Aju 02.10.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Witam ,przeczytałem chyba już zbyt wiele o piecach i mam prośbe o porade odnośnie doboru pieca do nowego domku jednorodzinnego o mocy z tego co wyczytałem na forum to 15-17kW spokojnie wystarczy na domek 130m2 Piec wszystkopalny...Słyszałem że są takie że wrzuca się 2 bloczki drewna i potrafi to sie palić cały dzień , aha chciałbym w nim sterownik elektroniczny oraz pompke sterowaną elektronicznie ( żeby się włączała gdy jest taka potrzeba a nie non stop ) i bez żadnych automatycznych podajników... Prosze o porade i propozycje lub słowo klucz zeby zmniejszyć zakres szukanych rzeczy bo ogrzewanie to chyba jeszcze szerszy temat niż ocieplenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.10.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Witam , przeczytałem chyba już zbyt wiele o piecach i mam prośbe o porade odnośnie doboru pieca do nowego domku jednorodzinnego o mocy z tego co wyczytałem na forum to 15-17kW spokojnie wystarczy na domek 130m2 Piec wszystkopalny... Słyszałem że są takie że wrzuca się 2 bloczki drewna i potrafi to sie palić cały dzień , aha chciałbym w nim sterownik elektroniczny oraz pompke sterowaną elektronicznie ( żeby się włączała gdy jest taka potrzeba a nie non stop ) i bez żadnych automatycznych podajników... Prosze o porade i propozycje lub słowo klucz zeby zmniejszyć zakres szukanych rzeczy bo ogrzewanie to chyba jeszcze szerszy temat niż ocieplenie... 2bloczki i ma się palić cały dzień, większej bzdury to dawno nie słyszałem, chyba,że w domu pasywnym, być może w takim będzie to możliwe.... Generalnie na 130m2 dobrze docieplonego budynku możesz szukać zakresu mocy znamionowej od max.20kW do ok. 15kW dla konstrukcji z zasypem cyklicznym Taki kocioł dobiera się bowiem do średniej eksploatacyjnej, aby zasyp odbywał się średnio raz na dobę. Tyle, że węglem typu miał, groszek, generalnie taki do grubości zaciśniętej pięści. Opał zarzuca się po dolną krawędź drzwiczek załadowczych i odpala od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aju 04.10.2011 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Aha czyli ta efektywność z opowieści to bzdura ... przynajmniej wiem czym sie nie kierować ... A możesz polecić jakąś firme lub typ pieca który ejst teraz na czasie... bez automatycznych podajników... Zastanawiają mnie dwie opcje ZĘBIEC KWKD 15 i ZEBIEC_WENUS 15kW z przewagą wenus.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.10.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Aha czyli ta efektywność z opowieści to bzdura ... przynajmniej wiem czym sie nie kierować ... A możesz polecić jakąś firme lub typ pieca który ejst teraz na czasie... bez automatycznych podajników... Zastanawiają mnie dwie opcje ZĘBIEC KWKD 15 i ZEBIEC_WENUS 15kW z przewagą wenus.... Ja Ci napiszę co mi się w wenus nie podoba i uważam,że to jest celowe ze względu na obniżkę kosztów. Nie podoba mi się, że pierwsza półka wodna jest na wysokości ok. połowy drzwiczek zasypu, to spory błąd przy kotle odpalanym od góry. Dla mnie to obniżka kosztów produkcji, aby "zaliczyć" ilość kanałów dymnych, ale nie zainwestowac zbyt dużo w materiał. Co oczy nie widzą, tego nie żal. To model górnego spalania. KWKD to natomiast typowy dolniak, jeden kanał pionowy i dwa poziome, nothing special... będziesz grzać komin, w dolniakach będących aktualnie na rynku największy minus to fakt,że ponad 50%pow.wodnej nie bierze czynnego udziału w grzaniu, komora zasypowa to tylko miejsce, gdzie przebywa węgiel i ewentualnie odgazowuje....... Tu cos było o kwkd pisane przez użytkowników: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182920-Piece-CO-Z%C4%99biec Ja generalnie polecam kontakt z Karoką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
węgilek 10.10.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 No pewnie że możesz palić 2 bloczki dziennie ale to tylko się rozpali w kotle. Jak ktoś tu już pisał to Zębiec z Zębca mają dobre kotły. Warto wybrać kocioł z linii Supernova bo można do nich kupić specjalne sterowniki dzięki, którym można sterować kotłem przez sms lub internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.10.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 A od kiedy Zębiec to dobra firma???? to zwykła marketowa firma która robi kotły dla castoramy i innych marketów... dużo a tanio.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
węgilek 10.10.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Tu się z Tobą nie zgodzę bo ja swojego Zębca nie kupiłem w żadnym markecie. Jeśli nawet można kupić je w jakimś markecie to chyba nie oznacza że są złe. Ja wyrażam tylko swoją opinię i dla mnie to dobre kotły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts