Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękanie posadzki w naroznikach

luki888

Recommended Posts

Witam,

objawem jakiego błędu może być pękanie posadzki tylko w rogach pomieszczeń? Pęknięcia są ok 15-20 cm od rogu ścian, pęknięcia półokrągłe.

Dodam, że posadzka zrobiona była miksokretem w lipcu 2010, grubość 7,5 cm, wszędzie ogrzewanie podłogowe, wszędzie siatka stalowa 6x6, poprawne dylatacje (od ściany, na przejściach, większe powierzchnie itp). Pod posadzką położony jest styropian do podłogi, 15 cm w dwóch warstwach 8 i 7 cm, na krzyż położony. Omijając izolacje to poniżej jest chudziak z betonu B15, gruby na 12 cm. No chyba, że błędu mam szukać jeszcze poniżej chudziaka w złym zagęszczeniu pisaku (zagęszczany co 15 cm, lany wodą).

Posadzka obserwowana od lipca 2010 do listopada 2010. Przez pierwsze 120 dni zero pęknięć. Dwa pierwsze pęknięcia znalazłem po zimie w marcu br. Koleje dwa powstały teraz (dokładnie to w czasie 2 tygodni tynkowania ścian). Pęknięcia tylko w rogach. Dwa w łazience, dwa w przedpokoju.

czytałem to wcześniej. Tylko tam podłoga się zapada od 1,5 cm do 4 cm a u mnie nic (oby tak zostało) się nie zapada tylko płyta posadzki w 4 narożnikach pękła. Z lektury internetu wskazuje to na złe zagęszczenie posadzki w rogach (tam nie wjedzie miksokret). Sprawdzam czy mogą być to jeszcze inne przyczyny i czy nie dziwić się, że ostatnie 2 pęknięcia pojawiły się po pracach tynkarskich (ruch wewnątrz a może wilogoć, która to inaczej penetruje posadzkę gęstą robioną maszyną a inaczej "luźne" narożniki zacierane ręcznie?)

czytałem to wcześniej. Tylko tam podłoga się zapada od 1,5 cm do 4 cm a u mnie nic (oby tak zostało) się nie zapada tylko płyta posadzki w 4 narożnikach pękła. Z lektury internetu wskazuje to na złe zagęszczenie posadzki w rogach (tam nie wjedzie miksokret). Sprawdzam czy mogą być to jeszcze inne przyczyny i czy nie dziwić się, że ostatnie 2 pęknięcia pojawiły się po pracach tynkarskich (ruch wewnątrz a może wilogoć, która to inaczej penetruje posadzkę gęstą robioną maszyną a inaczej "luźne" narożniki zacierane ręcznie?)

Jest to jedna, moim zdaniem najbardziej prawdopodobna przyczyna pęknięcia wylewki (pisałem o tym na forum budujemydom). Zbrojenie tam nie działa, ponieważ jest zatopione w lużnej - niezwiązanej masie betonowej. Dokładną ocenę można wystawić po obejrzeniu tegoż pęknięcia. Pozdrawiam.