwie wełna

- OSB przykręcona do krokwi

- styropian przyklejony na piance do OSB

- na to siatka z klejem i jakiś tynk gładki

Wydaję mi się, że to dobre rozwiązanie. Wcześniej myślałem o styropianie między krokwie ale boję się butwienia więźby dachowej no i bardziej pracochłonne.

Co myślą fachowcy w tej dziedzinie?

Dla mnie dużym plusem będzie rezygnacja z płyt g-k. Styropian będzie tu pełnił (tak myślę) rolę folii paroizolacyjnej lepiej niż jakaś folia podziurawiona przez wkręty. Będzie bardziej szczelne. Będzie wentylacja mechaniczna w moim przypadku