aksuda 12.08.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 gosiabar gratuluję stanu zamkniętego może wrzucisz jakieś fotki , my czekamy na okna zamówiliśmy schuco corona ct 70 cava w kolorze indian:DTadeusz6 witaj w gronie budujących:welcome: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 16.08.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 SSO :lol2: http://i47.tinypic.com/kd8kt3.jpg czekamy na okna:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasmad 21.08.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam budujących. Ma zaczęliśmy budowę domu z projektu jabłoń pod koniec maja. Obecnie jestesmy na etapie dachu:). Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 21.08.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 super witamy w gronie budujących jabłonkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 21.09.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 jutro wstawiamy okna hurrrrrraaaaaaaaaaaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 24.09.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 22 WRZESIEŃ 2012 SSZ:lol2: http://i46.tinypic.com/2wf06px.jpg http://i48.tinypic.com/18k975.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz6 29.09.2012 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 aksuda gratuluję SSZ, wygląda super!My jesteśmy na etapie stropu, dodałem parę zdjęć do albumu: http://forum.muratordom.pl/album.php?u=158358 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 29.09.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Dzięki Tadeusz6 czekam na kolejne zdjęcia z etapów budowy, gratuluję postępów:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabar 12.10.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Witam. Gratuluję wszystkim budującym jabłonkę. Mam pytanie - w sprawie ogrzewania. Czy jesteście już zdecydowani czym będziecie ogrzewać? Braliście może pod rozwagę ogrzewanie pompą ciepła? Co o tym myślicie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz6 14.10.2012 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Myślę, że jeśli zastosujecie takie ocieplenie jak w projekcie, to inwestycja w pompę ciepła będzie się bardzo długo zwracać. My zamierzamy ogrzewać gazem i liczymy na rachunki nie większe niż 2500zł, może nawet poniżej 2000zł. Stosując PC możnaby zaoszczędzić 1000-1500zł rocznie. PC będzie kosztować co najmniej 30000 więcej niż instalacja na gazie. Ile lat będzie się zwracać? Chyba że nie macie możliwości podłączenia gazu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 14.10.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Ze względu na cenę PC nie decydujemy się w tej chwili na ten typ ogrzewania , będziemy robić ogrzewanie gazowe kocioł kondensacyjny firmy Junkers, przy wyborze kotła do ogrzania Jabłonki trzeba się sugerować modulacją palnika tz. dolna moc palnika powinna być jak najniższa od 3KW . Sezon grzewczy trwa około 6-7 m-cy lecz średnia temperatura w sezonie grzewczym waha się 0-5 stopni. Więc zapotrzebowanie na moc grzewczą jest dość niskie. A co do PC to przy niskich temperaturach poniżej -8 stopni dodatkowo załącza się grzałka co powoduje ,że zyski z oszczędności maleją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabar 17.10.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Dzięki za odpowiedź. Każda propozycja godna jest do przemyślenia. Nie braliśmy pod uwagę ogrzewania gazowego, ponieważ nie mamy możliwości podłączenia gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 18.10.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 A ja mam pytanie , jak macie zamiar rozwiązać sprawę wiatrołapu . Chodzi mi o przejście czy będziecie wstawiać tam drzwi czy zostawiacie otwartą przestrzeń? Jeżeli wstawiacie drzwi to jakie ? Ja mam własnie duży dylemat co zrobić aby uzyskać ciekawy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz6 18.10.2012 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Na dzień dzisiejszy mamy w planie wstawić drzwi bardziej przeszklone.Tak, żeby nie ograniczać wizualnie przestrzeni,a "odciąć" się od chłodnego wiatrołapu w zimie. Pewnie trudno będzie kupić ładne ( i tanie ) drzwi, ale masz rację - żeby uzyskać ciekawy efekt, trzeba ruszyć wyobraźnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 18.10.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 to mamy ten sam problem, właśnie z mężem przeglądamy katalogi:( , ja chcę bardziej przeszklone ale jest problem z wyborem ( oczywiście w przystępnej cenie) ze względu na wielkość drzwi jakie chcemy wstawić .Wielkość ma być taka sama jak drzwi wejściowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz6 20.10.2012 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Gosiabar, czy rozważacie ogrzewanie prądem? Np. nasz sąsiad ogrzewa dom prądem i kominkiem z DGP, stwierdził że koszty instalacji gazu i instalacji c.o. są tak duże, że przy dobrze ocieplonym domu się nie opłaca.Aksuda, my też przymierzamy się do Junkersa. Czy Waszym zdaniem model CERAPUR SMART ZSB 14-3C będzie wystarczającej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabar 20.10.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 W pierwszej wersji myśleliśmy o eko groszku, ale podobno ma być zakaz palenia od przyszłego roku i trzeba byłoby kupować za granicą ,w związku z tym rozpatrujemy różne wersje. Znajomy namawia nas na PC powietrze- powietrze lub powietrze- woda. Ale trzeba zrobić dokładne wyliczenia Trudno jest się zdecydować jeśli chce się mieć czysto, wygodnie, ciepło, tanio. Czy ten sąsiad mówił ile wynosi go ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz6 21.10.2012 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Mówił, że w ubiegłym sezonie za drewno i prąd razem zapłacił 2500zł. Trudno jednak bazować na tych danych, bo po pierwsze jego dom jeszcze nie jest wykończony i nie ma zabudowanego poddasza i ocieplenia pod dachem (na ścianach ma 15 cm styropianu), po drugie nie wiem ile zużył drewna. Zimą chyba codziennie pali w kominku. Na pewno nie jest to czyste i wygodne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 22.10.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 my bierzemy taki sam kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterpan77 11.11.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 my bierzemy taki sam kocioł Witam, Czy ktoś z budujących w '12 może podzielić się informacją ile stan surowy z wyniósł ( choć w przybliżeniu) z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts