luki888 02.10.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Witam,objawem jakiego błędu może być pękanie posadzki tylko w rogach pomieszczeń? Pęknięcia są ok 15-20 cm od rogu ścian, pęknięcia półokrągłe. Dodam, że posadzka zrobiona była miksokretem w lipcu 2010, grubość 7,5 cm, wszędzie ogrzewanie podłogowe, wszędzie siatka stalowa 6x6, poprawne dylatacje (od ściany, na przejściach, większe powierzchnie itp). Pod posadzką położony jest styropian do podłogi, 15 cm w dwóch warstwach 8 i 7 cm, na krzyż położony. Omijając izolacje to poniżej jest chudziak z betonu B15, gruby na 12 cm. No chyba, że błędu mam szukać jeszcze poniżej chudziaka w złym zagęszczeniu pisaku (zagęszczany co 15 cm, lany wodą). Posadzka obserwowana od lipca 2010 do listopada 2010. Przez pierwsze 120 dni zero pęknięć. Dwa pierwsze pęknięcia znalazłem po zimie w marcu br. Koleje dwa powstały teraz (dokładnie to w czasie 2 tygodni tynkowania ścian). Pęknięcia tylko w rogach. Dwa w łazience, dwa w przedpokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 02.10.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 poczytaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadaj%C4%85ca-pod%C5%82oga&highlight=opadaj%C4%85ca+pod%C5%82oga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki888 03.10.2011 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 poczytaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadaj%C4%85ca-pod%C5%82oga&highlight=opadaj%C4%85ca+pod%C5%82oga czytałem to wcześniej. Tylko tam podłoga się zapada od 1,5 cm do 4 cm a u mnie nic (oby tak zostało) się nie zapada tylko płyta posadzki w 4 narożnikach pękła. Z lektury internetu wskazuje to na złe zagęszczenie posadzki w rogach (tam nie wjedzie miksokret). Sprawdzam czy mogą być to jeszcze inne przyczyny i czy nie dziwić się, że ostatnie 2 pęknięcia pojawiły się po pracach tynkarskich (ruch wewnątrz a może wilogoć, która to inaczej penetruje posadzkę gęstą robioną maszyną a inaczej "luźne" narożniki zacierane ręcznie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 03.10.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 czytałem to wcześniej. Tylko tam podłoga się zapada od 1,5 cm do 4 cm a u mnie nic (oby tak zostało) się nie zapada tylko płyta posadzki w 4 narożnikach pękła. Z lektury internetu wskazuje to na złe zagęszczenie posadzki w rogach (tam nie wjedzie miksokret). Sprawdzam czy mogą być to jeszcze inne przyczyny i czy nie dziwić się, że ostatnie 2 pęknięcia pojawiły się po pracach tynkarskich (ruch wewnątrz a może wilogoć, która to inaczej penetruje posadzkę gęstą robioną maszyną a inaczej "luźne" narożniki zacierane ręcznie?) Jest to jedna, moim zdaniem najbardziej prawdopodobna przyczyna pęknięcia wylewki (pisałem o tym na forum budujemydom). Zbrojenie tam nie działa, ponieważ jest zatopione w lużnej - niezwiązanej masie betonowej. Dokładną ocenę można wystawić po obejrzeniu tegoż pęknięcia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts